Έβρος: Δημοσίευμα κόλαφος των NYT – «Ρίσκαραν τη ζωή τους για να αποφύγουν την επαναπροώθηση»

Έβρος: Δημοσίευμα κόλαφος των NYT – «Ρίσκαραν τη ζωή τους για να αποφύγουν την επαναπροώθηση»

Στην αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος περί ευθύνης των προσφύγων για την πυρκαγιά στον Έβρο, προχωρούν οι New York Times μέσω δημοσιεύματος που αφορά την πορεία των αδικοχαμένων προσφύγων που βρέθηκαν απανθρακωμένοι στη Δαδιά.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός από τη Βουλή είχε αναφέρει ότι η πυρκαγιά «μπήκε σε διαδρομές παράνομων μεταναστών», επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο κατά των προσφύγων, όσο και κατά των ΜΚΟ, υιοθετώντας τη ρητορική ακροδεξιών κύκλων και των αυτόκλητων σερίφηδων που έδρασαν εκείνη την περίοδο στον Έβρο.

Διαβάστε επίσης: Πυρκαγιές: Ο Μητσοτάκης υιοθετεί το αφήγημα των ακροδεξιών για να καλύψει τις ευθύνες του

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν οι Times, οι πρόσφυγες επέλεξαν την εν λόγω διαδρομή ώστε να αποφύγουν πάση θυσία τυχόν επαναπροώθηση προς την Τουρκία. Οι 12 εξ αυτών είχαν επαναπροωθηθεί από τις ελληνικές αρχές στο παρελθόν, κάτι που ήθελαν να αποφύγουν.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, μόνο μία σορός ταυτοποιήθηκε μέσω DNA, καθώς οι περισσότεροι στενοί συγγενείς των θυμάτων διαμένουν στη Συρία και δεν είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία για την ταυτότητα των υπολοίπων συγκεντρώθηκαν από συνεντεύξεις με Έλληνες αξιωματούχους, εθελοντές, από συγγενείς των θυμάτων.Οι Times εξέτασαν πλήθος φωνητικών μηνυμάτων, βίντεο αλλά και δεδομένων τοποθεσίας, τα οποία αποκάλυψαν τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν με την πύρινη κόλαση να τους κυκλώνει.

Ορισμένοι προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο κατεβαίνοντας από ένα βραχώδες μονοπάτι, τρεις εξ αυτών μπήκαν σε μία καλύβα βοσκού, ενώ εννέα πρόσφυγες βρήκαν τραγικό θάνατο σε μία πλαγιά. Παράλληλα, ένας άνδρας επιχείρησε να ξεφύγει τρέχοντας προς ένα λόφο, δίχως ωστόσο να τα καταφέρει.

Στη Συρία, απ’ όπου προέρχονταν οι πρόσφυγες, σήμανε συναγερμός μετά τις ανακοινώσεις των ελληνικών αρχών, καθώς οι συγγενείς των θυμάτων ξεκίνησαν να αναζητούν τους ανθρώπους τους. Μερικοί έλαβαν τα θλιβερά νέα, διαπιστώνοντας ότι οι δικοί τους άνθρωποι βρίσκονταν ανάμεσα στα θύματα, όπως σημειώνουν οι Times.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter