Εξεταστική για τις λίστες Πέτσα: Κατάθεση παρωδία του προέδρου της Ένωσης Εφημερίδων και εκδότη του «Ελεύθερου Τύπου»

Εξεταστική για τις λίστες Πέτσα: Κατάθεση παρωδία του προέδρου της Ένωσης Εφημερίδων και εκδότη του «Ελεύθερου Τύπου»
Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε φαρσοκωμωδία εκτυλίσσεται η πρώτη κατάθεση μάρτυρα στην Εξεταστική Επιτροπή για τις λίστες Πέτσα, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και εκδότη του «Ελεύθερου Τύπου», Αλέξη Σκαναβή, ο οποίος δεν έκρινε σκόπιμο να πληροφορηθεί τα κριτήρια για τις σκανδαλώδεις λίστες, δεν θεωρεί μείζον ζήτημα τις κραυγαλέες διαφορές χρηματοδότησης ανάμεσα στα συμπολιτευόμενα και τα αντιπολιτευόμενα Μέσα και απέφυγε να ψελλίσει λέξη για τον αποκλεισμό του Documento. Να τονιστεί, όμως, ότι μετά τις επίμονες ερωτήσεις του Βασίλη Κεγκέρογλου, ο μάρτυρας αναγκάστηκε να δηλώσει ότι τα αρμόδια πολιτικά στελέχη που έβαλαν τις υπογραφές τους για να δρομολογηθούν οι σκιώδεις καμπάνιες πρέπει να δώσουν τις απαιτούμενες απαντήσεις.

Πριν την έναρξη της εξέτασης του Αλ. Σκαναβή, ο Γιάννης Ραγκούσης διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι δεν έχει διαβιβαστεί στην Επιτροπή το σύνολο των εγγράφων που αιτήθηκε η αντιπολίτευση σε σχέση με τις υπό διερεύνηση υποθέσεις. «Δεν κλήθηκαν οι απαιτούμενοι μάρτυρες, έχουμε μονοκομματικό προεδρείο, ε όχι και χωρίς τα έγγραφα που ζητήσαμε» σχολίασε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την Μαρία Κομνηνάκα και τον Κώστα Μπούμπα, εισηγητές των ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης αντίστοιχα, να θέτουν ζήτημα επανεξέτασης του καταλόγου μαρτύρων μετά τον αποκλεισμό των πολιτικών προσώπων και δη του Στέλιου Πέτσα. Εντύπωση προκάλεσε δε ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, τέθηκε εμμέσως υπέρ της κλήσης των αρμόδιων υπουργών προκειμένου να τεθούν τα ανάλογα ερωτήματα μετά τη διαβίβαση δύο λιστών που θα αποτυπώνουν τα Μέσα που χρηματοδοτήθηκαν και τα ποσά που εκταμιεύτηκαν από το Δημόσιο.

«Πάσες» από την εισηγήτρια της ΝΔ

Ερωτήσεις – «πάσες» επιφύλασσε η Αικατερίνη Παπακώστα – Παλιούρα για τον μάρτυρα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ερώτημα την εξής: «Η πανδημική κρίση αποτελεί ένα πρωτόγνωρο σκηνικό;». Σε αυτό το… ασφυκτικό πλαίσιο εξέτασης, ο κ. Σκαναβής ισχυρίστηκε πως δεν παρατήρησε κάτι μεμπτό με φόντο τις επίμαχες καμπάνιες, αφού «καλώς έγιναν και όταν υπάρχει κρίση πρέπει να γίνονται τέτοια πράγματα». «Σώθηκαν ανθρώπινες ζωές από τις καμπάνιες;», ήταν ένα ακόμα «σκληρό» ερώτημα της εισηγήτριας της πλειοψηφίας, με τον πρόεδρο της Ένωσης να αδυνατεί να απαντήσει πόσες ζωές χάθηκαν ή σώθηκαν. Επιπλέον, απέρριψε τον όρο της χρηματοδότησης και έκανε λόγο για «παροχή υπηρεσιών που πρέπει να πληρώνονται», ενώ έκρινε πως τα χρήματα για τις λίστες Πέτσα και Κικίλια δεν ήταν κανένα ποσό περιωπής συγκριτικά με τις καμπάνιες που γίνονται για καταναλωτικά προϊόντα. Το μόνο παράπονο που εξέφρασε ο εκδότης του «Ελεύθερου Τύπου» ήταν πως οι εφημερίδες «αδικήθηκαν σε σχέση με τα κανάλια» αναφορικά με τα ποσά που έλαβαν.

«Δεν γνωρίζω τα κριτήρια»

Κατά την εξέταση του από τον Γιάννη Ραγκούση, ο μάρτυρας παραδέχτηκε πως δεν γνωρίζει τα κριτήρια διανομής των κονδυλίων για τις λίστες Πέτσα, ενώ υπενθύμισε την καμπάνια που έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών (ύψους περίπου 300.000 ευρώ) για να συμψηφίσει τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν τότε και τώρα. Ο Αλ. Σκαναβής επικαλούταν διαρκώς άγνοια για μία σειρά ζητημάτων, υποστηρίζοντας -λόγου χάρη- ότι δεν είναι στέλεχος διαφημιστικής εταιρίας για να γνωρίζει γιατί αποκλείστηκε το Documento ή γιατί χρηματοδοτήθηκαν sites που δεν λειτουργούσαν. Παραδέχτηκε, όμως, ότι οι καμπάνιες κατά του κορονοϊού θα μπορούσαν να γίνουν δωρεάν.

«Κάνει τον Κινέζο»

Μετά από νέα ερώτηση της Θεοδώρας Τζάκρη για τους λόγους αποκλεισμού του Documento, ο πρόεδρος της Ένωσης αντέτεινε ότι η εφημερίδα έχει επιλέξει να μη δημοσιοποιείται η κυκλοφορία της. «Δεν μπορώ να απαντήσω αν πληροί τα κριτήρια το Documento. Πάντως, δεν ανακοινώνει την κυκλοφορία της. Οπότε, δεν πληροί αυτό το κριτήριο, αλλά δεν είναι και η μόνη εφημερίδα» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών χωρίς να επισημαίνει ότι μεταξύ άλλων οι εφημερίδες Real News, Καθημερινή και Δημοκρατία (οι οποίες έλαβαν χρηματοδότηση για τις καμπάνιες) δεν ανακοινώνουν τις κυκλοφορίες τους για λόγους αντίδρασης στο μονοπώλιο κυκλοφορίας του Τύπου από το πρακτορείο «Άργος» συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η μόνιμη επωδός περί άγνοιας εξόργισε την Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία σημείωσε σε υψηλούς τόνους: «Δεν γνωρίζει τα κριτήρια και ποιοι αποκλείστηκαν. Δεν ξέρει τίποτα ο Κινέζος…». Στη συνέχεια και συγκεκριμένα μετά από νέο ερώτημα για το Documento από τη Νατάσα Γκαρά, ο εκδότης του «Ελεύθερου Τύπου» επικαλέστηκε νέου τύπου άγνοια, αφού απάντησε πως την επίμαχη περίοδο δεν ήταν πρόεδρος της Ένωσης και πως ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021. Άρα, με βάση αυτό το σκεπτικό δεν μπορούσε να απαντήσει, με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να αντιλέγει πως η Ένωση έχει συνέχεια και ο μάρτυρας δεν μπορεί να μιλά μόνο για τα πεπραγμένα του κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας.

«Όποιος υπέγραψε πρέπει να απαντήσει»

Η επιμονή του εισηγητή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, στο ερώτημα ποιος θα απαντήσει στην Εξεταστική σε σχέση με τα κριτήρια διανομής του κρατικού χρήματος οδήγησε τον Αλ. Σκαναβή στην επισήμανση ότι είναι «αυτονόητο πως όποιος υπέγραψε τη σύμβαση πρέπει να απαντήσει». Η εν λόγω αποστροφή σημαίνει αυτομάτως ότι ο Στ. Πέτσας οφείλει να δώσει απαντήσεις για τις σκανδαλώδεις λίστες, κάτι που ισχύει και για τους Β. Κικίλια, Θ. Σκυλακάκη και Γρ. Δημητριάδη.

«Σχετικό το θέμα κατανομής των κονδυλίων»

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εισηγήτριας του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα, ο μάρτυρας ερμήνευσε τις σχέσεις διαφημιστικών εταιριών και εκδοτών ως αιτία διανομής διαφήμισης. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει πως η μεταβλητή αυτή δεν αφορά τις υπό διερεύνηση καμπάνιες, προσθέτοντας πως «το θέμα της αντικειμενικότητας και της κατανομής των κονδυλίων είναι πολύ σχετικό»Επίσης, αποκάλυψε ότι η Initiative του ζήτησε έκπτωση για να συμμετάσχει ο «Ελεύθερος Τύπος» στις καμπάνιες, προκαλώντας το ερώτημα αν αυτή η πρακτική της εταιρίας – μεσάζοντα ακολουθήθηκε για όλα τα Μέσα.

Αποχώρησε το ΜέΡΑ25

Με ανάρτηση στο Twitter το ΜέΡΑ25 γνωστοποίησε την αποχώρησή του από την Εξεταστική λόγω της απόρριψης των μαρτύρων που πρότεινε η εισηγήτρια του κόμματος, Φωτεινή Μπακαδήμα.

«Το ΜέΡΑ25 κάλεσε τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ ως μάρτυρες στην εξεταστική. Κανένας δεν έγινε δεκτός. Εμείς αποχωρούμε από την εξεταστική για τα ΜΜΕ γιατί δεν δεχόμαστε να νομιμοποιήσουμε αυτή τη θεσμική κοινοβουλευτική ομερτά για τους ολιγάρχες» σημειώνεται στο tweet, με την Φ. Μπακαδήμα να σχολιάζει πως «δεν θα γίνουμε ποτέ μέρος της μνημονιακής συμπαιγνίας εξαπάτησης και χειραγώγησης των πολιτών».

Το tweet:

 

Απειλή κατά Κάτση;

Έπειτα από την ερώτηση του Μάριου Κάτση για το αν κρίνει τον εαυτό του ως αξιόπιστο μάρτυρα, ο κ. Σκαραβής αντέδρασε έντονα και απείλησε μέχρι και με αποχώρηση από τη συνεδρίαση της Επιτροπής. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε αν ολοκλήρωσε την απάντησή του, είπε: «Τελείωσα, όπως τελειώσατε κι εσείς…».

«Δεν απαντάω»

Όταν κλήθηκε να απαντήσει από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Καλαματιανό, αν καλώς ή κακώς το Documento αποκλείστηκε, ο κ. Σκαναβής είπε επί λέξει: «Δεν απαντάω…». Κλείνοντας την κατάθεσή του, κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει τα κονδύλια που αντιστοιχούν για την καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού, με τον Γ. Ραγκούση να παρεμβαίνει και να σχολιάζει ότι η ύποπτη τροπολογία των Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Οικονόμου που κατατέθηκε χτες, εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter