Έως 2,5 συντάξεις μείον από το 2019

Έως 2,5 συντάξεις μείον από το 2019

Έως και 2,5 συντάξεις, δηλαδή ακόμη και 3.000 ευρώ ετησίως, θα χάσουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι από το 2019, εξαιτίας των περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που περιλαμβάνει η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.

Πρόκειται για την 23η περικοπή συντάξεων την τελευταία επταετία, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά έχουν αφαιρεθεί από τους απόμαχους της εργασίας τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, οι επίμαχες διατάξεις, οι οποίες έχουν ως στόχο της περικοπή της δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ και εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθούν προς ψήφιση στην Βουλή, στο πλαίσιο πολυνομοσχεδίου, θίγουν περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους που θα βρεθούν αντιμέτωποι με απώλειες από 5 έως και 350 ευρώ για κύρια σύνταξη και έως 70 ευρώ για επικουρική, κατά περίπτωση.

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία προβλέπει πλαφόν 18% στην περικοπή της κύριας και της επικουρικής σύνταξης, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν δύο σοβαρές παρενέργειες:

α) Θα συμπιεστούν δραστικά οι επικουρικές συντάξεις, ενώ

β) θα επιβαρυνθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μητέρες ανηλίκων, καθώς και οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας ή αναπηρίας.

Στην «πρώτη γραμμή» των περικοπών βρίσκονται:

• Γιατροί, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35ετία ( κυρίως διευθυντές), ένστολοι και πανεπιστημιακοί, οι οποίοι λαμβάνουν υψηλές, κύριες συντάξεις.

• Περίπου 400.000 δικαιούχοι επικουρικών, οι οποίοι, είτε κατάφεραν να αποφύγουν, είτε υπέστησαν περιορισμένη περικοπή, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, καλυπτόμενοι από το όριο προστασίας των 1.300 ευρώ που είχε τεθεί, ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.

• Περίπου 100.000 συνταξιούχοι θα έχουν ταυτόχρονη απώλεια από κύρια και επικουρική.

Αύξηση στις εισφορές

Παράλληλα, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αναζητούν τον τρόπο διαχείρισης της αλλαγής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, ο οποίος αποτελεί μέρος της συμφωνίας με τους θεσμούς και θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιβάρυνση των επαγγελματιών.

Κατά πάσα πιθανότητα, από το επόμενο έτος, 1,4 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα βρεθούν αντιμέτωποι με αύξηση της μηνιαίας εισφοράς έως και 110 ευρώ, καθώς δεν θα αφαιρούνται από το εισόδημα οι εισφορές του προηγούμενου έτους.

Πάντως, δεν αποκλείεται η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού να γίνει σταδιακά, την πρώτη διετία εφαρμογής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter