Εξεταστική για το «έγκλημα των Τεμπών»: Υπερψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, απών ο Μητσοτάκης

Εξεταστική για το «έγκλημα των Τεμπών»: Υπερψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, απών ο Μητσοτάκης

Την υπερψήφιση της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αναφορικά με την τραγωδία των Τεμπών αποφάσισε το βράδυ της Δευτέρας η συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απέχει και από αυτήν την κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου λόγω της βολικής επίκλησης της διάκρισης των εξουσιών.

Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης και τον λόγο θα πάρουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του πρωθυπουργού. Την κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει στην Ολομελεια ο αντ΄ αυτού του Κυρ. Μητσοτάκη, Μάκης Βορίδης, ο οποίος θα παρέμβει όποτε κρίνει ότι πρέπει να δοθούν οι ανάλογες απαντήσεις από την πλευρά της πλειοψηφίας.

Σε σχέση με τη στάση των κομμάτων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας θα υπερψηφίσουν, με το ΠΑΣΟΚ να καταψηφίζει, εμμένοντας στην πρότασή του για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής επί τη βάσει της έρευνας της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη σύμβαση 717 (τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση στα τρένα). Αίνιγμα παραμένει η στάση της Νίκης, κάτι που όπως μετέφεραν στο documentonews.gr κοινοβουλευτικές πηγές- θα διευκρινιστεί το βράδυ της Τρίτης.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «ναι» και το ΠΑΣΟΚ «όχι»

Αν και η Θεοδώρα Τζάκρη αποκάλεσε «δεκανίκι» της ΝΔ το ΚΚΕ και περιέγραψε το «γενικόλογο» αίτημα του Περισσού για σύσταση Εξεταστικής ως προσπάθεια συγκάλυψης τυχόν ποινικών ευθυνών του Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει με το επιχείρημα ότι δεν θα θέσει προσκόμματα σε οποιουδήποτε είδους διερεύνηση, καλώντας παράλληλα όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν για τη δική του πρόταση συγκρότησης Προανακριτικής σε σχέση με τη σύμβαση 717.

Στον αντίποδα, αν και στη Χαριλάου Τρικούπη διατυπώθηκαν -κατά τις πληροφορίες- δεύτερες σκέψεις σε σχέση με τη στάση του κόμματος, τελικά προκρίθηκε η επιλογή της καταψήφισης. Το σκεπτικό εξήγησε η Μιλένα Αποστολάκη από το περιστύλιο της Βουλής, λέγοντας: «Δεν υπερψηφίζουμε έναν τακτικισμό, που δίνει διέξοδο στην Κυβέρνηση και θα έχει ως αποτέλεσμα τη συγκάληψη ποινικών και πολιτικών ευθυνών, που οδήγησαν στο θάνατο 57 συνανθρώπους μας».

Γιατί Εξεταστική;

Στο ερώτημα «γιατί επιλέξατε τη συγκρότηση Εξεταστικής και όχι Προανακριτικής;», υψηλά ιστάμενο κοινοβουλευτικό στέλεχος του Περισσού αντέτεινε στο documentonews.gr πως η πρόταση για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης είναι μη ρεαλιστική, αφού χρειάζεται τη στήριξη της πλειοψηφίας για να πιαστεί ο συσχετισμός τουλάχιστον 151 βουλευτών.

Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η συναίνεση της πλειοψηφίας στο αίτημα για Εξεταστική έχει προκάλεσει πολιτικό «μούδιασμα» στο ΚΚΕ λόγω της κριτικής ότι η συμπολίτευση αντιλήφθηκε ως ευκαιρία την πρωτοβουλία του Περισσού για να κλείσει μια και καλή η συζήτηση για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Κ. Καραμανλή αναφορικά με τα Τέμπη.

Δύο προτάσεις για Προανακριτική από ΣΥΡΙΖΑ

Όπως προανήγγειλε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει δύο αιτήματα συγκρότησης Προανακριτικών Επιτροπών. Η πρώτη θα κατατεθεί αύριο και θα αφορά τη σύμβαση 717, με την έρευνα να ξεκινά από το 2010, όταν και συγκροτήθηκε η πρώτη Επιτροπή του υπουργείου Μεταφορών για τη διαγωνιστική διαδικασία της εν λόγω σύμβασης. Η δεύτερη θα κατατεθεί μεταγενέστερα και θα σχετίζεται αμιγώς με τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών.

«Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στην ανάγκη πλήρους διερεύνησης των πραγματικών αιτιών της σύγκρουσης των τρένων και της απόδοσης ευθυνών. Το οφείλουμε στη μνήμη των μνήμη των θυμάτων» αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου και προσθέτουν:

«Το οφείλουμε στους τραυματίες και τους διασωθέντες που ζουν με τον εφιάλτη της δραματικής ανάμνησης. Το οφείλουμε στους συγγενείς των θυμάτων. Το οφείλουμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες που απαιτούν δικαιοσύνη. Δεν ανεχόμαστε τη χυδαιότητα και την απανθρωπιά του κ. Άδωνη Γεωργιάδη. Η επίκληση της εκλογικής νίκης της ΝΔ δεν αποτελεί πλυντήριο ενόχων και αλαζόνων. Κανείς δεν ξεχνά, κανείς δεν θα ξεχάσει. Όλα στο φως».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter