Eurovision: Για ποιο λόγο κινδυνεύει με αποκλεισμό το Ισραήλ; (Video)

Eurovision: Για ποιο λόγο κινδυνεύει με αποκλεισμό το Ισραήλ; (Video)

Εκτός του διαγωνισμού της Eurovision κινδυνεύει να μείνει το Ισραήλ σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις.

Τον Μάιο στο Μάλμε της Σουηδίας πρόκειται να διεξαχθεί ο 68ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision αφού η περσινή νικήτρια με το τραγούδι «Tattoo» κατάφερε να συγκεντρώσει 583 βαθμούς στον τελικό που πραγματοποιήθηκε στην «M&S Bank Arena» του Λίβερπουλ.

Πέρυσι τα πράγματα ήταν δύσκολα εξαιτίας του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας με το χάος να συνεχίζεται και στον φετινό διαγωνισμό μετά τη βάναυση επίθεση του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), που διοργανώνει τον μουσικό θεσμό, έχει θορυβηθεί καθώς σύμφωνα με ισραηλινά Μέσα, το τραγούδι που επέλεξε η επιτροπή της δημόσιας τηλεόρασης του Ισραήλ είναι το «October Rain» και αναφέρεται στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Εντύπωση προκαλεί πως πριν λίγες ημέρες η ίδια επιτροπή απέρριψε την ιδέα αποκλεισμού της συμμετοχής του Ισραήλ με τον γενικό διευθυντή της EBU, Νόελ Κέρεν, να δηλώνει: «Οι συγκρίσεις μεταξύ των πολέμων και των συγκρούσεων είναι περίπλοκες και δύσκολες και ως μη πολιτικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης, δεν εναπόκειται σε εμάς να τις κάνουμε».

Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν την οργή μεγάλης μερίδας των fan. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί να απαιτήσουν από την  EBU να αποκλείσει το Ισραήλ από τη Eurovision 2024.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet, η EBU, πλέον, εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκλείσει το τραγούδι που κατατέθηκε ως συμμετοχή της Eden Golan, καθώς περιέχει πολιτικά μηνύματα.

Εφόσον το κομμάτι είναι πολιτικό, σύμφωνα με τους κανονισμούς της EBU, δεν μπορεί να συμμετάσχει.

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ αποφάσισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν ούτε τους στίχους του τραγουδιού, ούτε να επιλέξουν άλλο κομμάτι κι ότι προτιμούν να μην συμμετάσχουν στη Eurovision.

Όπως αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα το τραγούδι, October Rain, είναι σε αγγλικούς στίχους, πλην δύο φράσεων στα εβραϊκά και αναφέρεται στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Διαβάστε επίσης:

Eurovision 2017: «Ανοιχτή πληγή» η διαμάχη Ρωσίας – Ουκρανίας

«Χαστούκι» EBU στην ουκρανική τηλεόραση για τη Eurovision – Δεν είχε επιτρέψει στους Ρώσους να διαγωνιστούν

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter