Έξαλλη η Τουρκία για ένα like της αμερικανικής πρεσβείας σε βάρος συμμάχου του Ερντογάν

Έξαλλη η Τουρκία για ένα like της αμερικανικής πρεσβείας σε βάρος συμμάχου του Ερντογάν

Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε σήμερα επειδή ο λογαριασμός της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Twitter έκανε «like» σ’ ένα μήνυμα που έγραφε ότι η Τουρκία θα πρέπει να είναι έτοιμη για μια πολιτική σκηνή χωρίς τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος ο οποίος πρόσφατα ασθένησε.

Η διένεξη εκδηλώνεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ είναι τεταμένες εξαιτίας της επαπειλούμενης εισβολής της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, μετά τις κατηγορίες της Άγκυρας ότι η Ουάσινγκτον καθυστερεί τις προσπάθειες για την εγκαθίδρυση εκεί μιας «ασφαλούς ζώνης» από τις δύο χώρες.

Ο Μπαχτσελί είναι ο αρχηγός του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), κόμμα που είναι σύμμαχος του κόμματος AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Τα δύο κόμματα είχαν πέρυσι συμμαχήσει στις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές και έχουν μαζί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Χθες, Σάββατο, η Πρεσβεία των ΗΠΑ έκανε «like» σ’ ένα μήνυμα στο Twitter που έγραφε ότι η Τουρκία θα πρέπει να είναι έτοιμη για μια πολιτική σκηνή χωρίς τον Μπαχτσελί, ο οποίος αντιμετώπισε τις τελευταίες εβδομάδες προβλήματα υγείας.

Το AKP έγραψε στο Twitter πως ο χρήστης που ανήρτησε το μήνυμα είναι καταζητούμενος για σχέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, για το οποίο η Άγκυρα υποστηρίζει πως ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του AKP, δήλωσε πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η αμερικανική πρεσβεία πρέπει να ερευνήσουν το θέμα και πως μια συγγνώμη δεν είναι αρκετή.

«Δείχνει πως κάποιοι που απασχολούνται στην Πρεσβεία καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για να βλάψουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες», έγραψε ο Τσελίκ στο Twitter.

«Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να προσπαθήσει να καταλάβει την Τουρκία όχι μέσω ανθρώπων που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά μέσω ανθρώπων που μπορούν να κάνουν σωστή ανάλυση», πρόσθεσε.

Η πρεσβεία ανήρτησε αργά χθες, Σάββατο, μια συγγνώμη στο Twitter.

«Νωρίτερα σήμερα ο λογαριασμός της πρεσβείας μας στο Twitter έκανε ‘like’ σε μια άσχετη καταχώριση κατά λάθος. Εκφράζουμε τη λύπη μας για το λάθος και ζητούμε συγγνώμη για οποιαδήποτε σύγχυση», ανέφερε. Το like αφαιρέθηκε επίσης από τη σελίδα της πρεσβείας.

Ο Σεμίχ Γιαλτσίν, υπαρχηγός του MHP, έγραψε αργά χθες, Σάββατο, στο Twitter πως ο Μπαχτσελί αναρρώνει και θα επιστρέψει στη δουλειά την ερχόμενη εβδομάδα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter