Εξαπλώνεται ο κορονοϊός: Νέα κρούσματα σε Αυστρία, Κροατία και Ελβετία – Πάνω από 2.700 νεκροί παγκοσμίως

Εξαπλώνεται ο κορονοϊός: Νέα κρούσματα σε Αυστρία, Κροατία και Ελβετία – Πάνω από 2.700 νεκροί παγκοσμίως

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζει να εξαπλώνεται ο κορονοϊός με την ανησυχία να εντείνεται παγκοσμίως.

Ο νεκροί έχουν φτάσει τους 2.700 και τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τους 80.000 παγκοσμίως, την ώρα που Αυστρία και Κροατία προστέθηκαν στην λίστα των χωρών με κρούσματα κορονοϊού. 

Τα κρούσματα στην Αυστρία είναι 2 Ιταλοί που ζουν στο Τιρόλο και μάλλον προσεβλήθησαν από τον ιό όταν βρισκόντουσαν στην Λομβαρδία της Ιταλίας, δήλωσε ο κυβερνήτης του Τιρόλου Γκίντερ Πλάτερ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα και η Κροατία ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στην επικράτειά της, με τον πρωθυπουργό της Αντρέι Πλένκοβιτς να δηλώνει ότι πρόκειται για έναν ασθενή που νοσηλεύεται στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ.

«Ο ασθενής βρίσκεται στην κλινική του Ζάγκρεμπ για λοιμώδη νοσήματα. Πρόκειται για ένα μάλλον νεαρής ηλικίας πρόσωπο και παρουσιάζει ηπιότερα συμπτώματα. Βρίσκεται στην απομόνωση και η κατάστασή του είναι καλή μέχρι στιγμής», πρόσθεσε ο Πλένκοβιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο υπουργός Υγείας της Κροατίας Βίλι Μπέρος διευκρίνισε παράλληλα ότι ο ασθενής είχε διαμείνει στο Μιλάνο της Ιταλίας από τις 19 ως τις 21 Φεβρουαρίου.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η Ελβετία, μέσω ανακοίνωσης του Ομιοσπονδιακού Γραφείου Δημόσιας Υγείας, επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του Covid-19 στη χώρα. 

Κανάρια Νησιά: Ένα ολόκληρο ξενοδοχείο σε καραντίνα

Την ίδια ώρα, ένα ξενοδοχείο στις Κανάριες Νήσους τέθηκε σε αποκλεισμό έπειτα από τον εντοπισμό ενός κρούσματος του κορονοϊού μια ημέρα νωρίτερα. Στο ξενοδοχείο είχε διαμένει ένας Ιταλός υπήκοος, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Πρόκειται για έναν άνδρα, ο οποίος είχε πάει στην Τενερίφη για διακοπές και ο οποίος έχει διακομιστεί σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται σε απομόνωση. Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, περιλαμβανομένων των εφημερίδων Diario de Avisos και El Pais, μετέδωσαν την πληροφορία αναφέροντας ότι στο ξενοδοχείο διαμένουν περίπου 1.000 ένοικοι.

Το ξενοδοχείο Η10 Costa Adeje Palace δεν σχολιάζει, είπε ένας ρεσεψιονίστ στην διαχειρίστρια εταιρεία του ξενοδοχείου, η οποία εδρεύει στη Βαρκελώνη.

«Από το παράθυρο μπορούμε να διακρίνουμε ότι υπάρχουν φρουροί ασφαλείας έξω από το ξενοδοχείο και περίπου 50 υπάλληλοι», είπε ο Κρίστοφερ Μπετς τηλεφωνικώς από το δωμάτιό του στο ξενοδοχείο και πρόσθεσε ότι ζητήθηκε από όλους τους ενοίκους να παραμείνουν στα δωμάτιά τους.

Ο Μπετς, ένας βρετανός υπήκοος, είπε ακόμη ότι στους ενοίκους επιτράπηκε να πάρουν πρωινό στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου αλλά σημείωσε ότι «δεν μας δόθηκαν έκτοτε πληροφορίες». Εκείνος ακόμη δεν έχει υποβληθεί σε εξετάσεις για τον ιό.

Οι ισπανικές υγειονομικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν άμεσα την πληροφορία ότι το ξενοδοχείο έχει αποκλειστεί, αλλά ανέφεραν ότι εκατοντάδες τουρίστες και προσωπικό του ξενοδοχείου υποβάλλονται σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί.

Παράλληλα, οι ισπανικές υγεινομικές αρχές εντόπισαν σήμερα ένα κρούσμα του νέου κορονοϊού στην Καταλονία, το πρώτο που καταγράφεται στην ηπειρωτική Ισπανία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia.

Το κρούσμα είναι το τέταρτο της χώρας έπειτα από τρεις τουρίστες από την Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία που εντοπίσθηκαν στα Κανάρια Νησιά και τη Μαγιόρκα να έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Ιράν: 16 νεκροί και 34 κρούσματα 

Στο Ιράν, ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό έχει φτάσει τους 16, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας και 34 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που εμφανίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα. Το Ιράν έχει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από κορονοϊό εκτός της Κίνας.

Θετικός στον κορονοϊό εμφανίστηκε και ο υφυπουργός Υγείας της χώρας Iraj Harirchi, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων ILNA. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσε την είδηση σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

Νέα κρούσματα και στην Νότια Ιταλία

Νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν όμως σήμερα, Τρίτη και στη γειτονική Ιταλία – και δη στις πόλεις Φλωρεντία και Παλέρμο.

Η ιταλική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ιταλία είναι συνολικά 183. Σε σχέση με χθες, προστίθενται άλλα 54 περιστατικά.

Επιβεβαιώνεται επίσης ότι, εκτός από τις περιφέρειες της βόρειας Ιταλίας, υπάρχουν δυο κρούσματα στην κεντρική περιφέρεια της Τοσκάνης, με πρωτεύουσα την Φλωρεντία και ένα στη Σικελία.

Ο λόγος για έναν επιχειρηματία από τη Φλωρεντία, ο οποίος είχε ταξιδέψει προσφάτως στην Κίνα και διαγνώστηκε θετικός στον θανατηφόρο ιό.

Παράλληλα, μία γυναίκα εισήχθη σε νοσοκομείο στο Παλέρμο της Σικελίας, έχοντας συμπτώματα του νέου κορονοϊού. Η ίδια ήταν τουρίστρια, με καταγωγή από το Μπέργκαμο της Λομβαρδίας. Σε καραντίνα ετέθησαν και οι συνταξιδιώτες της.

ΠΟΥ: Επιδημία και όχι πανδημία

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας επιμένει πως ο κορονοϊός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως πανδημία, αλλά υπάρχει μεγάλη ανησυχία.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου του ΠΟΥ στην οποία μίλησε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Τέντρος Γεντρεγεσούς, έγινε η παραδοχή πως η ξαφνική άνοδος των κρουσμάτων του Covid-19 σε Ιράν, Ιταλία και Νότια Κορέα της τελευταίες 24 ώρες προκαλεί ανησυχία.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προετοιμαστούμε για μια πιθανή πανδημία», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ ξεκαθαρίζοντας πως ο κορονοϊός παραμένει στο στάδιο της επιδημίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter