Εξεταστική: Μπαράζ απευθείας αναθέσεων Πατούλη σε Reposition και δημοσκόπηση… κουφέτο από OpinionPoll

Εξεταστική: Μπαράζ απευθείας αναθέσεων Πατούλη σε Reposition και δημοσκόπηση… κουφέτο από OpinionPoll

Τις στενές και διαχρονικές σχέσεις των εταιριών του ομίλου του Μιχάλη Διαμαντή, ιδιοκτήτη της OpinionPoll που δεν καλείται στην Εξεταστική Επιτροπή λόγω άρνησης της πλειοψηφίαςμε στελέχη της ΝΔ έφερε στην επιφάνεια ο Μάριος Κάτσης κατά την εξέταση του προέδρου της ΕΔΥΤΕ ΑΕ, Στέφανου Κόλλια.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «μοτίβο απευθείας αναθέσεων» από τον Γιώργο Πατούλη προς την εταιρία, Reposition Strategy την περίοδο που ο νυν περιφερειάρχης Αττικής εκτελούσε χρέη δημάρχου Αμαρουσίου. Πρόκειται για την εταιρία που έλαβε απευθείας αναθέσεις ύψους 270.000 ευρώ από τον ΕΔΥΤΕ ΑΕ, εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Κατά τα στοιχεία και τα λεγόμενα του κ. Κάτση, η εταιρία που ανήκει στο ίδιο εταιρικό σχήμα με την δημοσκοπική, OpinionPoll, βρισκόταν σε επικοινωνία και είχε ξεκινήσει συνεργασία με το εν λόγω υπουργείο πριν καν την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κάτσης επικαλέστηκε τα πρακτικά από τη σχετική συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΔΥΤΕ πριν την απευθείας σύμβαση στην Reposition, στα οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά στις προσφορές δύο λοιπών εταιριών του κλάδου για την ανάληψη έργου που αφορά υπηρεσίες call-center, συμπεραίνοντας πως ο ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) απλά εκτέλεσε το έργο που είχε προαποφασίσει το υπουργείο.

Παράλληλα, ο κ. Κάτσης ανέδειξε απευθείας ανάθεση (ΑΔΑ: ΩΡΟΤ469ΗΣΛ-ΝΚΧ) που έκανε και πάλι ο κ. Πατούλης με την ιδιότητα του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στη Rerposition, συνδέοντας την προτίμηση του νυν περιφερειάρχη Αττικής στη συγκεκριμένη εταιρία με τη δημοσκόπηση της OpinionPoll που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Political τον Φεβρουάριο του 2021. Η μέτρηση -σε νεκρό πολιτικό χρόνο- έδινε στον περιφερειάρχη Αττικής ποσοστό 39,6% έναντι 16,2% στη Ρένα Δούρου, ενώ η δημοφιλία του Γ. Πατούλη έφτανε στο 59%.

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τα έργα αυτά (απευθείας αναθέσεις του Γ. Πατούλη στη Reposition) θεωρήθηκαν απόδειξη συμβατότητας της εταιρίας για τη σύμβαση του ΕΔΥΤΕ με τη Reposition και απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΔΥΤΕ για την απευθείας ανάθεση.

Οι απευθείας αναθέσεις του Γ. Πατούλη στη Reposition για τον δήμο Αμαρουσίου:

Οι απευθείας αναθέσεις του Γ. Πατούλη στη Reposition για τον Ι.Σ.Α.:

ΩΡΟΤ469ΗΣΛ-ΝΚΧ-1

Η δημοσκόπηση της OpinionPoll :

Κι άλλο στέλεχος της ΝΔ στην «εξίσωση» της Reposition

«Εκτός από αυτήν την προνομιακή σχέση, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της πρότασης μας για την Εξεταστική σε σχέση με τις απευθείας αναθέσεις του ΕΔΥΤΕ στη Reposition Strategy» είπε ο Μ. Κάτσης και αποκάλυψε πως ένα ακόμα στέλεχος της ΝΔ «επέλεξε» εταιρία του κ. Διαμαντή για το έργο που ανέθεσε. Το ρήμα μπαίνει σε εισαγωγικά γιατί -σύμφωνα με τα λεγόμενα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- το «γαλάζιο» στέλεχος δεν είχε κι άλλη επιλογή.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ (Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία & Ανάπλαση στη Πεντέλη) και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Βλάσης Σιώμος, ανέθεσε στην εταιρία Reposition Strategy τον Απρίλιο του 2019 το έργο «ΕΡΕΥΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ – ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΠΑΠ» έναντι 4.898 ευρώ.

Εν προκειμένω, το ζήτημα δεν είναι μόνο η ανάθεση στη Reposition Strategy, αφού εν είδει πρόχειρου διαγωνισμού συμμετείχαν άλλες δύο εταιρίες, οι οποίες -ω του θαύματος- εδρεύουν στην ίδια διεύθυνση με τη Reposition και ο Μ. Διαμαντής είτε τις κατέχει πλήρως, είτε κατέχει το 50%. Πρόκειται για την OpinionPoll, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στον κ. Διαμαντή που αποκλείστηκε από τον κατάλογο μαρτύρων της Εξεταστικής, και τη Minobi, με τον κ. Διαμαντή να κατέχει σύμφωνα με το ΓΕΜΗ το 50%.

Εντύπωση προκαλεί ότι ο… ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρίες του ίδιου ομίλου για την εξασφάλιση του έργου ήταν τόσο «σκληρός» που τελικά η Reposition Strategy έκοψε πρώτη το νήμα του «διαγωνισμού» με προσφορά μικρότερη κατά 50 ευρώ!

Η ανάθεση:

Πυρά ΝΔ κατά… Κεφαλογιάννη

Οι ερωτήσεις και η επιμονή του Μ. Κάτση προκάλεσαν τον έντονο εκνευρισμό των μελών της ΝΔ. Οι «γαλάζιοι» βουλευτές διέκοπταν συνεχώς τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, εμποδίζοντας τη διαδικασία εξέτασης. Εκτός από την Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης (ο οποίος κατέθετε σωρηδόν αγωγές κατά του δήμου Βέροιας -όντας παράλληλα νομικός σύμβουλος του Δήμου- γιατί πιθανώς δεν του αρκούσε η βουλευτική αποζημίωση) εκτροχίασαν τη διαδικασία, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να μην αφαιρεί τον λόγο από τον κ. Κάτση και να επιτρέπει να ακουστούν όλες οι ερωτήσεις που είχε προγραμματίσει να κάνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τήρηση του Κανονισμού από τον πρόεδρο, Γιάννη Κεφαλογιάννη, οδήγησε στην «έκρηξη» των μελών της πλειοψηφίας. Του λόγου το αληθές αποδεικνύει το εξής πρωτοφανές περιστατικό: Η εισηγήτρια της ΝΔ πήρε τον λόγο για να διαμαρτυρηθεί προς τον κ. Κεφαλογιάννη, λέγοντας επί λέξει: «Η πλειοψηφία διαμαρτύρεται έντονα». Σε εκείνο το σημείο, η έτερη βουλευτής της ΝΔ, Εύη Βρυζίδου, προσπάθησε να την διακόψει, με την εισηγήτρια να της λέει: «Εύη, σε παρακαλώ…». Η κ. Παλιούρα – Παπακώστα έκρινε σκόπιμο να διαμαρτυρηθεί γιατί ο κ. Κάτσης -κατά την κρίση της- επαναλάμβανε το ίδιο ερώτημα συνέχεια προς τον μάρτυρα, ζητώντας κι εκείνη με τη σειρά της αύξηση του χρόνου εξέτασης.

Παίρνοντας τον λόγο για να απαντήσει, ο Γιάννης Ραγκούσης αντέτεινε ότι συμφωνεί και διαφωνεί παράλληλα με την κ. Παλιούρα – Παπακώστα. «Μας απαγορεύτηκε να έρθουν οι μάρτυρες που κρίναμε ότι έπρεπε να εξεταστούν, δεν θα μας βάλουν και όριο χρόνου…», ήταν η διαφωνία του. Ως προς το σημείο που «συμφώνησε» με την εισηγήτρια της ΝΔ, σχολίασε δηκτικά: «Ο κ. Κάτσης έδειξε ασέβεια στους συναδέλφους του ρωτώντας πράγματα χωρίς να έχει λάβει την έγκριση από την… εισηγήτρια της ΝΔ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter