Εξεταστική: Ο γενικός διευθυντής της OpinionPoll αποφεύγει να προσκομίσει τα στοιχεία της δημοσκόπησης που έδειχνε πρώτο τον Λοβέρδο από τον Μάιο

Εξεταστική: Ο γενικός διευθυντής της OpinionPoll αποφεύγει να προσκομίσει τα στοιχεία της δημοσκόπησης που έδειχνε πρώτο τον Λοβέρδο από τον Μάιο

Στην Εξεταστική κατέθεσε ο γενικός διευθυντής της OpinionPoll, Ζαχαρίας Ζούπης, αποφεύγοντας να αποδεχτεί τη διαβίβαση στην Επιτροπή των πρωτογενών στοιχείων της δημοσκόπησης του περασμένου Μαΐου που ήταν σε ευθεία σύγκρουση με το «Ευρωβαρόμετρο» και παράλληλα τοποθετούσε σε θέση πρωτοπόρου τον Ανδρέα Λοβέρδο για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Να υπογραμμιστεί ότι, όπως επισήμαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζούπης κλήθηκε στην Εξεταστική ως εκπρόσωπος τόσο της OpinionPoll όσο και της Reposition Strategy, η οποία έλαβε 270.000 ευρώ από εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το κρισιμότερο είναι πως και οι δύο εταιρίες ανήκουν στον Μιχάλη Διαμαντή, ο οποίος εξαιρέθηκε από τον κατάλογο μαρτύρων της Εξεταστικής με απόφαση της ΝΔ.

Στο αίτημα του Γιώργου Τσίπρα να προσκομιστούν τα πρωτογενή στοιχεία της επίμαχης δημοσκόπησης, αντιλέγοντας ότι θα ρωτήσει το νομικό τμήμα της εταιρίας. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο αίτημα είχε κατατεθεί από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με την πλειοψηφία να το απορρίπτει. Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο γεγονός ο μάρτυρας σχολίασε: «Θα κάτσει ο κ. Βούτσης και ο κ. Πολάκης να δουν τα στοιχεία;».

Επιπλέον, διέψευσε τα λεγόμενα του αντιπροέδρου του ΣΕΔΕΑ, Δημήτρη Μαύρου, ο οποίος ενώπιον της Εξεταστικής υποστήριξε ότι είναι «παρατυπία» και «παραβίαση του νόμου» η μη γνωστοποίηση του εντολέα της ύποπτης δημοσκόπησης. Ειδικότερα, είπε ότι εστάλησαν σε δημοσιογράφους και αναλυτές την ημέρα δημοσίευσης της έρευνας περί τα 200 e-mail με τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας της δημοσκόπησης, ενώ το ίδιο έγινε και προς το ΕΣΡ.

Εντύπωση προκάλεσε δε ότι ο κ. Ζούπης ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να κινηθεί νομικά προς τον κ. Μαύρο εν αντιθέσει με την πρακτική που ακολούθησε η εταιρία προς τον Ηλία Νικολακόπουλο. «Είστε εκτεθειμένος» σχολίασε ο Γ. Ραγκούσης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον μάρτυρα: «Σας ¨καίει¨ η ένορκη κατάθεση του Δ. Μαύρου»Ως προς τον έλεγχο της δημοσκόπησης κατά 50% από τον ΣΕΔΕΑ, όπως έχει δηλώσει στην Επιτροπή ο Δ. Μαύρος λόγω της μη εμπλοκής της «Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων» για την παράμετρο των σταθμίσεων, ο Ζ. Ζούπης διέψευσε τον αντιπρόεδρο του ΣΕΔΕΑ και πάλι, λέγοντας πως δεν ελέγχονται τέτοιου είδους στοιχεία γιατί κάθε εταιρία «έχει το δικό της know how».

Αδυναμία απάντησης για Reposition

Σε σχέση με το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων στη Reposition Strategy από την ΕΔΥΤΕ ΑΕο κ. Ζούπης αδυνατούσε να απαντήσει σε μία σειρά από ζητήματα εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν σχετίζεται καθόλου με τη συγκεκριμένη εταιρία. Ουσιαστικά, η αδυναμία του μάρτυρα απέδειξε τον βαθμό της λαθροχειρίας της ΝΔ στην κατάρτιση του καταλόγου μαρτύρων, αφού -όπως προαναφέρθηκε- εξαιρέθηκε με ευθύνη της πλειοψηφίας ο ιδιοκτήτης της εν λόγω εταιρίας, Μ. Διαμαντής, όπως επίσης και οι αρμόδιοι υπουργοί.

Περισσότερα σε λίγο…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter