Eurostat: Η Ελλάδα από τις πρωταθλήτριες απώλειας εισοδήματος των χαμηλόμισθων εν καιρώ πανδημίας

Eurostat: Η Ελλάδα από τις πρωταθλήτριες απώλειας εισοδήματος των χαμηλόμισθων εν καιρώ πανδημίας

Η παρούσα πανδημία και το οικονομικό lockdown για τη μείωση διασποράς του κορονοϊού οδήγησε σε μια χωρίς προηγούμενο απομάκρυνση των εργαζομένων από τους χώρους δουλειάς αλλά και στην αύξηση της απώλειας εργασίας, επισημαίνει η Eurostat παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την Ευρώπη των 27 και τις επιπτώσεις στα εισοδήματα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat που απεικονίζονται στα τρία σχεδιαγράμματα που παρουσιάζονται, οι απώλειες του εισοδήματος στις χαμηλότερες οικονομικά τάξεις στη χώρα μας (χαμηλόμισθοι) εμφανίζονται ιδιαίτερα μεγάλες αφού η Ελλάδα βρίσκεται προ τελευταία στον κατάλογο με απώλειες της τάξης του 12% και μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ακολουθείται μόνον από την Κροατία.

Βεβαίως τα στοιχεία αυτά μόνον καθησυχαστικά δεν είναι για την ακολουθούμενη πολιτική, ιδιαίτερα μετά τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ που προσπαθεί να παρουσιάσει μια διαφορετική εικόνα.

Στον σχετικό πίνακα της Eurostat η απώλεια εισοδήματος παρουσιάζεται ανά χώρα με διαφορετική απόχρωση για την κάθε εισοδηματική τάξη (έντονο κίτρινο: χαμηλή, μέσο κίτρινο:μεσαία, αχνό κίτρινο: υψηλή).

Σύμφωνα με τον πίνακα, η χαμηλή τάξη εμφανίζει διπλάσια απώλεια εισοδήματος από την μεσαία και την υψηλή.

Ας σημειωθεί, πως λόγω του ύψους του εισοδήματος της χαμηλής τάξης, κάθε μείωσή του έχει άμεση επίπτωση στις καίριες ανάγκες κάθε οικογένειας και κάθε ατόμου.

Ας σημειωθεί πως σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. η τάξη το εισόδημα της οποίας επηρεάστηκε περισσότερο, ήταν οι χαμηλόμισθοι. 

Σημειώνεται πως οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν θεσπίσει βραχυπρόθεσμα
προγράμματα εργασίας για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων, ιδίως
πολιτικών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας (συστήματα αποζημίωσης μισθών).
Αυτά – όπως αναφέρει η Eurostat- συνέβαλαν στον μετριασμό της απώλειας εισοδήματος σε όλες τις χώρες της ΕΕ
με τη συνολική απώλεια εισοδήματος να μειώνεται κατά το ήμισυ.

Ο πίνακας που ακολουθεί δεν δείχνει τις επιπτώσεις ανά τάξεις εισοδήματος αλλά μέσο όρο. 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο μέσος όρος απώλειας εισοδήματος το τρέχον έτος αναμένεται να είναι της τάξης του 5,2% σε σύγκριση με το 2019.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter