Εξελίξεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας στο ονοματολογικό της πΓΔΜ

Εξελίξεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας στο ονοματολογικό της πΓΔΜ

Όλο και πιο καθαρά διαγράφονται πλέον οι βασικές γραμμές της συμφωνίας Ελλάδος – πΓΔΜ για το ονοματολογικό της τελευταίας με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, στη προχθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, να περιγράφει στο μέτρο που του επιτρέπει η εξελισσόμενη διαδικασία, τη λύση.

Καταρχάς, όπως όλα δείχνουν το τηλεφώνημα Ζάεφ στον Έλληνα πρωθυπουργό θα γίνει, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο προκειμένου να προετοιμαστεί η συνάντηση στις Πρέσπες και ακολούθως να περάσει η συμφωνία από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ με απλή πλειοψηφία tην οποία διαθέτει το κυβερνών κόμμα χωρίς να μπορεί να την μπλοκάρει ο Πρόεδρος Γκ. Ιβανόφ.

Η «Σομπράνιε» (Συνέλευση της Δημοκρατίας) αριθμεί 120 βουλευτές συνεπώς για την κύρωση της συμφωνίας χρειάζονται 61 βουλευτές. Το κόμμα του κ. Ζάεφ (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας) διαθέτει 49 βουλευτές ενώ η Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (το μεγαλύτερο Αλβανικό κόμμα) που στηρίζει την κυβέρνηση έχει 10 και το έτερο μικρό Αλβανικό κόμμα, η Συμμαχία για τους Αλβανούς 2. Δύο ακόμη Αλβανικά κόμματα, το «Μπέσα» και το Δημοκρατικό κόμμα των Αλβανών (ΔΚΑ) διαθέτουν 5 και 2 βουλευτές αντίστοιχα.

Στη συμφωνία η πλευρά της πΓΔΜ θα δίνει το «έναντι όλων» με εξαίρεση, όπως φαίνεται, τη γλώσσα και την ταυτότητα που θα παραμείνουν στο Σύνταγμα «Μακεδονική» κι αυτό διότι δύσκολα στη γλώσσα για παράδειγμα μπορεί να μπει γεωγραφικός προσδιορισμός. Όσο για το όνομα αυτό, αν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, θα είναι το «Βόρεια Μακεδονία» ενώ θα υπάρξουν προβλέψεις για μια σειρά από θέματα όπως το όνομα σε όλα τα κρατικά έγγραφα (από διπλώματα οδήγησης, τίτλους σπουδών, διαβατήρια κ.λ.π.) ακόμη και σε ονομασία προϊόντων.

Με τη συμφωνία ανά χείρας ο κ. Ζάεφ θα πάρει ημερομηνία ένταξης στην Ε.Ε. έχοντας βέβαια την υποχρέωση να περάσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα αφού κάθε ενταξιακό κεφάλαιο που ανοίγει απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των 28, συνεπώς η Ελλάδα θα μπορεί να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ. Παράλληλα η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ με την οποία θα γνωστοποιεί ότι δέχεται να γίνει μέλος στη Συμμαχία το γειτονικό κράτος, πάντα υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας αφού και εδώ για την ένταξη απαιτείται το «ναι» των κοινοβουλίων όλων των μελών.

Το επόμενο βήμα του κ. Ζάεφ θα είναι το φθινόπωρο να διεξάγει δημοψήφισμα με το οποίο θα ρωτά τους πολίτες του αν δέχονται την αλλαγή του ονόματος και τις συνταγματικές αλλαγές προκειμένου η πΓΔΜ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Σε περίπτωση θετικής απάντησης ο κ. Ζάεφ θα πάει στο κοινοβούλιο της χώρας του και θα ζητήσει την έγκριση της συμφωνίας από τα 2/3 του σώματος προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας οι οποίες θα αφορούν συγκεκριμένα άρθρα. Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια το VMRO-DPMNE θα έχει τα χέρια του δεμένα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter