Eurovision 2024: Γιατί η Αυστραλία και το Ισραήλ συμμετέχουν στη Eurovision

Eurovision 2024: Γιατί η Αυστραλία και το Ισραήλ συμμετέχουν στη Eurovision

Λίγα εικοσιτετράωρα έχουν μείνει μέχρι να μάθουμε ποια χώρα θα κερδίσει την πολυπόθητη πρώτη θέση στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024 που διεξάγεται στο Μάλμε της Σουηδίας.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν 37 χώρες, ανάμεσά τους το Ισραήλ και η μακρινή Αυστραλία κι ας μην ανήκουν στην Ευρώπη.

Το Ισραήλ, η Eurovision κι ένας πόλεμος στη Γάζα

Ούτε μία ούτε δύο αλλά 45 φορές έχει συμμετάσχει το Ισραήλ στον δισαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από το 1973.

Ο λόγος που το Ισραήλ συμμετέχει στον διαγωνισμό έχει να κάνει με την Ισραηλινή Ραδιοτηλεοπτική Αρχή (IBA) η οποία ήταν ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλέορασης (EBU), που ήταν υπεύθυνη για τη διοργάνωση του διαγωνισμού.

Μέλη της EBU μπορεί να είναι και δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς που δεν εμπίπτουν στα αποκλειστικά γεωγραφικά όρια της Ευρώπης, όπως είναι από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και του Καυκάσου.

Σημαντικό να αναφερεθεί είναι πως το 2017, την IBA διαδέχθηκε ως εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας τη η Ισραηλινή Δημόσια Ραδιοτηλεοπτική Εταιρεία (IPBC/KAN).

Επισημαίνεται ότι το Ισραήλ έχει κερδίσει τον διαγωνισμό τέσσερις φορές και έχει φιλοξενήσει τον διαγωνισμό στην Ιερουσαλήμ το 1979 και το 1999, αλλά και στο Τελ Αβίβ το 2019.

Από το 1983 το αυστραλιανό δίκτυο SBS μεταδίδει τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στην Αυστραλία με αμέτρητους fans να στηρίζουν τη διοργάνωση.

Το «October Rain» που άλλαξε σε «Hurricane»

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι στίχοι του τραγουδιού του Ισραήλ που μάλιστα θεωρείται φαβορί.

Το «October Rain» με έμεσο τρόπο αναφέρονται στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα οι στίχοι -μεταξύ άλλων- αναφέρουν:

«Χορεύοντας στην καταιγίδα/Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε/Πάρε με σπίτι/Και άφησε τον κόσμο πίσω/Και υπόσχομαι ότι δεν θα ξανασυμβεί/Είμαι ακόμα βρεγμένος από αυτή τη βροχή του Οκτωβρίου/Οκτωβριανή βροχή».

Μετά την παρέμβαση της EBU για «πολιτικά μηνύματα» στους στίχους και την πληθώρα αντιδράσεων από τηλεθεατές της Eurovision αλλά και πολιτικούς παρενέβη ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ και το Ισραήλ αναγκάστηκε να αλλάξει τους στίχους της συμμετοχής του με το «October Rain» να αλλάζει σε «Hurricane».

Αυστραλία- Το γκεστ που έγινε παράδοση

Αυτός είναι και ο λόγος που το 2014 οι διοργανωτές προσκάλεσαν την Αυστραλία να συμμετάσχει ως γκεστ με την τραγουδίστρια Jessica Mauboy να συγκεντρώνει θετικά σχόλια.

Έτσι κι αλλιώς, κατά την πάροδο των ετών, Αυστραλοί τραγουδιστές έχουν συμμετάσχει στη Eurovision ως εκπρόσωποι άλλων χωρών, όπως η Olivia Newton-John (1974, Ηνωμένο Βασίλειο), ο Johnny Logan (1980 και 1987, Ιρλανδία), η Gina G (1996, Ηνωμένο Βασίλειο) και η Jane Comerford ως τραγουδίστρια των Texas Lightning (2006, Γερμανία).

Η Αυστραλία προσκλήθηκε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2015, ως προσκεκλημένη συμμετέχουσα για τον εορτασμό της 60ής έκδοσης της διοργάνωσης, παίρνοντας μάλιστα αυτόματα την πρόκριση για τον τελικό εκείνης της χρονιάς μαζί με τις «Big 5» (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο) και την – τότε – διοργανώτρια χώρα, Αυστρία. Έκτοτε, η Αυστραλία συμμετέχει σε κάθε έκδοση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, ενώ από το 2016 απαιτείται να προκριθεί από τον ημιτελικό της.

Το 2023, η Αυστραλία εκπροσωπήθηκε από το συγκρότημα «Voyager» και το τραγούδι «Promise» – η χώρα προκρίθηκε στον τελικό, τερματίζοντας στην ένατη θέση με 151 βαθμούς. Ωστόσο, φέτος, η Αυστραλία συμμετείχε στον πρώτο ημιτελικό της Eurovision 2024 με το τραγούδι «One Milkali (One Blood)» και τους Electric Fields, που έγινε την Τρίτη (07/05) στο Μάλμε της Σουηδίας, αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter