Σε ήρεμα νερά και χωρίς τις χθεσινές εντάσεις, κύλησε η σημερινή δικάσιμος για την υπόθεση των μηνύσεων πολιτικών προσώπων σε βάρος των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων του σκανδάλου Novartis. Η συνέχεια της εξέτασης του μάρτυρα κατηγορίας κι ενός εκ των μηνυτών, Υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, δημιούργησε όμως κάποια σημαντικά ερωτηματικά.
Αυτά προέκυψαν από τα ερωτήματα που έθεσε ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα Φιλίστωρα Δερσταμπασίδη, δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης. Πρώτον έχει μείνει εντελώς αναπάντητο το ερώτημα της σχέσης του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, στην Ελλάδα, Κωνσταντίνου Φρουζή.
Ο συνήγορος υπεράσπισης έθεσε ως πρώτο και καίριο ερώτημα, προς τον μάρτυρα κατηγορίας, αν «είναι σύνηθες;» ένα στέλεχος και δη της Novartis, όπως ο κ. Φρουζής, να «κάνει προεκλογικό δείπνο και παράλληλα να προσκαλεί έντεκα εκπροσώπους μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών» με «επίσημο» προσκεκλημένο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ συμπλήρωσε πως «έχουν βρεθεί και κατασχεθεί την επίμαχη περίοδο προ της διερεύνησης της υπόθεσης αυτή κάποια mail του με τον κ. Φρουζή». Από μεριάς του ο κ. Γεωγριάδης απάντησε πως «ναι είναι πάρα πολύ σύνηθες, κατά την προεκλογική περίοδο διάφοροι άνθρωποι καλούν πολιτικούς στο σπίτι τους, σε εστιατόρια ή άλλους χώρους, καλούν άλλους φίλους τους και τους υποστηρίζουν για τις εκλογές. Λέγεται δημοκρατία».
Γιάννης Απατσίδης: Οπότε από τη στιγμή που είναι σύνηθες, γιατί ο κ. Πρωθυπουργός να αρνηθεί τη γνωριμία του με τον κ. Φρουζή;
Άδωνης Γεωργιάδης: Είναι ερώτηση για τον κ. Μητσοτάκη. Εμένα δεν έτυχε να μου κάνει τραπέζι ο κ. Φρουζής.
Ο φίλος μου ο Μανιαδάκης
Απορίας άξιο είναι και το γεγονός πως από μεριάς του ο Υπουργός Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης, επανειλημμένως υποστήριξε τον «καλό του φίλο» Νικόλα Μανιαδάκη, πλέκοντας το εγκώμιο του και «αθωώνοντας» τον από τις επίμαχες καταθέσεις που είχε δώσει στις αμερικανικές αρχές, ως προστατευόμενος μάρτυρας, πολύ πριν τους κατηγορούμενους. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «ο κ. Μανιαδάκης αξιοκρατικά μιλώντας, είναι ο νούμερο ένα ειδικός για το φάρμακο στον κόσμο».
Γιάννης Απατσίδης: Και για αυτό επειδή είναι ο καλύτερος έπρεπε να πληρώνεται πολύ καλά από τη Novartis. Ο κ. Μαναιδάκης πριν καταθέσει ο δικός μου εντολέας και το γνώριζαν οι Εισαγγελείς, σας είχε καταγγείλει και είπε ότι επί υπουργεία σας έχουν γίνει πράξεις διαφθοράς και αναφέρει πως δεν μπορεί να μην τις γνωρίζατε. Γιατί να το πει;
Άδωνης Γεωργιάδης: Γιατί ο κ. Μανιαδάκης, ο ισχυρισμός τον οποίο εγώ δέχομαι, είναι ότι του κάναν πολύ μεγάλο εκβιασμό και υποχώρησε. Εγώ αποδέχομαι τον ισχυρισμό του κ. Μανιαδάκη ότι όσα είπε ως «Αναστασίου» τα είπε υπό το καθεστώς εκβιασμού. Εγώ είχα καταλάβει ότι είναι από την αρχή ο κύριος Μαναιδάκης, γιατί αυτά που δήλωσε ήταν εξόφθαλμα βλακώδη. Δηλαδή ήταν αδύνατο να σταθούν στο δικαστήριο.
Γιάννης Απατσίδης: Οπότε κύριε μάρτυρα έχουμε έναν κατά τη γνώμη σας και τη δική του εκβιαζόμενο, τον κύριο Μανιαδάκη, σε βάρος του οποίου διαπράχθηκε το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας και παράλληλα ο κ. Μανιαδάκης ως ένας έξυπνος καθηγητής, είπε τα λιγότερα από όσα θα μπορούσε να πει, κοροϊδεύοντας τους εισαγγελείς.
Άδωνης Γεωργιάδης: Είπε καταφανώς ψευδή πράγματα. Είπε πράγματα που σκέφτηκε πως αν κληθεί ο άνθρωπος για όλα αυτά θα τα καταρρίψει πάρα πολύ εύκολα.
Σε άλλο σημείο της εξέτασής του ο Υπουργός συμπλήρωσε μεταξύ άλλων πως «ο κύριος Μανιαδάκης είναι φίλος μου και χθες στην προεκλογική μου συγκέντρωση στην Κηφισιά είχε έρθει και βγήκαμε και φωτογραφία».
«Πλέον και τα αδιευκρίνιστα έχουν παραγραφεί»
Ένα ακόμα ζήτημα το οποίο κατά το παρελθόν είχε δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων, είναι η διάταξη αρχειοθέτησης για τα «αδιευκρίνιστα» που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του κ. Γεωργιάδη.
Γιάννης Απατσίδης: Ο Εισαγγελέας Οικονομικού εγκλήματος γράφει μία διάταξη. Αυτή η διάταξη μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι είναι ατυχής στην ορολογία της για τα αδιευκρίνιστα;
Άδωνης Γεωργιάδης: Όπως μου εξηγήθηκε κάθε κατάθεση η οποία δεν προέρχεται από μισθοδοσία ή διατραπεζική μεταφορά θεωρείται αδιευκρίνιστη.
Γιάννης Απατσίδης: Για αυτό το σκέλος έστειλε για φορολογικό έλεγχο.
Άδωνις Γεωργιάδης: Έστειλε.
Γιάννης Απατσίδης: Βγήκε αποτέλεσμα;
Άδωνης Γεωργιάδης: Δεν έχει βγει επίσημο, αλλά έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια.
Γιάννης Απατσίδης: Γιατί δεν έχει γίνει;
Άδωνης Γεωργιάδης: Για αυτό ρωτήστε την ΑΑΔΕ, τι να σας πω.
Γιάννης Απατσίδης: Για καταθέσεις του 2013;
Άδωνης Γεωργιάδης: Είναι έλεγχος από το 2013 μέχρι το 2018.
Γιάννης Απατσίδης: Κύριε μάρτυρα πάρτε έναν φορολογικό δικηγόρο, έχει παραγραφεί αυτό.
Άδωνης Γεωργιάδης: Δεν έχω αντίρρηση.
Γιάννης Απατσίδης: Ναι αλλά είστε Υπουργός και μου λέτε ότι δεν έχει βγει αποτέλεσμα.
Άδωνης Γεωργιάδης: Όταν μίλησα με την ΑΑΔΕ, μου είπε ότι δεν έχουν βρει τίποτα το αξιόλογο και για αυτό δεν μου έχει επιβληθεί κάποιο πρόστιμο.
Γιάννης Απατσίδης: Εδώ έχει παραγραφεί αυτό, κακώς το γράφει ο Εισαγγελέας, δεν έχει καμία σημασία. Είναι πράξη του 2013, πέντε χρόνια λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Άδωνης Γεωργιάδης: Όταν έκανε τον έλεγχο ο Εισαγγελέας, αν θυμάμαι καλά τα τελευταία δύο χρόνια δεν είχαν παραγραφεί. Πλέον κι αυτά έχουν παραγραφεί.
«Βαριά ταλαιπωρημένοι»
Κατά τον μάρτυρα κατηγορίας ο κ. Δεσταμπασίδης είχε δόλο και μάλιστα έκανε ότι έκανε «για ίδιον όφελος, για τη δική του καλοπέραση, αδιαφόρησε για τη ζημιά που έκανε σε έναν συμπολίτη του».
Γιάννης Απατσίδης: Ποια είναι η καλοπέραση;
Άδωνης Γεωργιάδης: Η καλοπέραση είναι να πάρει τα λεφτά από τους Αμερικάνους και ταυτόχρονα να μην τον ενοχλήσει κανείς στην Ελλάδα.
Γιάννης Απατσίδης: Τι θα μπορούσε να του κάνει κάποιος στην Ελλάδα, το οποίο τώρα δεν του κάνει; Δηλαδή η Ελλάδα τώρα δεν προστατεύει τον κύριο Μανιαδάκη, τον κύριο Φρουζή και διώκει τους μάρτυρες;
Άδωνις Γεωργιάδης: Τώρα η Ελλάδα χάριν της απόφασης της εισαγγελίας για άρση της προστασίας του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος επιτρέπει να αποδοθεί επιτέλους το δίκαιο, το οποίο μας είχαν στερήσει για σειρά ετών.
Γιάννης Απατσίδης: Είπατε λοιπόν ότι ο κ. Μανιαδάκης και ο κ. Φρουζής είναι άνθρωποι πολύ βαριά ταλαιπωρημένοι από το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ, σωστά. Έχετε εικόνα αν έχουν απαλλαγεί πλήρως ή εκκρεμεί, ή θα έπρεπε να εκκρεμεί κάποια διαδικασία εναντίον τους;
Άδωνις Γεωργιάδης: Αν θυμάμαι καλά ο κύριος Μανιαδάκης έχει απαλλαγεί πλήρως, για τον κύριο Φρουζή δεν ξέρω.
«Ο Φρουζής δε με έχει κεράσει ούτε καφέ, όχι να μου δώσει 2.000.000 ευρώ»
Λόγος έγινε για εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας Novartis, τα οποία «καίνε» τον Υπουργό Υγείας, για τη θητεία του το 2013 με 2014, όσο ήταν στον υπουργικό θώκο δηλαδή. Ενδεικτικά ο κ. Απατσίδης αναφέρθηκε σε έγγραφο το οποίο χαρακτήριζε τον κ. Γεωργιάδη ως «συνδεδεμένο και φίλια προσκείμενο κι ότι “καταφέραμε να πείσουμε το Υπουργείο Υγείας, να λάβει ευνοϊκές για μας αποφάσεις”».
Από την πλευρά του βέβαια ο κύριος Γεωργιάδης απάντησε πως «όσον αφορά τη σχέση του με εμένα ήταν κύριος, συνεπής στα ραντεβού του, δεν άφησε ποτέ υπονοούμενα για δωροδοκία, δεν προσπάθησε, δεν είπε τίποτα ως υπονοούμενο. Ο κύριος Φρουζής δε με έχει κεράσει ούτε καφέ, όχι να μου δώσει 2.000.000 ευρώ».
«Δεν έχω την παραμικρή ιδέα»
Στο φινάλε της εξέτασης του μάρτυρα κατηγορίας, από πλευρά του ο κ. Απατσίδης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη υπόθεση παρακολούθησης του πρώην Εισαγγελέα Οικονομικού εγκλήματος και νυν Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χρήστου Μπαρδάκη.
Υπενθυμίζουμε πως ο κ. Μπαρδάκης ήταν παρακολουθούμενος τόσο από την ΕΥΠ, όσο κι από το ισραηλινής καταγωγής κατασκοπευτικό λογισμικό «Predator». Ο ίδιος είχε τεθεί σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ επί δύο χρόνια, από την 1 Ιουνίου του 2020 έως και τις 12 Ιουνίου του 2022. Η παρακολούθηση έγινε με διατάξεις τις ΕΥΠ, τις οποίες υπέγραφε η τότε εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ, νυν επίσης Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασιλική Βλάχου.
Επί των ημερών του βέβαια ως προϊσταμένου στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, μπήκαν στο αρχείο οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί για το σκάνδαλο Novartis για δύο πολιτικά πρόσωπα, τους Άδωνη Γεωργιάδη και του Δημήτρη Αβραμόπουλο στους οποίους είχαν εντοπιστεί χρηματικά ποσά τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως «αδιευκρίνιστης προέλευσης». Όμως δεν είναι μόνο αυτό που εγείρει ερωτήματα και δημιουργεί «συσχετισμούς» μεταξύ προσώπων και σκανδάλων. Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης όταν είχε ξαναζητηθεί η «άρση» και ο αποχαρακτηρισμός των προστατευόμενων μαρτύρων, ο κ. Μπαρδάκης, το είχε απορρίψει αυτό το αίτημα. «Το είχατε υποβάλει κι εσείς σωστά;»
Άδωνις Γεωργιάδης: Ναι ναι
Γιάννης Απατσίδης: Ο κύριος Μπαρδάκης είχε αυτή την άποψη κι εσείς διαφωνείται με αυτήν. Την ίδια περίοδο ο κ. Μπαρδάκης, είχε τεθεί υπό επισύνδεση και από την ΕΥΠ και είχε αποσταλεί μήνυμα «Predator», γνωρίζατε ως κυβερνητικό στέλεχος γιατί παρακολουθούσαν τον Εισαγγελέα που αρνήθηκε να κάνει τον αποχαρακτηρισμό;
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν έχω την παραμικρή ιδέα για όσα μου λέτε.
Διαβάστε επίσης:
ΣΥΡΙΖΑ: Άδικος ο νέος διαγωνισμός ΑΣΕΠ, ενώ χιλιάδες επιτυχόντες παραμένουν αδιόριστοι
ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση προανακριτικής για Τέμπη με ή χωρίς blame game