Προπομπός Προανακριτικής το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα χωρίς τον… Πέτσα

Προπομπός Προανακριτικής το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα χωρίς τον… Πέτσα

Το μεσημέρι της Παρασκευής κατατέθηκαν τα πορίσματα των κομμάτων που συμμετείχαν μέχρι τέλους στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τη λίστα Πέτσα. Κατά τις πληροφορίες, στο πόρισμα της ΝΔ το βασικό συμπέρασμα είναι πως δεν προκύπτουν ευθύνες για τις υπό εξέταση υποθέσεις, κάτι που δεν ισχύει και για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αιτείται τη διαβίβαση όλων των στοιχείων στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση ως αναθέτουσα αρχή ήταν αυτή που αποφάσισε και ενέκρινε τα ΜΜΕ που εντάχθηκαν στη Λίστα Πέτσα και στην καμπάνια για τον κορονοϊό. «Η ανάδοχος εταιρεία ήταν αυτή που απλώς πρότεινε μέρος των ΜΜΕ καις ε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτή η οποία ενέκρινε και αποφάσισε. Όπως πληθώρα μαρτύρων κατέθεσαν, η λίστα Πέτσα τελικά διαμορφώθηκε χωρίς κριτήρια και κανόνες, καθώς και χωρίς δημόσια πρόσκληση προς τα ΜΜΕ για να δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκστρατεία για τον κορονοϊό» σημειώνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Εξεταστική αναμένεται να αιτηθούν τόσο στην Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια τη διαβίβαση όλων των στοιχείων που έχουν προκύψει στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές προκειμένου να συντελεστεί ολιστική διερεύνηση των στοιχείων, τα οποία -κατά τις κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ- θεμελιώνουν την ύπαρξη ποινικών ευθυνών.

Προανακριτική στον ορίζοντα

Πέραν της πρόθεσης διερεύνησης τυχόν ευθυνών μη πολιτικών προσώπων, δεν αποτελεί μυστικό ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως ήρθαν στην επιφάνεια τεκμήρια ενοχής και για πολιτικά πρόσωπα. Όπως σχολίαζαν υψηλά ιστάμενα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο documentonews.gr, ο χρονισμός της έναρξης των σχετικών διαδικασιών ελέγχου των πολιτικών προσώπων που σχετίζονται με τις υπό διερεύνηση υποθέσεις είναι απόρροια πολιτικών συσχετισμών. Η προσέγγιση αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με όσα είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας από τα Ιωάννινα στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021. «Αλλά έννοια σας, το αρχείο έχει και ένα καλό. Ό,τι μπαίνει, βγαίνει. Να το θυμόμαστε καλά και να το θυμούνται και κάποιοι σήμερα», ήταν τα λόγια του.

Διόλου τυχαίο ότι το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει ως εξής: «Άλλωστε, σε σχέση με τους υπουργούς της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τις πράξεις που εμπίπτουν στο άρθρο 86 παρ. 1 Συντ., την αρμοδιότητα αυτή δύναται να ασκήσει μόνο η ίδια η Ολομέλεια της Βουλής. Πέραν, λοιπόν, της διαβίβασης των κρίσιμων στοιχείων στην τακτική δικαιοσύνη, η διαβίβαση του παρόντος πορίσματος στην ίδια την Ολομέλεια της Βουλής, χωρίς κανέναν περιορισμό ως προς την παραγραφή των αξιόποινων πράξεων, συνιστά σαφή δικαίωση της πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος. Κι αυτό γιατί πρόκειται για παρακαταθήκη στοιχείων που η Εθνική Αντιπροσωπεία θα μπορέσει να αξιοποιήσει οποτεδήποτε στο εξής, όταν θα μπορεί πραγματικά να αξιώσει το ρόλο να ελέγξει και ποινικά όλες τις περιπτώσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος που έκανε η σημερινή κυβέρνηση με σκοπό τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, καθώς και κάθε συναφή με αυτές πράξη».

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter