Καταγγέλλουν τη ρατσιστική πολιτική του Ισραήλ

Εξήντα τρεις ισραηλινοί μαθητές αψηφούν τη φυλακή και αρνούνται να υπηρετήσουν στον στρατό που καταστέλλει Παλαιστίνιους

Να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στο καθεστώς «απαρτχάιντ» που επιβάλει το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη αποφάσισαν 63 ισραηλινοί μαθητές και μαθήτριες, αρνούμενοι να υπηρετήσουν στις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF).

Οι νεαροί ισραηλινοί αψηφούν τον ενδεχόμενο φυλάκισης που επισείει η ανυποταξία, ενώ σε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Άμυνας και Παιδείας και τον αρχηγό των IDF ασκούν δριμεία κριτική στη «ρατσιστική», όπως την χαρακτηρίζουν, πολιτική του Ισραήλ.

Τονίζοντας τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και του παράνομους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, στην επιστολή αναφέρουν ότι «ο στρατός επιβάλει την πολιτικής μιας ρατσιστικής κυβέρνησης που παραβιάζει στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, που αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τους ισραηλινούς και με διαφορετικό τους παλαιστίνιους που κατοικούν στην ίδια περιοχή.

Κατηγορώντας τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και τις Ένοπλες Δυνάμεις για την αιματηρή σύγκρουση που διαρκεί δεκαετίες, οι μαθητές σημειώνουν ότι «αποφασίσαμε να μη συμμετάσχουμε στην κατοχή και καταπίεση του παλαιστινιακού λαού, που χωρίζει τους ανθρώπους σε δύο εχθρικά στρατόπεδα. Γιατί όσο οι άνθρωποι ζουν υπό καθεστώς κατοχής που τους αρνείται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό, δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την ειρήνη».

Οι συγγραφείς της επιστολής σημειώνουν ακόμη ότι οι Ισραηλινοί εκτίθενται σε μια κουλτούρα μιλιταρισμού από νεαρή ηλικία, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι θέλουν να αλλάξουν ολόκληρο το σύστημα.

Οι IDF δεν έχουν απαντήσει επίσημα στην επιστολή, ωστόσο πρώην διοικητής των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων την χαρακτήρισε «λυπηρή» και γραμμένη από «περιθωριακούς».

Στο Ισραήλ όλοι οι νέοι και οι νέες μετά τα 18 υποχρεούνται να υπηρετήσουν στις IDF. Εξαιρείται μόνο η αραβική μειονότητα. Οι άντρες υπηρετούν για 2 χρόνια και 8 μήνες, ενώ οι γυναίκες για 2 χρόνια.

Στο παρελθόν είχαν υπάρξει και άλλες περιπτώσεις ανυποταξίας, αν και περιορισμένες. Τον Ιούλιο μία 19χρονη Ισραηλινή οδηγήθηκε σε στρατιωτική φυλακή όταν αρνήθηκε να υπακούσει στις διαταγές που τις δόθηκαν. Σε ανοιχτή της επιστολή σημείωνε ότι δεν μπορεί να συμβιβαστεί με μια πραγματικότητα «που η βία είναι ο κανόνας».

Το 2014 53 απόφοιτοι της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της Ιερουσαλήμ ξεκαθάρισαν ότι δεν σκοπεύουν να υπηρετήσουν στις IDF, τις οποίες χαρακτήριζαν θεματοφύλακα ενός καθεστώτος που βασίζεται στη φαντασίωση της ανωτερότητας των Ισραηλινών έναντι των Παλαιστινίων. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.