Εξέταση Ανδρέα Λοβέρδου για σκάνδαλο Novartis: «Δεν ξέρω, δεν απαντώ, δε σχολιάζω»

Εξέταση Ανδρέα Λοβέρδου για σκάνδαλο Novartis: «Δεν ξέρω, δεν απαντώ, δε σχολιάζω»

Μόνο ως ψυχρολουσία θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την εξέταση του μάρτυρα κατηγορίας και πρώην υπουργού Υγείας , Ανδρέα Λοβέρδου, κατά την τελευταία  δικάσιμο της υπόθεσης των μηνύσεων πολιτικών προσώπων σε βάρος των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων του σκανδάλου Novartis. Η συνέχεια της εξέτασης του μάρτυρα (και εκ των μηνυτών) δεν είχε τις προχθεσινές «κορώνες», για «ξύλο» σε βάρος του πρώην  πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αλλά φαίνεται πως η τακτική των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων ,Φιλίστωρα Δεσταμπασίδη και Μαρίας Μαρεγγέλη, σκοπεύει να μπει δυναμικά στην ουσία του ίδιου του σκανδάλου Novartis και στην αντιστροφή των ρόλων  μεταξύ μηνυτών και κατηγορουμένων.

Εύλογο είναι πως  όσο η δίκη θα προχωράει  η  υπεράσπιση των κατηγορουμένων θα θέτει ερωτήματα προς τους μηνυτές , αξιώνοντας και απαντήσεις, αναφορικά με ευρήματα που παραπέμπουν στις ποινικές  διαστάσεις της υπόθεσης  που η κατάληξη της ήταν αντιστρόφως ανάλογη της σπουδαιότητας της. 

Πέραν των εντάσεων και των εκατέρωθεν προσβολών επί προσωπικού , από συνηγόρους και τον κ. Λοβέρδο, η ακροαματική διαδικασία μπήκε και στην ουσία της υπόθεσης Novartis και ο κ. Λοβέρδος   βρέθηκε αντιμέτωπος με ιστορίες του υπουργικού του παρελθόντος. 

Με την πλάτη στον τοίχο, αναγκάστηκε και  χρησιμοποίησε λεκτικές ντρίπλες και κινήθηκε με υπεκφυγές απέναντι στις επί της ουσίας ερωτήσεις από μεριάς του Γιάννη  Απατσίδη (εκ των συνηγόρων του κ.Δεσταμοπασίδη) , επαναλαμβάνοντας συνεχώς ,αντί απαντήσεως , τις φράσεις δεν ξέρω, δεν απαντώ και δε σχολιάζω».

Ξέρετε ποιος είναι ο κ. Μανιαδάκης;

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που έμεινε αναπάντητο είναι η σχέση του μάρτυρα κλειδί για την αποκάλυψη του σκανδάλου, Νικόλα Μανία με τον πρώην  Υπουργείο Υγείας. Ήταν υπάλληλος του υπουργείου ή είχε κάποια σύμβαση συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας; 

Ενδεικτικοί επίσης της προσπάθειας του κ. Λοβέρδου να αποποιηθεί οποιονδήποτε συσχετισμό με τον πρώην άτυπο σύμβουλό του και εν συνεχεία «βαθύ» λαρύγγι, του σκανδάλου Novartis, Νίκο Μανιαδάκη , είναι οι διάλογοι που ακολουθούν. 

 Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε πως τον  «κύριο Νικόλα Μανιαδάκη τον γνώρισα από κοντά το 2020» για να ερωτηθεί από τον Γιάννη Απατσίδη: 

«Ως υπουργός Υγείας, την ύπαρξή του τη γνωρίζατε στο υπουργείο;» 

Ανδρέας Λοβέρδος: Όπως όλα τα επιφανή στελέχη της σχολής δημόσιας υγείας και κάποια της ιατρικής που τα είχα ακουστά, τα χρησιμοποιούσαν όλοι οι υπουργοί, όλων των κυβερνήσεων, εγώ όμως δε χρησιμοποίησα κανέναν.

Γιάννης Απατσίδης: Ο κύριος Μαναιδάκης, σαν υπουργός υγείας είχατε γνώση, ή σήμερα που μιλάμε αποκτήσατε γνώση , για το εάν έκανε συγκεκριμένες πράξεις δημόσιας διοίκησης στο υπουργείο υγείας;

Ανδρέας Λοβέρδος: Τις δικές μου ημέρες, στη δική μου θητεία καμία τέτοια πράξη δεν έκανε, σε ότι αφορά το γραφείο μου, τις αρμοδιότητες μου. Ήταν σε μία επιτροπή, όπου προΐστατο κάποια στιγμή κι ένας μακαρίτης.

Γιάννης Απατσίδης: Πολλοί μακαρίτες κι ο Μαυρίκος πέθανε και ο άλλος, στέλεχος της Νοβαρτις πέθανε, τέσσερις θανάτους έχουμε. Τέλος πάντων… ο κύριος Μανιαδάκης σύμβουλός σας δεν ήταν;

Ανδρέας Λοβέρδος: Ούτε άτυπος ούτε …

Γιάννης Απατσίδης: Τι θα θεωρούσατε κύριε μάρτυρα ως σύμβουλο άτυπο. Εάν π.χ. εγώ πω ότι ήταν άτυπος κι εσείς λέτε ότι δεν ήταν. Πώς θα φαινόταν το τυπικό του άτυπου. Πώς θα μπορούσε να αποδειχθεί το άτυπον;

Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν ξέρω πως το εννοείται, αλλά άτυπος σύμβουλος είναι κι αυτός που έρχεται συστηματικά και σου λέει τη γνώμη του και εσύ τον ρωτάς συστηματικά. Θα σας διαβάσω από μια επιστολή του κυρίου Μανιαδάκη το Σεπτέμβριο του 2018 στο FBI.

Γιάννης Απατσίδης: Την επιστολή του κυρίου Μανιαδάκη προς το FBI, αυτή πως την έχετε; Πότε σας την έδωσε;

Ανδρέας Λοβέρδος: Στην προανακριτική της Βουλής. […] Σε επιστολή του στο FBI το Σεπτέμβριο του 2018 ο κ. Μανιαδάκης, αναφέρεται σε όλες τις υπουργίες στις επίμαχες περιόδους για την υπόθεση αυτή και αναφερόμενος σε εμένα  και τον υπουργό της υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμένου λέει πως δεν είχε καμία σχέση ούτε με το φάρμακο ούτε τυπική ή άτυπη σχέση με κάποιον εκ των δύο υπουργών.

Γιάννης Απατσίδης: Κύριε μάρτυρα για να σας δώσει αυτό το έγγραφο ο κ. Μανιαδάκης ποιος ήταν ο ισχυρισμός του, ότι εγώ δεν κατήγγειλα ποτέ εσάς, αλλά είχα να καταγγείλω πράξεις διαφθοράς;

Ανδρέας Λοβέρδος: Επειδή ήταν ψευδομάρτυρες…

Γιάννης Απατσίδης: Κατ’ εσάς λέτε ψευδομάρτυρες. Αλλά λογικό είναι ότι τον συγχωρήσατε τώρα.

Ανδρέας Λοβέρδος: Όχι είπα ότι ποτέ δε θα συγχωρήσω άνθρωπο που έχει κάνει κάτι τέτοιο, αλλά εν πάση περιπτώσει κι επειδή με τον Θεόδωρο Μαντά (συνήγορος Νίκου Μανιαδάκη) είμαι προσωπικός φίλος και στενός μάλιστα, τον παρακάλεσα να μου δώσει όσα στοιχεία έχει και μου είπε ότι εγώ για σένα έχω πει κι αυτά και μου έδωσε την επιστολή.

Γιάννης Απατσίδης: Σας την έδωσε για να σας πει ότι εγώ είχα επικοινωνία με την «Τόνια» του FBI, αλλά είχα πει για σενα αυτά.

Ανδρέας Λοβέρδος: Ότι δεν ήταν σύμβουλός μου.

Γιάννης Απατσίδης: Γιατί επικοινωνεί με το FBI; Καταλάβατε αν στην επιστολή είχε σκοπό να εισφέρει πράγματα στο FBI;

Ανδρέας Λοβέρδος: Εγώ διάβασα αυτό που ενδιαφέρει εμένα, την υπόλοιπη ούτε καν την κοιτάω.

Γιάννης Απατσίδης: Σαν Υπουργός υγείας, ανθρώπινα… το αν είχαμε διαφθορά δε σας ενδιαφέρει;

Ανδρέας Λοβέρδος: Αυτά ήταν την εποχή που η Βουλή είχε πάρει την εντολή προκαταρκτικής εξέτασης, ήμουν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τότε είχα την ευθύνη όλων των θεμάτων εξεταστικών επιτροπών και την επιστολή τη χρησιμοποίησα όταν άρθηκε η ασυλία μου.  

Γιάννης Απατσίδης: Κύριε μάρτυρα έχετε διαβάσει το βούλευμα του 2021, όπου και η εισαγγελική πρόταση η σχετική και το βούλευμα αυτό κάνουν κάποιες παραδοχές αμετάκλητες, ότι ο Μανιαδάκης υπήρξε και δικό σας σύμβουλος;

Ανδρέας Λοβέρδος: Απάντησα και στον συνάδελφό σας χθες πως τα δικαστήρια πολλές φορές στις αποφάσεις τους και στα βουλεύματά τους οι δικαστικοί σχηματισμοί, αναφέρονται εν παρόδω σε θέματα τα οποία δεν αποτελούν τον πυρήνα του θέματος που εξετάζουν.

Γιάννης Απατσίδης: Έχετε συναντήσει ποτέ τον κ. Μανιαδάκη;

Ανδρέας Λοβέρδος: Ναι το 2020 στο γραφείο μου.

Γιάννης Απατσίδης: Επί θητείας άλλων υπουργών, ήταν σε επιτροπές;

Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν ξέρω δεν γνωρίζω.

Γιάννης Απατσίδης: Το βούλευμα που λέει περίπου εφτά επιτροπές, τις απαριθμεί;

Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν ξέρω.

Γιάννης Απατσίδης: Αλλά πράγματι ήταν επίσημος, αλλά οι δωροδοκίες που έπαιρνε τις έπαιρνε ως άτυπος σύμβουλος, για αυτό δεν τελείται το αδίκημα;

Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν το ξέρω.

Γιάννης Απατσίδης: Ο κύριος Μανιαδάκης ξέρετε αν χρηματιζόταν ή όχι;

Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν το ξέρω αυτό.

Γιάννης Απατσίδης: Μπορείτε να το αποκλείσετε;

Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν ξέρω κάτι, άρα δεν μπορώ ούτε να το δεχτώ, ούτε να το αποκλείσω. Ο κύριος Μανιαδάκης μάλιστα, επιπροσθέτως, καταθέτω, ότι απέφευγε και να με συναντήσει. Δηλαδή καταλάβαινα από όλους αυτούς τους ανθρώπους που εγώ δεν ήθελα επαφή, γιατί δεν είχαν βοηθήσει την υγεία τα προηγούμενα χρόνια και ο κύριος Μανιαδάκης ειδικά είχε κάτι και δεν πλησίαζε σχεδόν.

Στην επιστολή του Νίκου Μανιαδάκη στο FBI αναφέρθηκε και ο έτερος συνήγορος του Φιλίστωρα Δεσταμπασίδη, Ιπποκράτης Μυλωνάς.

 Ο συνήγορος  έθεσε ζήτημα σχετικά με το εν λόγω έγγραφο ,καθώς ήταν εμφανώς παραποιημένο, αφού είχε κοπεί το μεγαλύτερο μέρος της επιστολής και κρατήθηκε μόνο αυτό που «συμφέρει» τον κ. Λοβέρδο. Μάλιστα στο σημείο που ο κ. Μυλωνάς θα έπαιρνε το λόγο, ο πρώην Υπουργός κινήθηκε προς το μέρος του και του ζήτησε το έγγραφο. Από μεριάς του ο συνήγορος του κ. Δεσταμπασίδη αρνήθηκε και είπε πως θέλει να τον ρωτήσει σχετικά. 

«Φέρε το έγγραφο, δε σε βλέπω καν», είπε ο κ. Λοβέρδος με ύφος, αλλά μάταια.

Το «Gilenya» σας λέει κάτι κ. Λοβέρδο ;

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ανέσυραν όλα εκείνα τα αναπάντητα επί της ουσίας ερωτήματα που έχουν προκύψει από την έρευνα των εγχώριων Εισαγγελικών αρχών σχετικά με το σκάνδαλο Novartis. Συγκεκριμένα αναζήτησαν να πάρουν απαντήσεις από τον Ανδρέα Λοβέρδο σχετικά με μεθόδευση επί ημερών του να μπει το «Gilenya» στη λίστα των φαρμάκων υψηλού κόστους. Από μεριάς του ο κύριος Λοβέρδος, συνεχώς επαναλάμβανε πως  κατά την περίοδο της δική του θητείας στο Υπουργείο Υγείας  όλα έγιναν νόμιμα.

Γιάννης Απατσίδης: Υπήρχαν φορές που δεν υπογράφατε για τιμολόγηση φαρμάκων, ή για χαρακτηρισμό τους ως «υψηλού κόστους» ;

Ανδρέας Λοβέρδος: Σχετικά με την φαρμακευτική δαπάνη την υπέγραφα αφού με διαβεβαίωναν οι υπηρεσίες διά του αρμόδιου γενικού γραμματέα δημόσιας Υγείας και επιβεβαίωνε ότι ο τότε νομικός σύμβουλος ότι η υπόθεση με την τιμολόγηση θα έχουμε πτώση 25% στη δαπάνη είπα ναι.

Γιάννης Απατσίδης: Ο νομικός σύμβουλος που επικαλείστε είναι ο παρών ο κύριος Μπαλασόπουλος;

Ανδρέας Λοβέρδος: Ναι

Γιάννης Απατσίδης: Σε ότι αφορά λοιπόν, βάση της απάντησης σας ,  τη φαρμακευτική δαπάνη, καταλαβαίνω ότι αφού υπήρχαν οι εισηγήσεις  υπογράφατε ,σωστά;

Ανδρέας Λοβέρδος: Μετά από αυτή τη διαδικασία που σας περιέγραψα.

Γιάννης Απατσίδης: Υπήρξε περίπτωση που δεν ακολουθήσατε τις εισηγήσεις των προσώπων αυτών;

Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν υπήρχε ούτε ένδειξη για κάτι αντίθετο ή συμβουλή «μην υπογράφεις».

Γιάννης Απατσίδης: Σε ότι αφορά το «Gilenya» να γίνουμε λίγο πιο σαφείς. Στις 2/8 του 2011 τι έγινε ακριβώς;

Ανδρέας Λοβέρδος: Τέθηκε ως φάρμακο στα φάρμακα υψηλού κόστους και όπως εξήγησα και χθες, επειδή τα φάρμακα υψηλού κόστους δίνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ κι όχι από τα φαρμακεία αφαιρούνταν το κέρδος του φαρμακείου κι έτσι έπεφτε η τιμή.

Γιάννης Απατσίδης: Οπότε με την ανάρτηση αυτού του δελτίου τιμών είναι εσφαλμένος ο όρος να πούμε ότι τιμολογήθηκε το «Gilenya»;

Ανδρέας Λοβέρδος: Ήταν τιμολογημένο από προηγούμενη συνεδρίαση κι εκεί μπήκε με εισήγηση της επιτροπής τιμολόγησης  στα φάρμακα υψηλού κόστους.

Γιάννης Απατσίδης: Ποια ήταν η συνέπεια αυτού;

Ανδρέας Λοβέρδος: Της πτώσης της τιμής.

Γιάννης Απατσίδης: Δε λέω αυτή τη συνέπεια. Ποια είναι η αρχική συνέπεια όταν ένα φάρμακο τίθεται στον κατάλογο υψηλού κόστους;

Ανδρέας Λοβέρδος: Η τιμή του πέφτει πάρα πολύ γιατί δεν υπάρχει το κέρδος του φαρμακοποιού.

Γιάννης Απατσίδης: Οπότε κύριε μάρτυρα αυτά που γράφουν τα εισαγγελικά πορίσματα και το βούλευμα, ότι βάση αυτού η φαρμακευτική εταιρεία Νοβάρτις είχε κάποια εκατομμύρια κέρδος στην Ελλάδα είναι ψεύδη;

Ανδρέας Λοβέρδος:  Αισχρά ψεύδη.

Υπενθυμίζουμε πως το Documento το 2019 είχε αποκαλύψει εσωτερικό έγγραφο της Novartis που αναφέρεται στην έγκριση τιμής του φαρμάκου Gilenya ότι έγινε «εκτός της τυπικής διαδικασίας».

Στο έγγραφο η Novartis πανηγυρίζει για την ευνοϊκή μεταχείριση που είχε επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, στην περίπτωση του Gilenya: «Χρόνος ρεκόρ και μοναδική για το Gilenya τοπική έγκριση και τιμολόγηση. Πρώτη φορά που ένα προϊόν παίρνει την έγκριση τιμής εκτός της τυπικής διαδικασίας. Κανένα άλλο προϊόν δεν τιμολογείται από το 2011». Ενώ στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως «επιτεύχθηκε να πειστεί η Κυβέρνηση να αντισταθμίσει τα 262 εκατομμύρια ευρώ της έκπτωσης του 2011 με Δημόσια χρέη και καλύτερες πληρωμές από το Δημόσιο».

Υπενθυμίζουμε πως ο πρώην υπουργός υγείας έπεσε στα μαλακά αφού η πρόταση της εισαγγελέως πρωτοδικών, Μαρίας Κάψου, η οποία είχε αιτηθεί να μη γίνει κατηγορία εις βάρος του , άνοιξε το δρόμο στο Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών με βούλευμα να τον απαλλάξει. Στο βούλευμα επισημαίνεται πως δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για στήριξη της κατηγορίας σε βάρος του πρώην υπουργού, σχετικά με τη δωροληψία πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση. 

Στο σκεπτικό των δικαστών αναφέρεται επίσης ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τον Ανδρέα Λοβέρδο για την υπερτιμολόγηση των επίδικων φαρμάκων της Novartis, λόγω μη ύπαρξης επαρκών ενδείξεων για τη στήριξη της εν λόγω κατηγορίες.

Διαβάστε επίσης:

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης έγινε… στο γραφείο Δένδια

Έγκλημα Τέμπη: Καταρρίπτει τα περί ηλεκτρικών τόξων και ελαίων σιλικόνης ο καθηγητής του ΑΠΘ Γρηγόρης Παπαγιάννης

ΒΟΑΚ: Το ΣτΕ επιδίκασε αποζημίωση από το Δημόσιο για τροχαίο δυστύχημα, εξαιτίας της έλλειψης στηθαίων

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ξηλώθηκε» ο Σαλάτας – Πλήρης επιβεβαίωση του documentonews.gr

Documento Newsletter