Εξεταστική για την Υγεία: «Φούσκωναν» τους λογαριασμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ παίρνοντας με leasing υπερπολυτελή οχήματα

Εξεταστική για την Υγεία:  «Φούσκωναν» τους λογαριασμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ παίρνοντας με leasing υπερπολυτελή οχήματα

Για δεύτερη φορά περνά το κατώφλι της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία ο υπόδικος πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου.

Στην πρώτη του κατάθεση ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου χαρακτήρισε μεν το ηχητικό υλικό που τον παρουσιάζει να διευθετεί ρουσφέτια με διορισμούς στο ΚΕΕΛΠΝΟ ως προϊόν μοντάζ και συρραφής, δεν αρνήθηκε όμως πως η δική του φωνή ακούγεται στο καταγεγραμμένο υλικό. Επίσης, παρέθεσε δύο παραμέτρους που δεν ήταν γνωστοί μέχρι τη συνεδρίαση της Τρίτης στην Επιτροπή. Αφενός ότι οι 23 διορισθέντες πληρώθηκαν με μπλοκάκι και αφετέρου πως υπάρχει «χορηγικό ταμείο», από το αποθεματικό του οποίου πληρώθηκαν οι μισθοί των διορισμένων. Για το τελευταίο, ο μάρτυρας δεσμεύτηκε πως θα παρέχει σήμερα διευκρινίσεις.

Σχετικά με την αρτιότητα του ηχητικού υλικού και για το κατά πόσο θα αξιοποιηθεί από την Εξεταστική Επιτροπή αναμένεται σχετική απάντηση από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ..

Η αρχή της συνεδρίασης

Πριν ξεκινήσει η δεύτερη εξέταση του μάρτυρα, ο κ. Μπαλωμενάκη ανακοίνωσε στο Σώμα πως έστειλε επιστολή στο Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, ζητώντας να γνωστοποιηθεί στην ΕΠιτροπή η «τυχόν υπάρχουσα ένσταση της παρούσας διοίκησης εναντίον του προστίμου για τα πλαστά τιμολόγια», κάτι που είχε αναφέρει την Τρίτη ο κ. Παπαδημητρίου.

Ζήτησε, επίσης, να αποσταλούν στην Επιτροπή τα πρακτικά της πρόσληψης των 23 διορισμένων επί Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας ή αν υπάρχουν οι συμβάσεις έργων τους. Στην πρώτη του κατάθεση, ο πρώην διευθυντής του διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ «άδειασε» την πρώην πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού, λέγοντας πως συζητήθηκαν στο Δ.Σ. οι προσλήψεις. Η δήλωση αυτή είναι εκ διαμέτρου αντίθετη απ’ όσα είχε ισχυριστεί η κ. Κρεμαστινού, η οποία ξεκαθάριζε πως δεν πέρασαν ποτέ από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής αιτήθηκε δε να δοθούν από το ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρινίσεις για το αν υπάρχει «ειδικό ταμείο που έμπαιναν τα χρήματα από χορηγίες τρίτων φορέων» και αν όντως υπάρχει κάτι τέτοιο, τότε προοικονόμησε πως η Επιτροπή θα ελέγξει τη ροή των χρημάτων που υπήρχαν στο χορηγικό λογαριασμό.

Ενημέρωσε ακόμα ότι προώθησε στη Διεύθυνση Προσωπικού
του υπουργείου Υγείας ερωτήματα για τον τρόπο πρόσληψης και αμοιβών των
διορισμένων αλλά και τον τρόπο και τόπο εργασίας τους, ενώ παράλληλα αιτήθηκε
να σταλούν στην Επιτροπή τα παρουσιολόγια που αποδεικνύουν ότι οι διορισμένοι
έδιναν το «παρών» ή όχι στην εργασία τους.

Υπερπολυτελή οχήματα με leasing

Το πάρτι που γινόταν με την ενοικίαση υπερπολυτελών αυτοκινήτων από στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ καταδείχτηκε κατά την εξέταση του μάρτυρα από τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκά. Αρχικά, ο κ. Φωκάς ρώτησε τον Θεόδωρο Παπαδημητρίου για το «πολυτελές και θηριώδες» Jeep Cherokee κόστους 35.000 ευρώ ετησίως που είχε ενοικιαστεί με leasing, με τον μάρτυρα να απαντά πως τα τζιπ αυτά χρησιμοποιούνταν για να τραβούν τα τροχόσπιτα για τις ενημερωτικές καμπάνιες και συγκεκριμένα όταν επρόκειτο για καμπάνια σε «περιοχές δύσβατες».

«Η κόρη του κ. Ευσταθίου με ποιο τζιπ κυκλοφορούσε;» ήταν η επόμενη ερώτηση του κ. Φωκά, με τον κ. Παπαδημητρίου να αρνείται πως η κόρη του πρώην προέδρου του ΕΚΕΠΥ έκανε χρήση του οχήματος αυτού. «Μία μηχανή BMW ποιος την οδηγούσε;» ξαναρώτησε ο κ. Φωκάς. «Είχαμε μία μηχανή για να πηγαίνει στην κυκλοφορία, είχαμε μία μηχανή» απάντησε ο κ. Παπαδημητρίου, με τον κ. Φωκά να επισημαίνει πως πρόκειται για μηχανή «σκοτώστρα» και όχι για όχημα που ενδείκνυται για την αποφυγή της κίνησης.

Το παραστατικό για τη συγκεκριμένη μηχανή και άλλα οχήματα, με το αναπόσβεστο ποσό για το 2009 να ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ:

Σύμπτωση η αναφορά στις 23 προσλήψεις

«Δεν αναγνωρίζω και αμφισβητώ τελείως τη σύμπτωση αυτή για τον αριθμό των 23» είπε επί λέξει ο μάρτυρας όταν ρωτήθηκε για το αν οι 23 προσλήψεις που αναφέρονται στο ηχητικό αφορούν τις 23 προσλήψεις επί Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας.

Να πέσει «μαύρο» ζητά η ΝΔ

Μετά τις αποκαλύψεις για το πάρτι που γινόταν με τη κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και τις αναφορές που έγιναν για το ηχογραφημένο υλικό, ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, θέτει ζήτημα μη προβολής της εξέτασης των μαρτύρων που δεν είναι πολιτικά πρόσωπα.

Μετά από παράπονα του Θεόδωρου Παπαδημητρίου για τον κίνδυνο αυτοενοχοποίησης λόγω ερωτήσεων που του έγιναν και αφορούν τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, ο Γιώργος Γεωργαντάς για λόγους συνηγορίας -όπως είπε ο Χάρης Τζαμακλής- έθεσε θέμα της προβολής των συνεδριάσεων που καταθέτουν μη πολιτικά πρόσωπα, ζητώντας εν ολίγοις να μην προβάλλονται.

«Δεν υπήρχε παλιά η πρακτική να υπάρχει η αναμετάδοση στις εργασίες Εξεταστικών Επιτροπών» είπε εισαγωγικά και πρόσθεσε πως κατανοεί την προβολή των εξετάσεων πολιτικών προσώπων, αλλά για τα μη πολιτικά πρόσωπα τόνισε πως διατηρεί νομικές επιφυλάξεις.

«Βάζετε θέμα αν μεταδίδονται οι συνεντεύξεις;» ρώτησε η κ. Καββαδία, η οποία ξαναπήρε το λόγο για να επισημάνει: «Η ΝΔ αυτή τη στιγμή βάζει θέμα ζωντανής μετάδοσης των εργασιών της επιτροπής». Εν συνεχεία, ο κ. Γεωργαντάς είπε πως εξέφρασε έναν προβληματισμό με αφορμή τις αιτιάσεις του μάρτυρα περί ενδεχομένου αυτοενοχοποίησης. Έθεσε δε θέμα προσβολής ατομικών δικαιωμάτων και ζήτησε να σταλεί το θέμα προς εξέταση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter