Εξεταστική: «Σουρωτήρι» έκανε την ομερτά Μητσοτάκη ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί Σαμαρά – Βενιζέλου

Εξεταστική: «Σουρωτήρι» έκανε την ομερτά Μητσοτάκη ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί Σαμαρά – Βενιζέλου

Ο Θεόδωρος Δραβίλλας, διορισμένος επί ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) και πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, έδωσε απαντήσεις στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Οξυάς με τους επενδυτές από το Κατάρ, ενώ δεν κρύφτηκε πίσω από το απόρρητο όταν υποβλήθηκαν ερωτήματα για τυχόν παρακολούθηση των Στέργιου Πιτσιόρλα και Σπύρου Σαγιά.

Δεν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούσαν εσωτερικά ζητήματα της Υπηρεσίας επί ημερών του, κάνοντας λόγο -κατά τις πληροφορίες- για πρωτοβουλίες που αφορούσαν την ανάγκη «αυξημένης λογοδοσίας», όπως επίσης να υπάρχει «πιο διαφανής τρόπος λειτουργίας». Διόλου τυχαίο ότι ο κ. Δραβίλλας θύμισε στα μέλη της Επιτροπής πως το 2013 κατέθετε επί επτά ώρες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα.

Κατόπιν τούτου, η θέση του Παναγιώτη Κοντολέοντα επιδεινώνεται, καθώς ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου των υποκλοπών δεν θα μπορέσει να επικαλεστεί την εχεμύθεια του καθήκοντος. Σε αντίθετη περίπτωση, είτε ο κ. Δραβίλλας -σύμφωνα με τις απειλές Μπακογιάννη- θα πρέπει βρεθεί αντιμέτωπος με δεκαετή κάθειρξη, είτε ο Π. Κοντολέων θα παρανομήσει επειδή θα αποκρύψει κρίσιμες πληροφορίες ενώπιον της Επιτροπής που -κατά το άρθρο 145 του Κανονισμού της Βουλής- έχει «όλες τις αρμoδιότητες των ανακριτικών αρχών, καθώς και τoυ εισαγγελέα πλημμελειoδικών».

«Δεν γίνονται λάθη στις καταστροφές εγγράφων»

Επιβεβαίωσε δε ότι το δευτερογενές υλικό μίας παρακολούθησης πρέπει να διατηρηθεί για δύο χρόνια, γεγονός που επιτείνει τις υποψίες για τη καταστροφή των εγγράφων που αφορούν τη νόμιμη επισύνδεση κατά του Ν. Ανδρουλάκη. Επ΄ αυτού, τόνισε ότι η καταστροφή δεν μπορεί να γίνει από λάθος ή τυχαία.

Η απαγωγή Οτσαλάν

Αφού ξεκαθάρισε ότι η παρακολούθηση των επενδυτών από το Κατάρ έγινε για λόγους εθνικής ασφαλείας, υποστηρίζοντας -σε αντίθεση με όσα είχαν διαρρεύσει συγκεκριμένες πηγές κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας- πως δεν παρακολουθήθηκαν ούτε έμμεσα ούτε άμεσα οι Στ. Πιτσιόρλας και Σπ. Σαγιάς, ο κ. Δραβίλλας φέρεται να ρωτήθηκε για την επίκληση απορρήτου

Για ευνόητους λόγους προτίμησε να δώσει μία διφορούμενη απάντηση, έχοντας προηγουμένως δώσει σαφείς εξηγήσεις για ευαίσθητες υποθέσεις. Ειδικότερα, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ είπε πως κάποιες φορές μπορεί να γίνεται επίκληση απορρήτου και κάποιες άλλες όχι.

Σε εκείνο το σημείο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Δραβίλλας ανέτρεξε στην απαγωγή Οτσαλάν, υπενθυμίζοντας πως ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Χαράλαμπος Σταυρακάκης, αντιμετώπισε τέτοιου είδους διλήμματα, τα οποία τον οδήγησαν στο εδώλιο. Μάλιστα, φέρεται να σημείωσε και την απαλλαγή του Χαρ. Σταυρακάκη από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

«Θα ενημέρωνα αμέσως»

Επιπλέον, ο κ. Δραβίλλας φέρεται να «άδειασε» τον Π. Κοντολέοντα, καθώς υποστήριξε ότι σε περίπτωση παρακολούθησης βουλευτή ή ευρωβουλευτή επί ημερών του στην Υπηρεσία, θα είχε ενημερώσει αμέσως τον τότε πρωθυπουργό. Να σημειωθεί ότι ο Π. Κοντολέων ισχυρίστηκε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφανειας ότι δεν είχε ενημερώσει τον Κυριακή Μητσοτάκη για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη.

Κατά τις πληροφορίες, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ και νυν πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ (σ.σ. δήλωσε ότι προσφέρει τις υπηρεσίες του αμισθί) φέρεται να υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατόν η ΕΥΠ να παρακολουθεί πρόσωπα για πολιτικούς λόγους, προσθέτοντας πως δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στον νόμο.

Να σημειωθεί ότι προγραμματισμένη για σήμερα εξέταση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ρουμπάτη, αναβλήθηκε και θα διεξαχθεί το πρωί της Τετάρτης.

Πόσες αποδείξεις θες για την ενοχή Μητσοτάκη; Η ΝΔ συνεχίζει να κρύβεται πίσω από το απόρρητο στην Εξεταστική

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter