Εξ απορρήτων της Energa το δεξί χέρι του Κυριάκου

Εξ απορρήτων της Energa το δεξί χέρι του Κυριάκου

Ο Γρηγόρης-Αλέξανδρος Δημητριάδης, εξ απορρήτων σήμερα σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και ανιψιός του από την αδερφή του Κατερίνα Μητσοτάκη, ήταν ένας από τους δικηγόρους του ομίλου Energa του Αριστείδη Φλώρου από το 2010 έως τον Ιανουάριο του 2012.

Κατά την κρίσιμη χρονική περίοδο δηλαδή που αποδεδειγμένα πλέον ο… φέρελπις επιχειρηματίας έστηνε, κατά τη Δικαιοσύνη, το κόλπο γκρόσο για την υπεξαίρεση των εκατομμυρίων ευρώ από το δημόσιο ταμείο.

Ο κ. Δημητριάδης γνώριζε τον Αρ. Φλώρο και την οικογένειά του από παλιότερα, καθώς υπήρξαν και συμμαθητές, ενώ, όπως ο ίδιος έχει υποστηρίξει, είχε κοινωνική επαφή και με τον έτερο κατηγορούμενο του σκανδάλου Βασίλη Μηλιώνη. Μάλιστα ο τότε δικηγόρος του «κ. Energa» είχε κληθεί ως μάρτυρας από τον ανακριτή της υπόθεσης Σπυρίδωνα Γεωργουλέα λίγες μόλις ημέρες πριν από την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης για βαριά κακουργήματα και τη σύλληψη των Φλώρου – Μηλιώνη στις 30 Οκτωβρίου 2012.

Η κλήτευση άλλωστε του κ. Δημητριάδη από τον ανακριτή καθώς και άλλων νομικών που είχαν συνεργαστεί με τον Αρ. Φλώρο, όπως ήταν ο Βασίλης Σιούφας, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Αφοί Σιούφα, ήταν μονόδρομος. Και αυτό γιατί τόσο ο κ. Δημητριάδης όσο και ο κ. Σιούφας είχαν ασχοληθεί ως δικηγόροι με διαδικαστικά ζητήματα τα οποία αφορούσαν τη σύσταση offshore εταιρειών που, σύμφωνα με τα κατηγορητήρια στο μέγα σκάνδαλο Energa και Hellas Power, χρησιμοποιήθηκαν από τους εμπλεκόμενους ως όχημα για την απάτη και το ξέπλυμα των εκατομμυρίων του δημοσίου.

Ως γνωστόν, πλέον, για την επίτευξη των σκοπών του ο Αρ. Φλώρος, που χαρακτηρίστηκε ενορχηστρωτής της κομπίνας, χρησιμοποίησε τον χρηματοπιστωτικό τομέα διεθνώς και ένα πλέγμα offshore εταιρειών, fund-φαντασμάτων και παρένθετων προσώπων. Οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποιούσαν μάλιστα τυπικώς νόμιμες ή νομιμοφανείς διαδικασίες – αναφέρεται χαρακτηριστικά η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με ανύπαρκτους αντισυμβαλλομένους και η κατάρτιση εικονικών συμβάσεων πωλήσεως μετοχών και ηλεκτρικής ενεργείας «προς δικαιολόγηση του ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας εγκληματικού προϊόντος»…

«Δεν υποψιάστηκα»

Οπως προκύπτει από την ένορκη κατάθεση που έδωσε ο κ. Δημητριάδης ενώπιον του ανακριτή στις 11.10.2012 (ο Φλώρος συνελήφθη στις 30.10.2012), υπήρξε δικηγόρος της Energa από το 2010 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012, οπότε και παραιτήθηκε… Στο μεταξύ, τότε βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα των αρμόδιων αρχών για τις εταιρείες Φλώρου και Μηλιώνη και η ποινική δίωξη σε βάρος τους ήταν θέμα ημερών.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο του 2012, δηλαδή μόλις έναν μήνα μετά την παραίτηση Δημητριάδη και έπειτα από πολύμηνη έρευνα που είχε προηγηθεί από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, ασκήθηκαν πράγματι οι πρώτες κακουργηματικές ποινικές διώξεις σε βάρος των Φλώρου – Μηλιώνη και λοιπών εμπλεκομένων.

Σύμφωνα μάλιστα με συμπληρωματικό πόρισμα της κ. Παπανδρέου που παραδόθηκε στον ανακριτή στις 15 Οκτωβρίου 2012 (τέσσερις ημέρες μετά την κατάθεση Γρηγοριάδη), το διάστημα (τέλη Νοέμβρη με αρχές Δεκέμβρη του 2011) που οι χρεωμένες Energa και Hellas Power εμφανίστηκαν να μεταβιβάζονται δήθεν, μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, σε κάποιο ρωσοαραβικό fund με την επωνυμία Worldwide Energy Limited, αλλά και που ο ίδιος έδωσε κατάθεση, ο κ. Δημητριάδης ήταν από τους δικηγόρους του ομίλου Energa και είχε λάβει κάποιες εντολές από τον Αρ. Φλώρο και στενούς του συνεργάτες για τα διαδικαστικά της ίδρυσης της συγκεκριμένης εταιρείας.

Ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος πήρε άδεια για να καταθέσει από τον δικηγορικό σύλλογο καθώς η εξέτασή του αφορούσε περιστατικά που είχαν σημειωθεί ενώ ήταν δικηγόρος του Αρ. Φλώρου, αναφέρει μια σειρά από γεγονότα που σήμερα ερμηνεύονται ως προεόρτια στο στήσιμο της κομπίνας με την κλοπή του δημόσιου χρήματος, αλλά καταλήγοντας εξηγεί και γιατί ο ίδιος, όπως κατηγορηματικά λέει, δεν είχε υποψιαστεί το παραμικρό τότε.

Συνήθης τακτική οι offshore

«Θα ήθελα να διευκρινίσω» αναφέρει μεταξύ άλλων «ότι κατά τον χρόνο που έλαβα τις προαναφερόμενες εντολές από τον Αρη Φλώρο δεν μπορούσα να φανταστώ ούτε υποψιάστηκα ότι είναι πιθανό να τελούνται παράνομες πράξεις και τούτο διότι έλαβα τις σχετικές εντολές παράλληλα με την τρέχουσα διαχείριση των λοιπών υποθέσεων του ομίλου και χωρίς να έχω χρόνο να τις αξιολογήσω».

Κατά την κρίση μάλιστα του μάρτυρα, «οι ελληνικές εταιρείες δεν είχαν κάποιο ορατό πρόβλημα την εποχή εκείνη, δεν υπήρχε κάποιο άλλο φανερά ύποπτο σημείο στη σχετική διαδικασία δεδομένου ότι αναμειγνύονταν μεγάλες τράπεζες διεθνούς κύρους (EFG, HSBC)», ενώ επισημαίνει ακόμη ότι… είναι συνήθης η ίδρυση εξωχώριων εταιρειών σε τέτοιου είδους συναλλαγές για φορολογικούς λόγους.

Θεματοφύλακας λόγω της γνωριμίας

Σε ό,τι αφορά εντέλει τη δική του συμμετοχή στην ιστορία, ο κ. Δημητριάδης υποστήριξε στην κατάθεσή του πως ο Αρ. Φλώρος του είχε αναφέρει ότι θα ιδρύσει δύο offshore και πως πίσω από τη μία εξωχώρια θα βρίσκονται Ρώσοι επενδυτές… Στην πορεία πληροφορήθηκε ότι οι εταιρείες ήταν η Worldwide Energy Ltd και η Global Power Systems Incorporated… Στη συνέχεια του ζήτησαν να τεθεί υπό τις εντολές του Αγγλου δικηγόρου Αλαν Κέιμπλ. Σήμερα είναι γνωστό και από το κατηγορητήριο σε βάρος των εμπλεκομένων ότι ο Αλαν Κέιμπλ συνδέεται με την εγκληματική δραστηριότητα καθώς είναι το πρόσωπο που εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του ρωσοαραβικού fund με την επωνυμία Worldwide Energy Ltd, στο οποίο, κατά το σχέδιο, παρουσιάστηκε ότι μεταβιβάστηκαν οι χρεωμένες Energa και Hellas Power τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2011.

Οσο για τον κ. Δημητριάδη, υποστήριξε ότι απλώς διαβίβασε στον Αλαν Κέιμπλ στοιχεία συνεργατών του Αρ. Φλώρου οι οποίοι, όπως του είχαν πει, θα ήταν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των εταιρειών.

O ίδιος, όπως λέει, δεν είχε καμία ουσιαστική συμμετοχή στη διαπραγμάτευση για την πώληση της Hellas Power, πλην όμως, «επειδή γνώριζα τόσο τον Φλώρο όσο και τον Μηλιώνη αποδέχτηκα να γίνω και έγινα θεματοφύλακας των σχετικών εγγράφων έως ότου πιστωθεί το έμβασμα-τίμημα της αγοραπωλησίας των μετοχών της Hellas Power σε λογαριασμό στην τράπεζα EFG του Μονακό… Οταν μετά από περίπου τρεις ημέρες έλαβα έγγραφο από την τράπεζα ότι πιστώθηκε το τίμημα στον υποδειχθέντα λογαριασμό παρέδωσα τα σχετικά έγγραφα τόσο στον Alan Cable όσο και στους κυρίους Φλώρο και Σιαφάκα» (συνεργάτη του Φλώρου). Αργότερα, όπως λέει ο κ. Δημητριάδης, πληροφορήθηκε με έκπληξη ότι μετά την εξαγορά της Hellas Power επακολούθησε και εξαγορά μέρους της Energa και με ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα ότι δεσμεύτηκαν λογαριασμοί των δύο αυτών εταιρειών.

Τονίζει ότι ουδέποτε είδε αυτός Ρώσους επενδυτές ή κάποιον εκπρόσωπό τους πλην του Αλαν Κέιμπλ, αλλά ακόμη ότι γνωρίζει πως «Μηλιώνης και Φλώρος πραγματοποίησαν ταξίδι στην Αγ. Πετρούπολη για να τους συναντήσουν, με υπόδειξη του Φλώρου, ο οποίος και τους συνέστησε στον Μηλιώνη ως αγοραστές». Από την πλευρά τους οι Αρ. Φλώρος και Β. Μηλιώνης έχουν δώσει διαφορετικές εκδοχές για το ποιον συνάντησαν στο περιβόητο ταξίδι.

Τέλος, στην κατάθεσή του ο κ. Δημητριάδης βγάζει έξω από το κάδρο τον επίσης κατηγορούμενο Αχιλλέα Φλώρο, πατέρα του Αρη, αφού, όπως υποστήριξε, «γνωρίζω ότι δεν είχε ουσιαστική ανάμειξη στη διαχείριση του ομίλου Energa, αλλά ασκούσε διαφορετική εμπορική δραστηριότητα».

Από την πλευρά του ο έτερος δικηγόρος-μάρτυρας Β. Σιούφας υποστήριξε ότι η μόνη του ανάμειξη στην υπόθεση ήταν να φέρει σε επαφή τον κ. Δημητριάδη για λογαριασμό των εντολέων του με τον Αλαν Κέιμπλ, με τον οποίο είχαν συνεργασία σε υποθέσεις ναυτιλιακού δικαίου, και διατυπώνει και τη βεβαιότητά του ότι ο κ. Δημητριάδης ενήργησε κατόπιν εντολής των εντολέων, οι οποίοι συνάντησαν προσωπικά τον περιβόητο Αλαν Κέιμπλ στο Λονδίνο χωρίς να είναι παρών ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος αγνοούσε το περιεχόμενο της συζήτησης και τις προθέσεις των εντολέων του.

Τα «βαποράκια» και οι έμποροι της αντιπολίτευσης

Επειδή με αφορμή την υπόθεση Φλώρου για άλλη μια φορά κουραστήκαμε να ακούμε από τις… άδολες φωνές της αντιπολίτευσης τα χίλια μύρια για τον νόμο Παρασκευόπουλου, που φταίει για όλα τα δεινά σε αυτό τον τόπο, μία υπενθύμιση μόνο.

Αρθρο 11 παρ. 11 του ν. 4274 του 2014 που ψηφίστηκε στο θερινό τμήμα της Βουλής, επί υπουργίας στο Δικαιοσύνης του πρώην αρεοπαγίτη Χαράλαμπου Αθανασίου:

«Απόλυση κρατουμένων υπό όρο:

11. Οσοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα ή αμετάκλητα σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης άνω των δέκα ετών για εγκλήματα που προβλέπονται στο ν. 3459/2006 (Α΄ 103), απολύονται υφ’ όρον, αν έχουν συμπληρώσει το ένα τρίτο πραγματικής έκτισης της ποινής που τους επιβλήθηκε. Την απόλυση διατάσσει ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής».

Ποιος είναι ο νόμος 3459/2006; Μα ο νόμος περί ναρκωτικών…

Προφανώς δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε ποιοι είναι αυτοί που ευνοούνταν από τον συγκεκριμένο νόμο. Πάντως όχι τα βαποράκια…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter