«Εξαφανίστε» τον Ντουντάρ

«Εξαφανίστε» τον Ντουντάρ

Η Τουρκία εκβιάζει για την επιστροφή του δημοσιογράφου

Από τη Γερμανία όπου έχει βρει καταφύγιο τα τελευταία χρόνια, ο Τζαν Ντουντάρ (Can Dündar), μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του αγώνα ενάντια στη φίμωση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, παρακολουθεί την αγωνιώδη προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να τον κλείσει πάλι πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Η νέα απόπειρα σε αυτή την προσπάθεια ήρθε με απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο ορίζει πως αν δεν εμφανιστεί ο ίδιος άμεσα στις αρχές της χώρας, τότε θα κατασχεθεί ολόκληρη η περιουσία του.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο Ντουντάρ έχει βρεθεί στο στόχαστρο μιας παρατεταμένης δίωξης από τις τουρκικές αρχές. Οι κατηγορίες εναντίον του σχετίζονται με ένα ρεπορτάζ του 2015 σχετικά με μεταφορά όπλων στη Συρία από Τούρκους μυστικούς πράκτορες. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» και είχε την υπογραφή του Ντουντάρ, ο οποίος ήταν και αρχισυντάκτης της. Στις 26 Νοεμβρίου 2015 συνελήφθη μαζί με τον εκπρόσωπο της «Τζουμχουριέτ» στην Αγκυρα Ερντέμ Γκιουλ με την κατηγορία της απόκτησης εγγράφων που σχετίζονται με την κρατική ασφάλεια, την πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία, την αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων και τη διάδοση προπαγάνδας για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Ντουντάρ παρέμεινε προφυλακισμένος τρεις μήνες μαζί με δεκάδες ακόμη συλληφθέντες δημοσιογράφους και συγγραφείς οι οποίοι τόλμησαν να αμφισβητήσουν τον Ερντογάν. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της δίκης έξω από το δικαστικό μέγαρο ένας ένοπλος είχε ανοίξει πυρ κατά του Τούρκου δημοσιογράφου αποκαλώντας τον «προδότη».

Αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη

Ο Ντουντάρ αυτοεξορίστηκε στη Γερμανία περιμένοντας εκεί το αποτέλεσμα της έφεσης που άσκησε. Ωστόσο οι αρχές της Τουρκίας δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Μεταξύ άλλων, σε βάρος του Ντουντάρ εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης με το οποίο ο εισαγγελέας επιδιώκει ποινή φυλάκισης έως 15 ετών με την κατηγορία της συνδρομής σε τρομοκρατική οργάνωση, χωρίς ο ίδιος ο δημοσιογράφος να είναι μέλος της.

Στο πλαίσιο άλλης δίκης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών για τρομοκρατική προπαγάνδα και δημοσίευση δηλώσεων τρομοκρατικών οργανώσεων. Ακόμη κατηγορείται για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, για την οποία αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Τον Ιούνιο του 2020 απαγορεύτηκε η πρόσβαση στον γερμανικό διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό Özgürüz (Είμαστε ελεύθεροι), στον οποίο ο Ντουντάρ είναι επικεφαλής.

«Πολιτικά τα κίνητρα των διώξεων»

Οπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Media Freedom Rapid Response, οι διώξεις εναντίον του Ντουντάρ έχουν πολιτικά κίνητρα και αποτελούν μέρος οργανωμένης εκστρατείας. «Ζητούμε την απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον του, την άμεση παύση της πρόσφατης απόφασης και τον τερματισμό της δικαστικής παρενόχλησής του για τις δημοσιογραφικές του δραστηριότητες» σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Η απειλή κατάσχεσης της περιουσίας του είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει τα μέλη της οικογένειάς του που εξακολουθούν να βρίσκονται στην Τουρκία. Οπως καταγγέλλει μάλιστα το Media Freedom Rapid Response, πρόκειται για τακτική που χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης προκειμένου να πειστεί να επιστρέψει στη χώρα ο Ντουντάρ κι έτσι να οδηγηθεί πάλι στις φυλακές όπου βρίσκονται ακόμη δεκάδες συνάδελφοί του.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter