Εξάγουμε το αγλάισμα των «αρίστων» στο Ευρωκοινοβούλιο

Εξάγουμε το αγλάισμα των «αρίστων» στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο Γεωργούλης, η Καϊλή, ο Λαγός και οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές που απασχόλησαν το Ευρωκοινοβούλιο, άλλοι για εγκληματική δράση και άλλοι για τη συμπεριφορά τους

Θα περίμενε κανείς ότι κάθε χώρα θα έστελνε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ανφάν γκατέ, το αγλάισμα των πολιτικών της. Οχι όμως. Οχι όταν πρόκειται για μια χώρα όπως η Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια πολλοί Ελληνες ευρωβουλευτές έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα όχι για το κοινοβουλευτικό τους έργο, αλλά επειδή αποκαλύφθηκε κάποιο σκάνδαλο που τους αφορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εύα Καΐλή αντιμετωπίζει βαρύτατα κακουργήματα για την εμπλοκή της στο Qatar-gate, ο Γιάννης Λαγός της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στις φυλακές, για αρκετούς ακόμη ευρωβουλευτές έχει υπερψηφιστεί –ή ζητηθεί– η άρση της ασυλίας τους, ενώ πολλοί είναι αυτοί που έχουν βρεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών. Τρομερή διαφήμιση για τη χώρα…

Σε αυτήν τη μακροσκελή λίστα συγκαταλέγεται πλέον και το όνομα του Αλέξη Γεωργούλη. Σύμφωνα με όσα έχουν έρθει μέχρι στιγμής στο φως της δημοσιότητας, η Ελένη Χρονοπούλου, μέλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η οποία τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως νομική σύμβουλος, κατήγγειλε στις αρχές του 2020 Ελληνα ευρωβουλευτή για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ίδια, «τέσσερις μήνες μετά, τον Μάιο 2020, ένιωσα έτοιμη να δώσω και το όνομα του θύτη στις βελγικές αρχές». Πρόκειται για τον Αλ. Γεωργούλη, ο οποίος διαγράφηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποκάλυψη της εμπλοκής του στην υπόθεση, αλλά μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε παραδώσει την έδρα του, όπως του έχει ζητηθεί.

Είναι προφανές ότι κάθε κατηγορούμενος απολαμβάνει το τεκμήριο της αθωότητας. Είναι επίσης προφανές όμως ότι οι βαρύτατες και σοκαριστικές καταγγελίες της Ελ. Χρονοπούλου κρίνονται ιδιαιτέρως σοβαρές και είναι σίγουρο ότι θα διερευνηθούν μέχρι κεραίας από τις βελγικές αρχές. Είναι επίσης προφανές πως δημιουργούνται έντονα ερωτήματα εξαιτίας της απόφασης του Αλ. Γεωργούλη να μην εξηγήσει με σαφήνεια –όπως οφείλει λόγω της ιδιότητάς του– για ποιον λόγο δεν ισχύουν αυτές οι κατηγορίες, όπως υποστηρίζει μέσω των συνηγόρων του, οι οποίοι όμως αρνούνται να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο μέχρι να λάβουν τη δικογραφία.

Τέλος, είναι προφανές πως οι υπόνοιες ορισμένων ότι οι καταγγελίες της Ελ. Χρονοπούλου έγιναν για να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών δεν χρήζουν καν απάντησης, εφόσον αυτές υποβλήθηκαν από το 2020 και η ίδια δεν είχε αποκαλύψει το περιεχόμενό τους ούτε στους γονείς της. Εν αναμονή των δικαστικών εξελίξεων λοιπόν, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο Αλ. Γεωργούλης διέπραξε αυτά τα τόσο ατιμωτικά και σοβαρά αδικήματα σε επίπεδο ηθικής για τον ίδιο και για τη χώρα την οποία εκπροσωπεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και ποινικής ευθύνης σε ό,τι τον αφορά προσωπικά. Μέχρι τότε όμως αξίζει να υπενθυμίσουμε όλους τους Ελληνες ευρωβουλευτές που τα ονόματάτους έχουν έρθει στο φως της επικαιρότητας για αρνητικούς λόγους. Προφανώς, επ’ ουδενί λόγο δεν εξισώνονται βαριά εγκλήματα και οι φερόμενοι ως δράστες τους με πολιτικούς χειρισμούς, άστοχους ή ιδιοτελείς.

Εύα Καϊλή

Πρώτο στη λίστα των Ελλήνων ευρωβουλευτών που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα για αρνητικό λόγο εντοπίζεται προφανώς το όνομα της Εύας Καϊλή.

Η πρώην πλέον αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου –βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό ώσπου να εκδικαστεί η υπόθεσή της– ενεπλάκη στο Qatar-gate, ένα σκάνδαλο που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν αποκαλυφθεί στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κ. Καϊλή έχει να αντιμετωπίσει κατηγορίες που αφορούν συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και διαφθορά η οποία συνδέεται με την προώθηση συμφερόντων του Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η αστυνομία του Βελγίου εντόπισε τον περασμένο Δεκέμβριο στο σπίτι όπου η Εύα Καϊλή διέμενε με τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι 150.000 ευρώ –βρίσκονταν κάτω από την κούνια του μωρού τους–, ενώ επιπλέον 600.000 ευρώ βρέθηκαν σε χειραποσκευή που μετέφερε ο πατέρας της, ο οποίος διέμενε σε κοντινό σπίτι. Οπως αποκάλυψε η βελγική εφημερίδα «Le Soir», η Εύα Καϊλή φέρεται να παραδέχτηκε στις βελγικές αρχές ότι έδωσε στον πατέρα της οδηγίες να κρύψει τα λεφτά. Μάλιστα φαίνεται να ισχυρίστηκε πως τα χρήματα αυτά ανήκαν στον Αντόνιο Παντσέρι, τον φερόμενο ως εγκέφαλο –και μέχρι πρότινος προφυλακισμένο– του Qatar-gate και πρόεδρο της ΜΚΟ Fight Impunity, η οποία φαίνεται να λειτούργησε σαν όχημα δωροδοκιών από το Κατάρ.

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα της «Le Soir», η οποία επικαλέστηκε το έγγραφο που συνέταξε για τη σύλληψη της Εύας Καΐλή ο Βέλγος εισαγγελέας διαφθοράς Μισέλ Κλεζ, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «είπε ότι γνώριζε στο παρελθόν τη δραστηριότητα του συντρόφου της με τον κ. Παντσέρι και ότι βαλίτσες με χρήματα είχαν περάσει από το διαμέρισμά της». Οταν η βελγική αστυνομία οργάνωσε την επιχείρηση σε βάρος του συντρόφου της, η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, «προσπάθησε να προειδοποιήσει και τον Παντσέρι και άλλους δύο ευρωβουλευτές για την έρευνα».

Η Εύα Καϊλή, που αποφυλακίστηκε πρόσφατα, αρνείται μέχρι στιγμής όλες τις κατηγορίες, παρ’ όλα αυτά ο Παντσέρι, σύμφωνα με τον γερμανικό ειδησεογραφικό οργανισμό Deutsche Welle, φέρεται να κατέθεσε –προκειμένου να μειωθεί η ποινή του– ότι η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δωροδοκήθηκε με 250.000 ευρώ από το Κατάρ μέσω Τούρκου επιχειρηματία και του δικηγόρου του στο Λονδίνο για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία επανεκλογής της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica», o Παντσέρι φέρεται να έδινε έτοιμες ερωτήσεις σε ευρωβουλευτές, ενώ ταυτόχρονα προέβαινε σε δράσεις –κυρίως μέσω της Fight Impunity– προκειμένου να εξωραϊστεί η εικόνα του Κατάρ.

 

Γιάννης Λαγός

Μια από τις σοβαρότερες περιπτώσεις είναι προφανώς ο Γιάννης Λαγός, καταδικασμένος στις 7 Οκτωβρίου 2020 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και 8 μηνών για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και οπλοκατοχή, ενώ έχει και δεύτερη καταδίκη εννέα μηνών με αναστολή για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο το 2013. Στα τέλη Απριλίου του 2021 η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας τού έως τότε ευρωβουλευτή. Ο Γ. Λαγός συνελήφθη στο σπίτι του στις Βρυξέλλες, ενώ έπειτα από σχετικό ένταλμα της Ελλάδας οι βελγικές αρχές αποφάσισαν την έκδοσή του στη χώρα μας. Από τον Μάιο του 2021 κρατείται στις φυλακές Δομοκού, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη του σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας. Ο ίδιος με περισσό θράσος δηλώνει… πολιτικός κρατούμενος.

Δημήτρης Αβραμόπουλος

Στο Qatar-gate ενεπλάκη αρχικά και το όνομα του πρώην επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δημήτρη Αβραμόπουλου. Κι αυτό επειδή ήταν μέλος της ΜΚΟ Fight Impunity, η οποία, όπως όλα δείχνουν, λειτούργησε ως κέντρο ξεπλύματος των κρυφών κονδυλίων που έφτασαν στις Βρυξέλλες από το Κατάρ. Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου ο Δ. Αβραμόπουλος αποχώρησε από τη ΜΚΟ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του EUobserver ο Δ. Αβραμόπουλος είχε συναντηθεί με εννέα επιτρόπους της ΕΕ την περίοδο που βρισκόταν στο μισθολόγιο της ΜΚΟ Fight Impunity.

Το περιοδικό «Politico» δημοσίευσε ότι διενεργήθηκε επείγουσα έρευνα για τους δεσμούς αξιωματούχων της ΕΕ με τον Δ. Αβραμόπουλου έπειτα από σχετική εντολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τελικά ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ δήλωσε ότι σε αυτές τις συναντήσεις με τους αξιωματούχους της ΕΕ ο Δ. Αβραμόπουλος δεν εκπροσωπούσε τη Fight Impunity και ότι επρόκειτο για ιδιωτικές, μικρής διάρκειας συζητήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δ. Αβραμόπουλος συμμετέχει επίσης, από τον Νοέμβριο του 2022, στο ιταλικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα στρατηγικής Med-Or –συμμετέχει κατά 30% το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών– ως μέλος του διεθνούς συμβουλίου του. Και αυτή η ΜΚΟ έχει πολύ στενές σχέσεις με το Κατάρ, ενώ ο πρόεδρος του Med-Or και πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Μάρκο Μινίτι θεωρείται ο «βασιλιάς της ιταλικής πολιτικής στον τομέα των πληροφοριών».

Μαρία Σπυράκη

Λίγες ημέρες μετά το ξέσπασμα των αποκαλύψεων αναφορικά με το Qatar-gate η Ευρωπαϊκή Γενική Εισαγγελία αιτήθηκε την άρση ασυλίας και της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη. Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε έπειτα από έκθεση της OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης), καθώς υπήρχαν υποψίες για οικονομικές παρατυπίες αναφορικά με την αμοιβή διαπιστευμένου κοινοβουλευτικού βοηθού της Μ. Σπυράκη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Μ. Σπυράκη, πρόκειται για ποσό 21.240 ευρώ το οποίο έλαβε συνεργάτης της ως «επίδομα αλλοδαπής» και το οποίο μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση κατέθεσε η ίδια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Μ. Σπυράκη απέστειλε εξώδικο στον συνεργάτη της «καλώντας τον να αναλάβει πλήρως την ευθύνη του, οικονομική και διοικητική». Μετά τις αποκαλύψεις η Μ. Σπυράκη ζήτησε την αναστολή της ιδιότητας μέλους της ΝΔ, όπως και έγινε.

Μπορεί Ελληνες ευρωβουλευτές να απασχολούν αρνητικά τις ευρωπαϊκές αρχές αλλά επ’ ουδενί δεν εξισώνονται βαριά εγκλήματα και οι φερόμενοι ως δράστες τους με άστοχους ή και ιδιοτελείς, πολιτικούς χειρισμούς

Βάσει ανακοίνωσης του κόμματος, η αναστολή θα διαρκέσει «μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση υπόθεσης για την οποία ελέγχεται». Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε πως η Μ. Σπυράκη δεν θα είναι τελικά υποψήφια στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όπως είχε ανακοινωθεί προτού αποκαλυφθεί η συγκεκριμένη υπόθεση. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Γενικής Εισαγγελίας παραμένει ακόμη ανοιχτή.

Μανώλης Κεφαλογιάννης

Στην επικαιρότητα –και αυτήν τη φορά με αρνητικό πρόσημο– είχε έρθει και το όνομα του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη. Το Documento με σειρά δημοσιευμάτων του είχε αποκαλύψει ότι πρώην συνεργάτιδα του Μαν. Κεφαλογιάννη είχε καταγγείλει ενώπιον της ελληνικής Οικονομικής Εισαγγελίας αλλά και της OLAF φορτικές πιέσεις και εκβιασμό μέχρι τρομοκράτησης σε βάρος της, καθώς και ότι υπάλληλοι πληρώνονταν από τις Βρυξέλλες για να τον επικουρούν στην Ελλάδα, όπως ακόμη και για τα κέρδη που αποκόμιζε από τις δαπάνες που το Ευρωκοινοβούλιο δικαιολογούσε στον Ελληνα ευρωβουλευτή.

Η ίδια υπάλληλος είχε καταθέσει στο παρελθόν ότι ο Μαν. Κεφαλογιάννης παρακρατούσε το 60% του μισθού της. Αυτή η κατάθεση στάθηκε η αφορμή προκειμένου να ζητηθεί από τη Δικαιοσύνη η άρση της ασυλίας του Μαν. Κεφαλογιάννη, η οποία τελικώς όμως δεν πραγματοποιήθηκε έπειτα από σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Μαν. Κεφαλογιάννης υπέβαλε μήνυση εναντίον της συγκεκριμένης πρώην συνεργάτιδάς του, εξαιτίας της οποίας αυτή προχώρησε σε δεύτερη πολυσέλιδη κατάθεση ενώπιον του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Χρήστου Ντζούρα.

Μάλιστα, όπως έγραφε τότε το Documento, βασιζόμενο μεταξύ άλλων στο έγγραφο υλικό της δικογραφίας και σε έγγραφες διαδικτυακές συνομιλίες συνεργατών του Μαν. Κεφαλογιάννη, ο Ελληνας ευρωβουλευτής «άλλαξε το μισθολογικό κλιμάκιο της συνεργάτιδάς του, που υπηρετούσε πριν σε άλλον πολιτικό της ΝΔ, και την προβίβασε στο ανώτατο, με καθαρές αποδοχές 6.912 ευρώ τον μήνα, με την προφορική συμφωνία να του καταβάλλει κάθε μήνα σε μετρητά περίπου το 60% του μισθού της». Παραμένει άγνωστη η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης. Πληροφορίες που αναφέρουν ότι έχει μπει στο αρχείο και άλλες που επιμένουν ότι υπάρχει ακόμη ανοιχτή δικογραφία δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί.

Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου

Επειτα είναι η παρουσία των ευρωβουλευτριών της ΝΔ Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου και Ελίζας Βόζενμπεργκ στις συνεδριάσεις της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Στις 8 Νοεμβρίου 2022 η κ. Ασημακοπούλου,

ένθερμη μάρτυρας υπεράσπισης του Νίκου Γεωργιάδη στη δίκη του για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων άνω των 15 έναντι αμοιβής, κατηγόρησε την εισηγήτρια της επιτροπής Σόφι Ιν’τ Φελτ για «μίνι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» επειδή τόλμησε να αναδείξει ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών οδηγεί απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα η ευρωβουλεύτρια της ΝΔ σχολίασε: «Δεν μπορούμε και δεν θα ανεχτούμε αβάσιμες, συκοφαντικές και προσβλητικές κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού, της ελληνικής κυβέρνησης και εντέλει της χώρας μας. Κατηγορίες που βασίζονται σε προσωπικές ή πολιτικές ατζέντες». Φυσικά, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου δεν παρέλειψε να προβεί σε αήθη συκοφαντική επίθεση στο Documento με ψευδείς ισχυρισμούς, επειδή η εφημερίδα… τόλμησε να δημοσιεύσει τις λίστες με τα πρόσωπα που παρακολουθούνταν.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Ασημακοπούλου: «Το προσχέδιο της ευρωβουλευτή Ιν’τ Φελτ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα δημοσίευμα σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης που περιλαμβάνει μια λίστα με πρόσωπα που φέρεται να έχουν παρακολουθηθεί από spyware. Στην πραγματικότητα αυτό είναι το μέσο ενημέρωσης του οποίου ο εκδότης συνδέθηκε με τη χρηματοδότηση Ρώσων ολιγαρχών με σκοπό την απόκτηση τηλεοπτικών καναλιών στην Ελλάδα. Το προσχέδιο προβαίνει σε συμπεράσματα χρησιμοποιώντας υποθέσεις και σενάρια που στερούνται θεμελίωσης και πραγματικών στοιχείων». Περιττός ο σχολιασμός…

Ελίζα Βόζενμπεργκ

Επίθεση στην εισηγήτρια της PEGA Σόφι Ιν’τ Φελτ εξαπέλυσε και η ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ. Συγκεκριμένα, στις 24 Ιανουαρίου 2023 η Ελ. Βόζενμπεργκ υποβάθμισε τη δυνατότητα παρέμβασης της επιτροπής, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι για το παράνομο λογισμικό έχει συμμετοχή η επίσημη κυβέρνηση, κανείς δεν έχει εισφέρει αποδεικτικό υλικό […] Οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων ή άλλων προσώπων από την ΕΥΠ αφορούσε κάθε κράτος-μέλος. Και εδώ βάζω ερωτηματικό κατά πόσο η επιτροπή μπορεί να παρέμβει στον ορισμό της εθνικής ασφάλειας κάθε κράτους-μέλους».

Μάλιστα, σύμφωνα με την ευρωβουλεύτρια της ΝΔ, «το παράνομο λογισμικό είναι ένα μίασμα για της ΕΕ και τρίτες χώρες, αλλά για να το συνδέσουμε με κυβερνήσεις πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία. Στην έκθεση στιγματίζονται και συκοφαντούνται συγκεκριμένες χώρες. Αναφέρονται κάποιες χώρες και αναμφίβολα πρέπει να γίνει έρευνα, αλλά θα πρέπει να γίνει με αντικειμενικό τρόπο. Οι συστάσεις που προτείνονται στην Ελλάδα προσκρούουν στην επικουρικότητα. Ούτε λίγο ούτε πολύ υποδεικνύει πως θα αλλάξει η συγκεκριμένη νομοθεσία. Λυπούμαι, αλλά αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε αν δεν προσκρούσει ή παραβαίνει ενωσιακό δίκαιο ή αν παραβαίνει τις αρχές και τα δεδομένα μιας δημοκρατικής χώρας…».

Θοδωρής Ζαγοράκης

Στα τέλη του Ιανουαρίου 2020 η ΝΔ ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Με απόφαση του πρωθυπουργού διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης». Αιτία ήταν οι δηλώσεις που είχε κάνει ο Θοδ. Ζαγοράκης απειλώντας ότι θα παραιτηθεί αν δεν δικαιωθεί ο ΠΑΟΚ, που τότε απειλούνταν με υποβιβασμό. Οπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο Ζαγοράκης: «Εάν ο ΠΑΟΚ δεν δικαιωθεί, εγώ δεν μπορώ να συνευρίσκομαι στην ίδια πολιτική στέγη με όλους αυτούς που βάλλουν καθ’ υπόδειξη τρίτων εναντίον του ΠΑΟΚ και του ίδιου του ελληνικού ποδοσφαίρου». Ενα χρόνο μετά ο Θοδ. Ζαγοράκης επέστρεψε στην ευρωομάδα του κόμματος έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο και ενημέρωσε πως προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία της ΕΠΟ προκειμένου «να υπηρετήσω από άλλη θέση το ελληνικό ποδόσφαιρο…».

Γιώργος Κύρτσος

Στις 27 Ιανουαρίου 2023 η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απηύθυνε αίτημα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητώντας την άρση ασυλίας του Ελληνα ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, που πλέον ανήκει στην ευρωομάδα Renew Europe. Σύμφωνα με το επίμαχο αίτημα που στάλθηκε στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, ζητείται η άρση της ασυλίας του προκειμένου να ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τον ευρωβουλευτή. Η υπόθεση, όπως αναφέρει το συγκεκριμένο έγγραφο, αφορά «το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο συνολικού ύψους 459.918,18 ευρώ», το οποίο φέρεται να τέλεσε ο Γ. Κύρτσος «υπό την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου, προέδρου και νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας με την επωνυμία “Free Sunday Εκδοτική Ανώνυμη Εταιρεία”». Ο ίδιος δικαιολογήθηκε ότι το χρέος ήταν ρυθμισμένο, αλλά αυξήθηκε γιατί πέρασαν πολλά χρέη επάνω του επειδή προσωποποιούνται τα χρέη των εταιρειών στην Ελλάδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter