Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: «Σωσίβιο» στον Καραμανλή πέταξε η Παπακώστα

Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: «Σωσίβιο» στον Καραμανλή πέταξε η Παπακώστα

Να λειάνει τις γωνίες της απάντησης του μάρτυρα, Βασίλειου Πορφυρίδη, που εκθέτει κι άλλο τον Κώστα Καραμανλή προσπάθησε η αντιπρόεδρος της Εξεταστικής για το έγκλημα των Τεμπών, Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, η οποία ήταν εισηγήτρια της ΝΔ στην Επιτροπή για τη λίστα Πέτσα χωρίς την κλήση του Στέλιου Πέτσα.

Ο μάρτυρας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που εξέδωσε το «πόρισμα Γεραπετρίτη» απάντησε σε ερώτηση της εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη, ότι το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί εάν υπήρχε το σύστημα αυτόματης πέδησης, ETCS, γεγονός που επιδεινώνει τη θέση του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κ. Καραμανλή.

Εκτελώντας χρέη προεδρεύοντος, η κ. Παπακώστα – Παπαλιούρα άδραξε την ευκαιρία για να ρωτήσει επί τούτου τον κ. Πορφυρίδη. Ειδικότερα, ρώτησε τον μάρτυρα πώς αλλιώς θα μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία με δεδομένο ότι δεν λειτουργούσε το συγκεκριμένο σύστημα.

Ο κ. Πορφυρίδης πρόλαβε να πει πως με το ETCS διασφαλίζεται η «αυτόματη προστασία του συρμού» πριν η προεδρεύουσα τον διακόψει για να του επισημάνει πως δεν χρειάζονται τεχνικές λεπτομέρειες επί του συστήματος!

Ο μάρτυρας εξήγησε ότι στο συγκεκριμένο σημείο το σύστημα δεν λειτουργούσε «γιατί δεν υπήρχε σηματοδότηση», με την κ. Παπακώστα – Παλιούρα να επιμένει για να οδηγήσει τον μάρτυρα να παραθέσει τις λοιπές δικλείδες ασφαλείας.

Τότε, ο ακαδημαϊκός και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων επικαλέστηκε την τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας, τις ενέργειες του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών, τις ενδοεπικοινωνίες με VHF, αλλά και την ύπαρξη δεύτερου σταθμάρχη.

Εν συνεχεία, ο μάρτυρας πρόλαβε να παραθέσει το κέντρο ελέγχου στην Καρόλου που έκλεισε επί της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη, τον επιθεωρητή της αμαξοστοιχίας και το σύστημα τηλεδιοίκησης.

Διαβάστε επίσης: Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: «Με το ETCS δεν θα είχαμε 57 νεκρούς» λέει εμπειρογνώμονας

Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Για ψευδορκία στην Εισαγγελία Εφετών η κατάθεση του CEO της Hellenic Train

Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Φορτώνει όλη την ευθύνη στον σταθμάρχη ο CEO της Hellenic Train

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter