Εξεταστική: Ο Μαύρος της MRB καταλόγισε παρανομία στην OpinionPoll για τη δημοσκόπηση που έβγαζε πρώτο τον Λοβέρδο από τον Μάιο

Εξεταστική: Ο Μαύρος της MRB καταλόγισε παρανομία στην OpinionPoll για τη δημοσκόπηση που έβγαζε πρώτο τον Λοβέρδο από τον Μάιο

Παρανομία καταλόγισε στην OpinionPoll ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εταιριών Δημοσκοπήσεων & Έρευνας Αγοράς και διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, σε σχέση με την επίμαχη δημοσκόπηση του περασμένου Μαΐου που ήταν σε ευθεία σύγκρουση με τα στοιχεία του «Ευρωβαρόμετρου». Στη συγκεκριμένη μέτρηση της δημοσκοπικής, που ερευνάται για τις απευθείας αναθέσεις ύψους 270.000 ευρώ σε εταιρία του ίδιου ομίλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν πρώτος με διαφορά περίπου 4 μονάδων από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Τελικά, ο διωκόμενος και υπό απαλλαγή λόγω παραγραφής πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν μπήκε καν στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ.

Κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή, ο κ. Μαύρος ανέφερε ότι η ταυτότητα της ύποπτης δημοσκόπησης είχε δημοσιευτεί στο site tomanifesto.gr, το οποίο συνδεόταν με τον δημοσιολόγο και σύμβουλο επικοινωνίας στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΤΥΠ ΑΕ (Κτιριακές Υποδομές), Μπάμπη Παπαπαναγιώτου. Τότε, λοιπόν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του μάρτυρα, η OpinionPoll παρέλειψε να αναφέρει τον «πελάτη». Δηλαδή, τον εντολέα που ζήτησε τη διεξαγωγή της δημοσκόπησης, κάτι που αποτελεί «παράβαση του νόμου», όπως απάντησε στον βουλευτή της ΝΔ, Λάζαρο Τσαβδαρίδη, ο οποίος κατέθετε σωρηδόν αγωγές κατά του δήμου Βέροιας γιατί -μάλλον- δεν του αρκούσε η βουλευτική αποζημίωση.

«Ήταν κάτι παράτυπο;» ρώτησε η εισηγήτρια της πλειοψηφίας, Κατερίνα Παλιούρα – Παπακώστα, σχετικά με τη μη δημοσίευση του εντολέα, με τον κ. Μαύρο να αντιτείνει: «Όταν δεν το γράφει…». Σε εκείνο το σημείο, βουλευτές της ΝΔ εκτός μικροφώνου αποπειράθηκαν να εκμαιεύσουν από τον μάρτυρα μία βολική απάντηση, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Γιάννη Κεφαλογιάννη, να προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη. Απαντώντας για το ίδιο ζήτημα σε ερωτήσεις του Γιάννη Ραγκούση, έκρινε σοβαρό ζήτημα να μην γνωστοποιείται ο «πελάτης» των δημοσκοπικών εταιριών, ενώ αξιολόγησε ως δικαιολογημένη την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ να εγείρει θέμα αναφορικά με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση.

«Υπάρχει θέμα για τις απευθείας αναθέσεις»

Τόσο στις ερωτήσεις του κ. Ραγκούση όσο και σε αυτές του κ. Κάτση για τις απευθείας αναθέσεις στην εταιρία (Reposition Strategy) που ανήκει στον ιδιοκτήτη της ΟpinionPoll, Μιχάλη Διαμαντή, ο οποίος δεν καλείται στην Εξεταστική λόγω άρνησης της ΝΔ, ο μάρτυρας υποστήριξε πως «αν έγιναν χωρίς διαγωνισμό υπάρχει θέμα επί της ουσίας και όχι ως προς τη σύνδεση με τη δημοσκόπηση», ενώ συμπλήρωσε περαιτέρω ότι «εγώ αν ήμουν στη θέση της OpinionPoll, θα έλεγα ¨ελέγξτε όλες τις έρευνες που έχω κάνε騻. Ο κ. Μαύρος θύμισε, επίσης, ότι η εταιρία τοποθετήθηκε δημόσια για την εν λόγω δημοσκόπηση, ενώ ο ΣΕΔΕΑ κάλεσε τον νόμιμο εκπρόσωπο της δημοσκοπικής για εξηγήσεις.

Κατά τον μάρτυρα, διεξήχθη έλεγχος από το πειθαρχικό όργανο του ΣΕΔΕΑ, αλλά αυτός αφορούσε μόνο το κομμάτι συλλογής στοιχείων και όχι τις παραμέτρους των συμπερασμάτων και της στάθμισης. Επ΄ αυτού, επανέλαβε όσα είχε παραθέσει ενώπιον της Επιτροπής ο πρόεδρος της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων, κ. Χατζηπαντελής, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να έχει καταθέσει καταγγελία για να ελεγχθεί ολιστικά η συγκεκριμένη δημοσκόπηση. «Περιμέναμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία με επίσημη καταγγελία στην ελεγκτική» σημείωσε, με τον κ. Ραγκούση να επισημαίνει ότι η θέση της εταιρίας επιβαρύνεται λόγω του μη ελέγχου, καθώς θα μπορούσε η OpinionPoll να ζητήσει έλεγχο από την Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων.

Επισφραγίστηκε η λαθροχειρία της ΝΔ

Επιπλέον, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε την απόρριψη του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την αποστολή των πρωτογενών στοιχείων της επίμαχης δημοσκόπησης. Να σημειωθεί ότι στο ερώτημα αν η Βουλή δικαιούται να λάβει γνώση αυτών των στοιχείων βάσει της κείμενης νομοθεσίας (νόμος Ρουσόπουλου), ο κ. Μαύρος επιβεβαίωσε πως το Κοινοβούλιο έχει δικαιοδοσία. Η απάντηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην αντίστοιχη κρίση που είχε παραθέσει ενώπιον της Επιτροπής ο πρόεδρος του ΕΣΡ, κ. Κουτρουμάνος, γεγονός που εκθέτει εις διπλούς, πλέον, τις πρακτικές συγκάλυψης της ΝΔ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. 

«VoxPop και Bridging Europe δεν πήραν απευθείας αναθέσεις»

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις των VoxPop και Bridging Europe, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων του Δημοσίου. «Η περιρρέουσα γνώση που υπάρχει είναι πως δεν έχουν χρηματοδοτηθεί» είπε και πρόσθεσε με νόημα ότι «τον ρόλο τους τον έχουν παίξει». Αφηγήθηκε δε ότι μετά από καταγγελία των «ELLINIKA HOAXES» η VoxPop αρνούνταν τον έλεγχο και εν συνεχεία συμφώνησε, αλλά η καταγγελία είχε αποσυρθεί. Για την Bridging Europe ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσαν να εντοπιστούν οι νόμιμοι εκπρόσωποι του σχήματος, τονίζοντας ότι «μεγάλα Μέσα έχουν δημοσιεύσει έρευνες από εταιρίες που περίπου δεν υπάρχουν».

Εντύπωση προκάλεσε ότι ο κ. Μαύρος αδυνατούσε να δώσει σαφή απάντηση όταν ρωτήθηκε από τον κ. Ραγκούση αν επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τον κ. Κουτρουμάνο, ο οποίος κατέστησε σαφές ενώπιον της Εξεταστικής ότι δεν έχει κατατεθεί καμία καταγγελία στο ΕΣΡ για δημοσκοπική εταιρία από τότε που ο ίδιος ανέλαβε τα καθήκοντα του. «Πώς μπορεί να λέει ο πρόεδρος του ΕΣΡ ότι δεν έχει έρθει καταγγελία;» ρώτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, με τον μάρτυρα να αποκρίνεται: «Πείτε μου εσείς…». Στη συνέχεια, ο μάρτυρας επισήμανε ότι στάλθηκε σχετικός φάκελος για τη VoxPop από τον ΣΕΔΕΑ και δεσμεύτηκε να τον καταθέσει στην Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB ξεκαθάρισε ότι καμία δημοσκόπηση δεν επηρέασε τα εκλογικά αποτελέσματα του 2019. 

«Σημαίνον πρόσωπο μου ζήτησε συγγνώμη»

Κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη, ο κ. Μαύρος είπε ότι μετά από το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019 «σημαίνον πρόσωπο» του έστειλε sms και του ζήτησε συγγνώμη για την κριτική που ασκούσε στις δημοσκοπικές εταιρίες. Σημείωσε δε ότι το «σημαίνον πρόσωπο» έδιωξε από κοντά του τα άτομα που τον παρέσυραν σε αυτήν την κριτική. Έπειτα, η έτερη βουλευτή της πλειοψηφίας, Παρασκευή Βρυζίδου, θύμισε ότι ο μάρτυρας είχε δηλώσει πως ο κ. Τσίπρας του είχε ζητήσει συγγνώμη για τον ίδιο λόγο, με τον κ. Μαύρο να σχολιάζει: «Όταν σας είπα ότι έδιωξε από κοντά του τα άτομα που τον παρέσυραν…». Μάλιστα, υπενθύμισε πως ο ίδιος είχε σχολιάσει δημόσια ότι τα λόγια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ήταν προς ιδιαίτερη τιμή του», προσθέτοντας πως «δεν είναι θέμα που σηκώνει αστεία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter