Εβλετία: Μακάβρια ευρήματα σε παγετώνα που συρρικνώνεται

Εβλετία: Μακάβρια ευρήματα σε παγετώνα που συρρικνώνεται

Τα λείψανα ενός Γερμανού ορειβάτη που αγνοείται από το 1986 βρέθηκαν σε έναν παγετώνα στην Ελβετία. Καθώς οι παγετώνες των Άλπεων, που τώρα συρρικνώνονται γρήγορα λόγω της κλιματικής αλλαγής πολλά «μυστικά» που ήταν θαμένα κάτω από τους πάγους αποκαλύπτονται.

Το πτώμα ανακαλύφθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από ορειβάτες πάνω στον παγετώνα Τεοντούλ κοντά στο Ζερμάτ. Ανάλυση DNA έδειξε ότι το πτώμα ήταν Γερμανός ορειβάτης, ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από 37 χρόνια. Μια τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης τότε δεν είχε καταφέρει να βρει ίχνη του.

Η αστυνομία δεν έδωσε το όνομα του ορειβάτη, αλλά είπε ότι ήταν 38 ετών όταν χάθηκε κατά τη διάρκεια μιας πεζοπορίας. Ο συγκεκριμένος παγετώνας, όπως και όλοι οι παγετώνες στις Άλπεις, έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη υποχώρηση τα τελευταία χρόνια.

Τα αλπικά πεδία πάγου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Μέχρι τη δεκαετία του 1980 ο παγετώνας αυτός ήταν ακόμα συνδεδεμένος με τον γείτονά του – τον παγετώνα Γκορνέρ- αλλά τα δύο έχουν πλέον χωριστεί.

Πέρυσι στον παγετώνα Αλετς βρέθηκαν τα συντρίμμια ενός αεροπλάνου που συνετρίβη το 1968. Το 2014 ανακαλύφθηκε το σώμα του αγνοούμενου Βρετανού ορειβάτη Τζόναθαν Κονβίλ Jonathan Conville που αγνοούνταν από το 1979.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter