Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας (Video)

Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας (Video)

Εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, ανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Ε.Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

Όπως είπε «τις επόμενες μέρες βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ» θα καταθέσουν «πρόταση εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία» και «εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες τους. Και τα χαμογελάκια όχι στα τηλεπαράθυρα, εδώ». Σημείωσε ότι «μάχη δίνουμε όπως θα δώσουμε μάχη να μάθει ο ελληνικός λαός τι γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια» όπου «κάποιοι με το ένα χέρι κόβανε συντάξεις και με το άλλο συνεχίζανε το πάρτι».

Novartis – Ντυνάν – ΚΕΕΛΠΝΟ

Δίνοντας το στίγμα της πρότασης επισήμανε ότι «το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα σύννεφα. Με δημοσιεύματα, εισαγγελικές παρεμβάσεις δικογραφίες» οι οποίες «προκαλούν το κοινό αίσθημα». Δευκρίνησε ότι «μιλάω για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ» και το «χρήμα που πήγαινε μέσω διαφήμισης σε κολλητούς και ημέτερους» καθώς και «στην υπόθεση NOVARTIS που μας ήρθε από το εξωτερικό» όπου η εταιρία «επί χρόνια στην Ελλάδα είχε στήσει πάρτι υπερτιμολογήσεων» και «ενδέχεται να είναι σκάνδαλο που όσον αφορά την ζημιά στο δημόσιο μπορεί να είναι μεγαλύτερο της SIEMENS». Τόνισε επίσης ότι έρχεται στην Βουλή η δικογραφία για το Ερρίκος Ντυνάν. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει μια δέσμευση, ότι δεν θα αφήσει ούτε καρφίτσα να πέσει κάτω» «ότι υπάρχει θα έρθει στην επιφάνεια μέχρι το τελευταίο δεκαδικό στοιχείο» «να αποδοθεί δικαιοσύνη»

Περί διαφθοράς

Δήλωσε συνολικά για το θέμα της διαφθοράς ότι στόχος είναι η εξέταση των σκανδάλων. Αναφερόμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών και τον Γ.Παπαντωνίου σημείωσε πως «δεν μπορούσαμε να αφήσουμεε την δικογραφία να είναι στο συρτάρι» αναρωτώμενος «πόσα χρόνια γνωρίζουν ότι υπάρχει αυτό το σκάνδαλο». Μάλιστα άφησε αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό Κ.Σημίτη λέγοντας ότι «αν παραπέμπονταν υπουργοί της κυβέρνησής μου εγώ δεν θα πήγαινα στους Δελφούς να δίνω συμβουλές στο Μαντείο των Δελφών». Ειδικά μάλιστα για τον Γ.Παπαντωνίου σημείωσε πως «ο ίδιος ζεί στην Ελβετία» και «ο γιός του είναι σύμβουλος του κ.Μητσοτάκη».

https://www.youtube.com/watch?v=OZAIsvqdHeU

Η κατάσταση στην υγεία επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του αναφέρθηκε εκτενώς στην υγεία. Όπως σημείωσε η υγεία «έχει δεινοπαθήσει στα χρόνια της κρίσης» επισήμανε ο πρωθυπουργός μιλώντας για «τρομακτική συρρίκνωση του επιπέδου των υπηρεσιών» αφού το «2010-2014 ενώ ο μνημονιακός στόχος ήταν η δημόσια δαπάνη για την υγεία να είναι στο 6% του ΑΕΠ το 2014 εμείς παραλάβαμε την δημόσια δαπάνη στο 4,7% του ΑΕΠ» δηλαδή η δαπάνη «ήταν ακόμη χαμηλότερη ακόμη και από όσα τα ίδια τα μνημόνια προέβλεπαν». Μάλιστα θύμισε ότι υπήρχε τότε «διαγκωνισμός για το ποιος θα πάρει τα συγχαρητήρια ο κ.Τόμσεν ή οι υπουργοί που πέρασαν από τον χώρο της υγείας».

Οι δαπάνες υγείας

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική ο Α.Τσίπρας σημείωσε ότι «ανεβάσαμε την κρατική χρηματοδότηση στο 5,1% του ΑΕΠ» δηλαδή από 1.318 δις στα 1.556 δις. Επισήμανε παράλληλα ότι «καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία» αφού «έχουν σταματήσει να δημιουργούνται νέα χρέη» ενώ τα νοσοκομεία «τον Δεκέμβρη είχαν πλεόνασμα 36 εκατομμύρια ευρώ». Εξηγώντας πώς έγινε αυτό δήλωσε ότι επιτεύχθηκε «ασκώντας μια προσεκτική και επίμονη πολιτική εξοικονόμησης εκεί που γίνονταν ένα μεγάλο πάρτι, στις προμήθειες, τις δαπάνες, τις υπερτιμολογήσεις». Επίσης σημείωσε ότι «καταφέραμε να εντάξουμε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» και «από αυτούς του πολίτες το 1/3 έχει μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα».

Προσλήψεις στα νοσοκομεία και τις δομές

Ειδική αναφορά έκανε στο προσωπικό του τομέα της υγείας λέγοντας όιτ «το ζήτημα της επαρκούς λειτουργίας των νοσοκομείων σχετίζεται στην επάρκεια του προσωπικού». Τόνισε πως δεν υπήρξε «καμία πρόσληψη από το 2010 έως το 2014» ενώ τα 2 τελευταία χρόνια «έχουν γίνει 6.256 προσλήψεις εκ των οποίων οι 2.200 μόνιμο προσωπικό» και «έχουν προκυρηχθεί 1974 θέσεις» ενώ σύντομα «προκηρύσσονται άλλες 2.200 θέσεις». Όπως είπε ο Α.Τσίπρας «συνολικά σε μία περίοδο που τα δημοσιονομικά της χώρας κινούνται σε στενά πλαίσια έχουν καλυφθεί 6.000 και θα καλυφθούν άλλες 12.000 θέσεις». Διευκρίνησε πως «δεν ισχύρίζομαι ότι θα γίνουν παράδεισος τα νοσοκομεία» όμως «τώρα ο πολίτης θα βλέπει νοσηλεύτριες και νοσηλευτές». Ειδικά για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπειας είπε ότι «ο αριθμός των κλινων ΜΕΘ που παραλάβαμε ήταν 437» και «σήμερα έχουμε 568, περισσότερες από όσες είχαμε ποτέ σε λειτουργία» ενώ «μέχρι τον Ιούνιο ο αριθμός αυτός να φτάσει τις 670». Επιπρόσθετα δήλωσε «ήδη 90 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν παραδοθεί και προκηρύσσεται διαγωνισμός για άλλα 120 ασθενοφόρα» ενώ λήφθηκε το μέτρο έτσι ώστε «η λίστα των προγραμματισμένων χειρουργείων θα αναρτάται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του, η σειρά θα καθορίζεται με βάση το επείγον κάθε περίπτωση. Θα αντιμετωπίζονται με βάση την ανάγκη της θεραπείας τους».

Τομή στην πρωτοβάθμια υγεία

Ο Α.Τσίπρας χαρακτήρισε μεγάλη τομή το έργο που έχει παραχθεί στην πρωτοβάθμια υγεία. Σημείωσε πως υπάρχει «στόχος να αντιστοιχεί μία τέτοια μονάδα ανά 10.000 κατοίκους με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους» που θα «αποσυμφορήσει τα μεγάλα νοσοκομεία». Σημείωσε πως «ως τον Ιούνιο θα έχουμε ανοίξει 50 μονάδες και ως το τέλος του έτους άλλες 239». Επίσης ο Α.Τσίπρας δήλωσε ότι έχουν γίνει «μεγάλα βήματα στον τομέα του φαρμάκου» με τον «εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης» και την «συγκρότηση ενός διαφανούς συστήματος για τις προμήθειες των νοσοκομείων» αφού «τα προηγούμενα χρόνια είχε γίνει ένα πρωτοφανές πάρτι σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος».

Θέλει να τα γκρεμίσει όλα η Ν.Δ

Ο Α.Τσίπρας άσκησε κριτική στην Ν.Δ για τις προθέσεις της λέγοντας πως «ο τομεάρχης της Ν.Δ ο κ.Οικονομου μας δήλωσε ότι θα τις ξηλώσει (σ.σ τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει) η Ν.Δ γιατί είναι λέει κατάλοιπα των σοβιέτ». Επισήμανε πως «δεν ξέρουμε αν είναι επειδή ο άνθρωπος είναι άσχετος ή η εμπάθεια» όμως «αποκάλυψε τον πρόγραμμα της Ν.Δ και του ίδιου του κ.Μητσοτάκη». Επισήμανε ότι ο τομεάρχης της αξ. αντιπολίτευσης «δήλωσε ότι η Ν.Δ θα απολύσει το προσωπικό καθαρισμού και φύλαξης που δουλεύει με συμβάσεις αορίστου χρόνου ενώ παλιότερα δούλευε με εργολαβίες» ενώ «το κόμμα του κ.Μητσοτάκη θα απολύσει μας είπε και τις διοικήσεις των νοσοκομείων». Σκωπτικά ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι η Ν.Δ αναφέρεται «όχι αυτούς που διορίστηκαν με το δικό της σύστημα 4-2-1 αλλά αυτούς που βρίσκονται εκεί με αδιάβλητες διαδικασίες αξιολόγησης». Επισήμανε δε αναφορικά με τον τρόπο επιλογής ότι «στην διαδικασία συμμετείχαν και εν ενεργεία διοικητές και υποψήφιοι» και «δεν τοποθετήσαμε εκεί κομματικά αρεστούς, αλλά ανθρώπους που έχουν ποιότητα και τα κριτήρια πληρούνται απολύτως».

Δεν είναι στούντιο τηλε – πωλήσεων η Βουλή

Την ομιλία του πρωθυπουργού προσπάθησε να διακόψει ο Αδωνις Γεωργιάδης στον οποίο απάντησε: «Κ.Γεωργιάδη δεν είναι στούντιο τηλε – πωλήσεων εδώ. Η Βουλή έχει κανόνες». Τέλος ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αυτά δεν θα τα ακούσετε στα δελτία των ειδήσεων» λέγοντας ότι «αυτό που με ενοχλεί δεν είναι να γίνεται κριτική, αλλά το ότι αυτοί που ασκούν κριτική σήμερα επί 5 χρόνια δεν είχαν πει μια κουβέντα». «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης» είπε χαρακτηριστικά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter