Eurovision 2025: Με την Κλαυδία στην Ελβετία

Eurovision 2025: Με την Κλαυδία στην Ελβετία

Το προφίλ της τραγουδίστριας που θα βρεθεί στη σκηνή της Eurovision με το τραγούδι «Αστερομάτα».

Την είχα ξεχωρίσει από το 2019 στις παραστάσεις του Διονύση Σαββόπουλου στο Άλσος. Τότε ήταν ένα 17χρονο κορίτσι που πήγαινε στην τρίτη λυκείου και κάθε Σάββατο εμφανιζόταν δίπλα στον Νιόνιο τραγουδώντας το «Cry baby» της Τζάνις Τζόπλιν. Η ίδια λίγα χρόνια μετά σε συνέντευξή μας θα αποκαλούσε «κύριο Διονύση» τον Σαββόπουλο, που την είχε δει στο ριάλιτι «The voice» αναζητώντας μία νέα τραγουδίστρια με ικανότητες στο αγγλόφωνο τραγούδι. Κι εκείνη το «είχε», αφού τα ακούσματά της από την εφηβεία ήταν η Αρίθα Φράνκλιν, η Eτα Τζέιμς και γενικά τα μπλουζ, η σόουλ και η RnB μουσική.

Οι ποντιακές ρίζες

Η Κλαυδία Παπαδοπούλου, το κορίτσι με το πιο πρωτότυπο όνομα και το πιο κοινότοπο επώνυμο, είναι ποντιακής καταγωγής. Οταν οι προπαππούδες της έφυγαν για τη Σοβιετική Ενωση, η γιαγιά της και η μητέρα της γεννήθηκαν εκεί. Μέχρι το 1991 που οι δικοί της επέστρεψαν στην Ελλάδα μιλούσαν μες στο σπίτι ρωσικά, ποντιακά και ελληνικά, με αποτέλεσμα η Κλαυδία σήμερα να έχει μεγάλη ευχέρεια στις ξένες γλώσσες.

Το όνομα Κλαυδία είναι το βαφτιστικό της, αφού έτσι λένε την 80χρονη γιαγιά της, την οποία υπεραγαπά. Απ’ αυτή μάλλον πήρε το καλλιτεχνικό μικρόβιο, εφόσον επρόκειτο για μια πολύ καλή ερασιτέχνη ηθοποιό. Οι γονείς της πάλι ακολούθησαν λαϊκά επαγγέλματα. Κομμώτρια η μητέρα, οδηγός ο πατέρας. Εχει και μια μεγαλύτερη αδερφή, η οποία, ενώ επίσης τραγουδούσε καλά, προτίμησε να κάνει τη δική της οικογένεια και να μην ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι. Η Κλαυδία θα ήθελε να έχει σπουδάσει πιάνο, που το ξεκίνησε, αλλά τα στενεμένα οικονομικά της οικογένειας δεν της επέτρεψαν να συνεχίσει. Η είσοδός της στο δημοφιλές «The voice» ήταν σαν την εκπλήρωση ενός ονείρου, αφού εκεί γνώρισε την Ελενα Παπαρίζου, η οποία ήταν η «coach» στη δική της ομάδα. Η χαρά της τώρα είναι απερίγραπτη που έφτασε στο επίπεδο και κατά έναν τρόπο στο στάτους της Παπαρίζου, να εκπροσωπήσει δηλαδή την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Τα πρώτα αγγλόφωνα τραγούδια της έκαναν θραύση από τις ψηφιακές πλατφόρμες – ένα απ’ αυτά, το «Lonely heart», το παρουσίασε εκ νέου με ελληνικό στίχο, αφού «καλό το αγγλικό, αλλά κακά τα ψέματα, ο Ελληνας για να νιώσει το κομμάτι και να ταυτιστεί μ’ αυτό, του μιλάει καλύτερα η μητρική του γλώσσα. Είναι αλλιώς να πω στον σύντροφό μου “σ’ αγαπώ’’ και αλλιώς “I love you’’. Aλλη βαρύτητα και σημασία αποκτά στη γλώσσα σου». Δικά της λόγια.

Η πορεία και οι επιρροές

Καθοριστικό υπήρξε για την πορεία της το συμβόλαιο που υπέγραψε με την ομάδα Arcade, το «dream team», όπως τους χαρακτηρίζει, που συνεργάζονται με τη δισκογραφική Panik. Πριν από τους Arcade η Κλαυδία είχε συνεργαστεί επίσης με τον Good Job Nicky για έναν χρόνο, κάνοντας backing vocals στις συναυλίες του. Εχει πλήρη αντίληψη της λαϊκο-ποπ στροφής της και του ρεπερτορίου της (τραγούδια που της έγραψαν οι Arcade σαν τα «Χαράματα» και το «Βασανίζομαι»), πιστεύοντας πως κάνει κάτι διαφορετικό ακόμη και από το ίνδαλμά της, εφόσον «η Παπαρίζου έχει μια πάρα πολύ πιο ποπ προσέγγιση και μελωδικά και ενορχηστρωτικά». Πάλι δικά της λόγια.

Για το έντεχνο τραγούδι ούτε συζήτηση. «Εκτιμώ τη σκηνή του έντεχνου και τους καλλιτέχνες της, αλλά εγώ δεν μπορώ να ταυτιστώ ιδιαίτερα. Είναι πολύ ποιητικό για μένα και ψιλοκριντζάρω, να πω την αλήθεια. Δεν είναι απλά εγκεφαλικός ο στίχος του έντεχνου, αλλά το όλο ύφος του, υπερβολικά ποιητικό και αφηγηματικό», όπως έχει πει.

Στην εποχή του ΤikΤok

Η Κλαυδία έχει άποψη ακόμη και για το ΤikΤok, την πλατφόρμα που χειρίζεται με εντυπωσιακό τρόπο. «Δεν γίνεται στις μέρες μας να μη χρησιμοποιείς το TikTok, όχι μόνο αν είσαι καλλιτέχνης, αλλά και σε οτιδήποτε κάνεις. Είτε είσαι μάγειρας είτε είσαι youtuber. Το TikTok σού δίνει μια μεγάλη ευκαιρία να σε ανακαλύψει ο κόσμος. Θεωρώ ότι δεν γίνεται διαφορετικά στη γενιά μας, επειδή ακριβώς υπάρχει η υπερπληροφόρηση. Θα χαθείς αν δεν είσαι μ’ έναν τρόπο στα social media» λέει.

Οσο για τα γυαλιά, σήμα κατατεθέν της, πιστεύει ότι την έχουν βοηθήσει ως περσόνα. Δεν είναι μόνο η ταύτιση με τη Νάνα Μούσχουρη, κάτι που άκουγε από τότε που ήταν στο «The voice», αλλά θεωρεί ότι της πάνε πολύ σαν αξεσουάρ. Σκελετούς αλλάζει συχνά πάντως, χωρίς ν’ αποκλείει μια μέρα να πάψει να τα φοράει. Η Κλαυδία βρίσκεται ήδη στην Ελβετία για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον 69ο διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision (13, 15 και 17 Μαΐου) με το τραγούδι «Αστερομάτα» (μουσική/στίχοι: Arcade & Klavdia/Arcade). Μένει να της ευχηθούμε καλή επιτυχία σε μια διοργάνωση που φέτος για πρώτη φορά απαγορεύει τις διαφορετικές σημαίες, πλην αυτών της εκάστοτε χώρας, υιοθετώντας μ’ έναν τρόπο την τραμπική ατζέντα.

Ετικέτες

Documento Newsletter