Εξεταστική για τις λίστες Πέτσα χωρίς τον… Πέτσα

Εξεταστική για τις λίστες Πέτσα χωρίς τον… Πέτσα

Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από τη Νέα Δημοκρατία που «φυγάδευσε» τους υπουργούς που πρωταγωνίστησαν στο σκάνδαλο της διασπάθισης δημόσιου χρήματος

Με ένα άρτια εκτελεσμένο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα καταπάτησης του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, η ΝΔ αποφάσισε και διέταξε η Εξεταστική Επιτροπή για τις λίστες Πέτσα να διεξαχθεί χωρίς τον υπουργό που χάρισε το επίθετό του στις σκανδαλώδεις λίστες. Εκτός του Στέλιου Πέτσα, κανένα άλλο μέλος του υπουργικού συμβουλίου (και προφανώς ούτε ο Γρηγόρης Δημητριάδης) δεν θα περάσει το κατώφλι της Επιτροπής, παρά τη σφοδρή αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Δείτε επίσης: Εξεταστική για τις λίστες Πέτσα: Καναλάρχες, υπουργοί και ονόματα έκπληξη στους καταλόγους μαρτύρων

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ στην Εξεταστική κατάφεραν να «φυγαδεύσουν» τους υπουργούς και ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους που πρωταγωνίστησαν στις λίστες Πέτσα, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Γιάννη Κεφαλογιάννη, να κλείνει με συνοπτικές διαδικασίες τη συνεδρίαση τη στιγμή που όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν μετ΄ επιτάσεως την κλήση των Στ. Πέτσα, Βασίλη Κικίλια, Θεόδωρου Σκυλακάκη αλλά και του Γρηγόρη Δημητριάδη. Ως εκ τούτου, η συμπολίτευση όχι απλά νοθεύει, αλλά κυριολεκτικά χειραγωγεί το περιεχόμενο ελέγχου μίας Εξεταστικής που συστάθηκε με πρωτοβουλία όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να ελέγξει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, αφού οι κατάλογοι μαρτύρων των κομμάτων της μειοψηφίας οδηγήθηκαν στον κάλαθο των αχρήστων.

Οι προθέσεις της πλειοψηφίας διαφάνηκαν με το «καλημέρα». Πρώτον, δρομολόγησε τη μονοκομματική εκλογή προεδρείου κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής και σήμερα, Τρίτη, έκανε λόγο για κλειστό κατάλογο μαρτύρων. Μετά την παράθεση των ονομάτων που περιλαμβάνονταν στους καταλόγους μαρτύρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η εισηγήτρια της ΝΔ, Αικατερίνη Παπακώστα – Παλιούρα, εξέφρασε τη γραμμή μη κλήσης πολιτικών προσώπων στην Επιτροπή. Αναφερόμενη στον Στ. Πέτσα, προφασίστηκε ως δικαιολογία για την αποφυγή της κλήσης του πως ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και νυν αν. υπουργός Εσωτερικών έχει δώσει απαντήσεις στην Ολομέλεια και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Αντ΄ αυτού, ισχυρίστηκε πως μπορούν να κληθούν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι από τα συναρμόδια υπουργεία για να παράσχουν τις απαιτούμενες εξηγήσεις, ενώ κατέστησε την εταιρία – μεσάζοντα Iniciative Media ως «αναθέτουσα αρχή», θέλοντας να δώσει την εντύπωση πως οι απαντήσεις του κ. Γκάλγκου έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τον υπουργό που διαχειρίστηκε τις σκανδαλώδεις λίστες.

«Βάναυσο πλήγμα στο Κράτος Δικαίου»

Διαβλέποντας τη στόχευση της ΝΔ για ασφυκτικό περιορισμό της λίστας μαρτύρων, ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε ότι αν δεν κληθούν οι αρμόδιοι υπουργοί, τότε η Επιτροπή δεν μπορεί να εκτελέσει χρέη κοινοβουλευτικού ελέγχου των πεπραγμένων της κυβέρνησης. «Εμείς, επιμένουμε στη δική μας πρόταση μαρτύρων» είπε και πρόσθεσε πως η μη κλήση των υπουργών και του Γρ. Δημητριάδη δεν συνιστά «απλή νοθεία, αλλά βάναυσο πλήγμα στο Κράτος Δικαίου που δεν έκανε ούτε ο Όρμπαν».

Η παρέμβαση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε έναν κύκλο τοποθετήσεων από τους λοιπούς εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίες κινούνταν ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος. Ο Γ. Καμίνης μίλησε για «ευνουχισμό» της Επιτροπής και παραβίαση των σχετικών διατάξεων του Συντάξεων, με την Μ. Κομνηνάκα να στηλιτεύει από την πλευρά του ΚΚΕ την πρακτική της συμπολίτευσης. Ανάλογα έπραξαν και οι εισηγητές της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, Κ. Μπούμπας και Φ. Μπακαδήμα.

«Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε!»

Οι ανταπαντήσεις της κ. Παπακώστα – Παλιούρα δεν έπεισαν τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, με τον Γ. Ραγκούση να ξαναπαίρνει τον λόγο και να επισημαίνει πως η σπουδή της ΝΔ «ακρωτηριάζει» τα συνταγματικά δικαιώματα της αντιπολίτευσης και εν γένει τη Δημοκρατία. «Τι είναι η Εξεταστική; Μια διαδικασία ¨ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε¨;» διερωτήθηκε και επανέλαβε πως η αντιπολίτευση δεν μπορεί με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις να ασκήσει το έργο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Χωρίς καν να τεθεί το ζήτημα προς ψήφιση, ο πρόεδρος της Επιτροπής έκλεισε άρον – άρον τη διαδικασία με την πρόφαση πως η τοποθέτηση των εισηγητών των κομμάτων με βάση τον συσχετισμό δυνάμεων αρκεί για να αναχθεί σε απόφαση της Εξεταστικής. Έτσι, η Εξεταστική Επιτροπή για τις λίστες Πέτσα χωρίς μάρτυρα τον Στέλιο Πέτσα θα εξετάσει τους εξής μάρτυρες:

1. Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, κα Μαρία Αντωνιάδου

2. Πρόεδρος του ΔΣ της ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιου Τύπου κ. Αλ. Σκαναβής

3. Εκπρόσωπος Περιφερειακών Εβδομαδιαίων Εφημερίδων κ. Αντώνης Μουντάκης

4. Εκπρόσωπος ΕΣΡ κ. Κουτρομάνος Αθανάσιος

5. Διευθύνων Σύμβουλος INITIATIVE MEDIA κ. Μιχάλης Γκάλγκος

6. Eκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης , υπεύθυνου για την παραλαβή του έργου,

7. Νόμιμοι Εκπρόσωποι των Εταιρειών TEMPO OPTIMUM MEDIA DIRECTION ( OMD) κ. Νικόλαο Σάββα και WAVEMAKER ΕΛΛΑΣ ΑΕ κα Αγγελική Βούλγαρη

8. Eκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας υπεύθυνος για την παραλαβή του Έργου.

9. Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού Α.Ε. (ΕNTERPRISE GREECE)

10. Νόμιμος Εκπρόσωπος του κοινοπρακτικού σχήματος Εταιριών EDELMAN

11. Πρόεδρος ΣΕΔΕΑ κα Βαλέρια Τσάμη

12. Πρόεδρος Ελεγκτικής Εταιρίας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών κοινής γνώμης.

13. Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΥΤΕ κ. Αριστείδης Σωτηρόπουλος

14. Εκπρόσωπος Opinion Poll και ΄΄REPOSITION STRATEGY΄΄κ. Ζούπης

15. Εκπρόσωπος Vox Popular

16. Εκπρόσωπος Bridging Europe

17. Εκπρόσωπος Common View

18. Eκπρόσωπος θπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Παραβίαση και της εντολής της Ολομέλειας

Εκτός από τις καταφανείς κοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις, η πραξικοπηματική πρακτική της ΝΔ κατάφερε να επιβάλλει την κλήση μαρτύρων που δεν συμβαδίζουν με την εντολή της Ολομέλειας για τη συγκρότηση της Επιτροπής, η οποία βασίστηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι εκπρόσωποι της δημοσκοπικής εταιρίας, VoxPop, αλλά και του ερευνητικού εγχειρήματος, Bridging Europe. Στην πρόταση συγκρότησης της Επιτροπής από την αξιωματική αντιπολίτευση ορίζεται πως θα εξεταστούν δημοσκοπικές εταιρίες που έχουν λάβει κρατική χρηματοδότηση. Μέχρι στιγμής, η ΝΔ δεν έχει κάνει λόγο ποτέ για χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα των VoxPop και Bridging Europe.

Κι ενώ η συμπολίτευση επιθυμεί να ελέγξει δια της VoxPop το Documento μετά τις δύο προηγηθείσες Προανακριτικές Επιτροπές για τους Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Νίκο Παππά αντίστοιχα, αποφεύγει και πάλι την κλήση του Κώστα Βαξεβάνη. Συνεπώς, εκτός από το πρωτοφανές σκηνικό διερεύνησης πολιτικών ευθυνών χωρίς την κλήση πολιτικών προσώπων, η ΝΔ μεθόδευσε μία ακόμα ρεβανσιστική πράξη κατά του Documento και, μάλιστα, σε μία Επιτροπή που συγκροτήθηκε με την πρωτοβουλία της μειοψηφίας.

«Πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με εντολή Μητσοτάκη»

Ανακοίνωση εξέδωσαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με εντολή Μητσοτάκη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Ν.Δ. έδειξε σήμερα το έντρομο πρόσωπο της σε ο,τι αφορά τις αποκαλύψεις για την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Με εντολή Μητσοτάκη η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε όλους τους μάρτυρες που πρότεινε σύσσωμη η Αντιπολίτευση , αποκλείοντας έτσι όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην διαβόητη λίστα Πέτσα,μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργικός ανηψιός, Γρ. Δημητριάδης.

Εξεταστική για την λίστα Πέτσα χωρίς τον…Πέτσα, σε μια καταφανή προσπάθεια της Ν.Δ. να μετατρέψει την εξεταστική σε παραμηχανισμό απόκρυψης της αλήθειας. Θέλουν να κρύψουν τους υπουργούς που εμπλέκονται με εντολή Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει κάτι πολύ επιβλαβές για την Δημοκρατία».

«Απαράδεκτη μεθόδευση»

Από την πλευρά του ΚΚΕ, η Μαρία Κομνηνάκα προχώρησε στην εξής δήλωση:

«Η απόφαση της ΝΔ να αποκλείσει από τη λίστα των μαρτύρων της εξεταστικής επιτροπής όλους τους αρμόδιους Υπουργούς, αποτελεί απαράδεκτη μεθόδευση προκειμένου να αποκρυφτούν οι πολιτικές ευθύνες για τον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χρήματος.

Επιβεβαιώνουν, όμως, και την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι οι δυνατότητες αυτού του είδους των επιτροπών είναι περιορισμένες, γιατί καθορίζονται από τον εκάστοτε πολιτικό συσχετισμό και όχι με κριτήριο τη διερεύνηση της αλήθειας.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ κατέθεσε νομοθετική πρωτοβουλία -ενάμισι χρόνο πριν- στην οποία προέβλεπε: Πρώτον, όλα τα μηνύματα που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας να μεταδίδονται και καταχωρούνται από όλα τα ΜΜΕ υποχρεωτικά και δωρεάν. Δεύτερον, κάθε είδους διαφημιστική καμπάνια, που πραγματοποιείται από όλους τους φορείς του δημοσίου και τις ΔΕΚΟ, να γίνεται με αυστηρούς κανόνες διαφάνειας, με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, προβλέποντας ποινικές ευθύνες σε περίπτωση παραβίασή τους.

Όπως είναι γνωστό αυτή την τροπολογία του ΚΚΕ την απέρριψε η ΝΔ, την απέρριψαν όμως και όλα τα άλλα κόμματα, που σήμερα διαμαρτύρονται».

Η ΝΔ δηλώνει προσηλωμένη στην «ουσιαστική διερεύνηση»

Σε σχόλιο που κοινοποίησε η Κ.Ο. της ΝΔ γίνεται λόγος για προσήλωση της πλειοψηφίας στην «ουσιαστική διερεύνηση» προκειμένου να προστατευθεί η διαδικασία από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Αναλυτικά το σχόλιο της Κ.Ο. της ΝΔ:

«Προσηλωμένη στην ουσιαστική διερεύνηση του αντικειμένου της εντολής που εξέδωσε η Ολομέλεια της Βουλής, η Εξεταστική Επιτροπή ακολουθεί πιστά την τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος.

Με στόχο να προστατεύσει τη διαδικασία από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και αποπροσανατολιστικές προθέσεις που τελικά βλάπτουν την αναζήτηση της αλήθειας, η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει όλους τους θεσμικούς παράγοντες που με την ιδιότητά τους μπορούν να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές που διερευνά η επιτροπή.

Ο κατάλογος των μαρτύρων εγκρίθηκε με πλειοψηφία, σε μια ανοιχτή διαδικασία που υπηρετεί με σεβασμό τα δικαιώματα της μειοψηφίας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter