Εξεταστική για την υγεία: Την ερχόμενη Πέμπτη η κατάθεση Μαρτίνη

Εξεταστική για την υγεία: Την ερχόμενη Πέμπτη η κατάθεση Μαρτίνη

Η λίστα μαρτύρων απασχόλησε εξ ολοκλήρου τη σημερινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά τα σκάνδαλα για την υγεία.

Η σημερινή συνεδρίαση επικεντρώθηκε στη συγκεκριμενοποίηση της λίστας μαρτύρων για το πολύκροτο σκάνδαλο του Ντυνάν, αν και αρχικά είχε γνωστοποιηθεί ότι επρόκειτο να ασχοληθεί με την υπόθεση των υπερκοστολογημένων εξετάσεων για τις αρθροσκοπήσεις, στην οποία εμπλέκεται άμεσα και ο πρώην υφυπουργός της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς.

Όπως αποφασίστηκε, την ερχόμενη Πέμπτη θα κληθεί ο υπόδικος και προφυλακισμένος πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου, Ανδρέας Μαρτίνης, ο οποίος, υπενθυμίζεται, έχει ήδη “δώσει” 5 υπουργούς για το σκάνδαλο Ντυνάν, μιλώντας στο Documento.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους τρεις υπουργούς που εξύφαναν τον πλειστηριασμό του ΓΙΕΝ, που είχε ως αποτέλεσμα το ξεπούλημά του σε θυγατρική της Πειραιώς, δηλαδή τους Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη.

Ο πρώτος υποβάθμισε εσκεμμένα το νοσοκομείο στα μάτια της κοινής γνώμης, ο δεύτερος υπέγραφε μυστικά μνημόνια με την Πειραιώς και ο τρίτος ολοκλήρωσε τη διαδικασία εκχώρησης του νοσοκομείου.

Ο Ανδρέας Μαρτίνης επίσης έχει αναφερθεί και στους Νότη Μηταράκη και Κωστή Χατζηδάκη, οι οποίοι -κατά τον πρώην πρόεδρο του ΓΙΕΝ- συνεισέφεραν για να καταλήξει το Ντυνάν στην αγκαλιά της Πειραιώς.

Από εκεί και πέρα, προς εξέταση θα κληθούν ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του ΓΙΕΝ και εξάδελφος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξανδρος Πανεθυμιτάκης, και οι κ.κ. Στεργίου και Ντόσκας. Επίσης, στην Εξεταστική θα προσέλθει ο πρώην γ.γ. Διαφάνειας, Γεώργιος Σούρλας, ενώ ζητήθηκε και η κλήση μάρτυρα από το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα της μη αναγγελίας του Δημοσίου στον πλειστηριασμό για την οφειλή των 4,5 εκατ. ευρώ του Ντυνάν προς το Δημόσιο. Τέλος, θα εξετασθούν και ο αρμόδιος δικαστικός επιμελητής αλλά και ο συμβολαιογράφος, μετά από πρόταση της ΝΔ.

Η συνεδρίαση

Ανοίγοντας τις εργασίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης ενημέρωσε πως την Πέμπτη αναμένεται να κληθεί για κατάθεση ο υπόδικος και προφυλακισμένος πρώην πρόεδρος του Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης, 

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, τόνισε πως πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς η τροπολογία Βορίδη το 2014, που αφορούσε το Ντυνάν, υποστηρίζοντας πως ουσιαστικά αποτέλεσε το «κλειδί» που άνοιξε την πόρτα του πλειστηριασμού για να καταλήξει το νοσοκομείο στην Πειραιώς. Ειδικότερα, παρέθεσε ότι η ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ μόνο μετά την τροπολογία αυτή θα μπορούσε να αγοράσει ένα δημόσιο νοσοκομείο, αφού μέχρι τότε μπορούσε να εξασφαλίσει μόνο ιδιωτική κλινική. «Ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Γεωργαντάς, από την πλευρά της ΝΔ, συμφώνησε με την κλήση του κ. Μαρτίνη την επόμενη Πέμπτη, με την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, να ευθυγραμμίζεται κι εκείνη στην εξέταση του πρώην προέδρου του Ντυνάν, προτείνοντας η διαδικασία να γίνει στην αίθουσα της Επιτροπής και όχι στη φυλακή.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, έθεσε θέμα αντικειμενικών τοποθετήσεων από όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «να μην ξανακούσω τη φράση “κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει”». Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ προτάσοντας το δημόσιο συμφέρον, είπε εμμέσως πλην σαφώς πως τυχόν γνωριμίες ή πολιτικές καταβολές θα πρέπει να μείνουν έξω από την αίθουσα της Εξεταστικής.

Ο επικεφαλής της ΕΠΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, υποστήριξε πως ο Ανδρέας Λοβέρδος άνοιξε την «κερκόπορτα» της πώλησης του κοινωφελούς ιδρύματος μέσω νομοθετικών του πρωτοβουλιών, ενώ για τον Άδωνι Γεωργιάδη ανέφερε πως δεν είχε καμία δικαιοδοσία να παραιτήσει το ΔΣ του νοσοκομείου. «Πρέπει να κληθούν στην Επιτροπή οι πρώην υπουργοί» τόνισε. 

Παίρνοντας το λόγο, ο Νότης Μηταράκης ξανά παρέθεσε τα ονόματα της λίστας μαρτύρων που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Πρόκειται για τον συμβολαιογράφο του Ντυνάν, την πρόεδρο των εργαζομένων, τον νομικό σύμβουλο, τον εκπρόσωπο του Grant Thornton και έναν ακαδημαϊκό με εξειδίκευση στα οικονομικά της Υγείας. «Ζητώ να αποδεχτούν ομόφωνα την πρόταση μας» είπε ο κ. Μηταράκης προς τα μέλη της Επιτροπής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter