Εξάψαλμος Γιούνκερ στα κράτη που αντιμετωπίζουν με υποκρισία το προσφυγικό

Εξάψαλμος Γιούνκερ στα κράτη που αντιμετωπίζουν με υποκρισία το προσφυγικό

«Έτσι, η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει» λέει ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγο πριν το τέλος του έτους, επιτιθέμενος σε κάποια κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -που όπως λέει- αντιμετωπίζουν με «εξωφρενική υποκρισία» την ανάγκη προστασίας των συνόρων της ΕΕ.

Σε συνέντευξή του στην «Welt am Sonntag» ο Γιούνκερ τονίζει ότι «όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων για πάνω από δύο χρόνια απευθύνουν έκκληση για καλύτερη προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων της ΕΕ και τώρα ξαφνικά κάποιοι διατυπώνουν πολλές ανησυχίες. Κάνουν λόγο για επέμβαση στην εθνική κυριαρχία στο προσφυγικό θέμα και ότι οι αριθμοί είναι πολύ υψηλοί. Πρόκειται για μια κραυγαλέα υποκρισία», σημειώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να ενισχυθεί η Frontex με 10.000 άνδρες και γυναίκες έως το 2020. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είχαν θέσει ως προτεραιότητα την προστασία των εξωτερικών συνόρων από την παράνομη μετανάστευση κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα»

Ωστόσο, πολλές χώρες της ΕΕ εμφανίζονται τώρα να αντιδρούν στα σχέδια της Επιτροπής για την Frontex. Η Αυστριακή Προεδρία της ΕΕ πρότεινε να αυξηθεί η δύναμη της Frontex σε 10.000 ως το 2027. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, υποστήριξε ότι είναι «εφικτό χρονοδιάγραμμα» να γίνει το 2025.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να δράσουμε γρήγορα ώστε να προετοιμαστούμε και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ να ελέγχονται πραγματικά» τόνισε ο Γιούνκερ στην «Welt am Sonntag».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter