Εξεταστική: Εξαίρεση από τη «Διαύγεια» ζητούσε η Enterprise (έγγραφο)

Εξεταστική: Εξαίρεση από τη «Διαύγεια» ζητούσε η Enterprise (έγγραφο)

Στην Εξεταστική Επιτροπή καταθέτει ο διευθύνοντας σύμβουλος της Enterprise Greece, Γιώργος Φιλιόπουλος, αναφορικά με την ύποπτη σύμβαση ύψους 1 εκατ. ευρώ του οργανισμού με την εταιρία Edelman για την παροχή υπηρεσιών σχεδιασμού, υλοποίησης στρατηγικής και διαχείρισης των σχέσεων της Ελλάδας με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Κατά την εξέταση του μάρτυρα από τον Γιώργο Τσίπρα, αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ο κ. Φιλιόπουλος αιτήθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους την εξαίρεση της εταιρίας επενδύσεων που εντάσσεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από την υποχρέωση αναρτήσεων στη «Διαύγεια». Κοντολογίς, ο κ. Φιλιόπουλος ζητούσε την εξαίρεση της Enterprise από τη διαφάνεια προκειμένου να μη δημοσιοποιούνται οι πράξεις, οι αναθέσεις και οι συμβάσεις της εταιρίας.

Διαβάστε επίσης: Εξεταστική: «Ταμίες του Documento» αποκάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο διπλοθεσίτης Τσαβδαρίδης

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε ευθέως τον CEO της Enterprise αν είχε καταθέσει σχετικό αίτημα στο ΝΣΚ, χωρίς όμως να παίρνει απάντηση. «Θέλατε να μην υπάρξει κάτι στο διαδίκτυο και στη ¨Διαύγεια¨;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας, με τον μάρτυρα να επιδεικνύει αλαζονική συμπεριφορά και να γελά αντί να δίνει απάντηση. «Γελάτε τώρα;» διερωτήθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης και πρόσθεσε: «Σας καταγγέλλει ότι ζητήσατε εξαίρεση από ¨Διαύγεια¨ και γελάτε; Δεν ντρέπεστε;».

Η στάση του μάρτυρα ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να επιδείξει το έγγραφο με το οποίο ο ίδιος ο κ. Φιλιόπουλος απηύθυνε το επίμαχο αίτημα στο ΝΣΚ. Και πάλι, όμως, ξεκάθαρη απάντηση δεν δόθηκε, με τον CEO της Enterprise να αντιτείνει πως δεν ήρθε στην Εξεταστική για να δέχεται προσβολές. Σε εκείνο το σημείο προκλήθηκε ένταση στη συνεδρίαση, με τον βουλευτή της ΝΔ, Χριστόφορο Μπουτσικάκη, να φωνάζει προς τον κ. Τσίπρα ότι θέλει να πάρει την απάντηση «που γουστάρει εκείνος» από τον μάρτυρα. «Να σταματήσει ο χαβαλές» ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής ο κ. Τσίπρας, με τον Γ. Κεφαλογιάννη να αδυνατεί να επιβάλλει την τάξη. «Αρκετά με τις προσβολές, ως εδώ!» φώναξε με τη σειρά του ο Δ. Μαρκόπουλος, ζητώντας από τον Γ. Τσίπρα να ανακαλέσει.

«Η κυβέρνηση υιοθέτησε το αίτημά σας»

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Γιάννης Ραγκούσης έδωσε μία νέα πτυχή σε αυτή την πρωτοφανή πρωτοβουλία του CEO της Enterprise. Ο μάρτυρας ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και επιβεβαίωσε πως η εταιρία δεν είχε δικαίωμα να απευθυνθεί αυτοτελώς στο ΝΣΚ. Αυτό το δικαίωμα, όπως εξίσου επιβεβαίωσε ο μάρτυρας, το έχει η κυβέρνηση. «Επομένως, η κυβέρνηση υιοθέτησε το αίτημά σας» συμπέρανε, με τον μάρτυρα να παρεμβαίνει: «Η κυβέρνηση διαβίβασε». «Όχι, η κυβέρνηση δεν είναι διαβιβαστής. Υιοθέτησε το αίτημά σας…» ξεκαθάρισε ο κ. Ραγκούσης, με τον μάρτυρα να αδυνατεί να απαντήσει. Να σημειωθεί ότι το ΝΣΚ απέρριψε το πρωτοφανές αίτημα, τονίζοντας ότι η Enterprise Greece «υπέχει υποχρέωση ανάρτησης στο διαδίκτυο των πράξεων που εκδίδουν τα όργανά της».

Το έγγραφο:

Εξαιρέθηκαν οι εταιρίες

Με την εξέταση του μάρτυρα από τον κ. Ραγκούση αποδείχτηκε, επίσης, ότι από το έργο που ανέθεσε η Enterprise στην Edelman, η οποία συνδεόταν στο παρελθόν με τον εν κρυπτώ σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταν Γκρίνμπεργκ, δεν περιλαμβάνει την προώθηση των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. «Υπάρχει αναφορά στον όρο επιχειρήσεις στη σύμβαση;» ρώτησε ο κ. Ραγκούσης και ο μάρτυρας απάντησε: «Όχι». Σε εκείνο το σημείο, ο κ. Κεφαλογιάννης παρενέβη λέγοντας πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε παραπειστικές ερωτήσεις. «Παρακωλύετε το έργο μας κ. πρόεδρε. Δεν έχετε δικαίωμα να κρίνετε και να λογοκρίνετε. Θέλετε να καταθέσετε ως μάρτυρας;» ρώτησε δηκτικά ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε σε αντίστοιχο ύφος: «Τώρα έχω μπροστά μου τον κ. Φιλιόπουλο».

Κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση

Σε σχέση με το ερώτημα αν η Enterprise απευθύνθηκε στο ΝΣΚ για να συνάψει τη συγκεκριμένη σύμβαση, ο μάρτυρας αντέτεινε ότι «δεν θα απευθυνόμαστε κάθε φορά…». Έπειτα, ο κ. Ραγκούσης έκανε εκτενή αναφορά στις αποκαλύψεις του reportersunited.gr σε σχέση με την εν λόγω σύμβαση, ρωτώντας τον κ. Φιλιόπουλο αν θα δεχόταν κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση με τον δημοσιογράφο του site ερευνητικής δημοσιογραφίας, Νικόλα ΛεοντόπουλοΓια άλλη μια φορά, ο κ. Κεφαλογιάννης παρενέβη για να παρεμποδίσει την εξέταση του μάρτυρα από τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Είναι διαδικαστικό ζήτημα» προφασίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής, με τον Γ. Ραγκούση να επιμένει και να ξαναθέτει το ερώτημα στον μάρτυρα, ο οποίος απάντησε: «Αν με υποχρεώσει η Επιτροπή, οφείλω να υπακούσω».

Προφανώς, η πλειοψηφία δια της Κατερίνας Παπακώστα – Παλιούρα απέρριψε το αίτημα.

Το πήρε όλο πάνω του

Παρόλο που υπάρχουν ξεκάθαρες αναφορές στη σύμβαση που υπεγράφη (αλλά δεν έχει εκτελεστεί ακόμα) σε σχέση με τις υπηρεσίες που θα λάβει η κυβέρνηση από το συγκεκριμένο έργο, ο μάρτυρας απαντούσε σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις πως οι όροι της σύμβασης αποτελούν πρωτοβουλία της εταιρίας χωρίς καμία κυβερνητική παρέμβαση. Εντύπωση προκάλεσε ότι ο κ. Φιλιόπουλος απαντούσε θέτοντας ερωτήσεις στους βουλευτές χωρίς τον πρόεδρο της Επιτροπής να του κάνει τις απαραίτητες συστάσεις, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που επέδειξε υπεροπτική στάση. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter