Εξήντα χρόνια σινεφίλ ζωής – Επετειακά νέα τμήματα, βραβεία και καινούργιες ενότητες στο πρόγραμμα της γιορτής της Θεσσαλονίκης

Εξήντα χρόνια σινεφίλ ζωής – Επετειακά νέα τμήματα, βραβεία και καινούργιες ενότητες στο πρόγραμμα της γιορτής της Θεσσαλονίκης

Εξήντα χρόνια αδιάλειπτης κινηματογραφικής ζωής μετρά φέτος το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κι ετοιμάζεται να τα γιορτάσει ανάλογα. Νέα τμήματα, βραβεία και ενότητες έρχονται να προστεθούν στο ήδη καθιερωμένο πρόγραμμα για τις ανάγκες της επετειακής διοργάνωσης.

Το μεγάλο γεγονός της φετινής γιορτής δεν είναι άλλο από την άφιξη του σκηνοθέτη και συγγραφέα Τζον Γουότερς. Ο πάπας του αμερικανικού trash («Ο παίδαρος», «Hairspray») θα τιμηθεί με τον Χρυσό Αλέξανδρο για τη διαδρομή του στον κινηματογράφο, ενώ θα παραδώσει ένα masterclass αλλά και ένα εργαστήρι για σκηνοθέτες.

Οι υπόλοιποι υψηλοί προσκεκλημένοι για φέτος είναι ο ανατρεπτικός Καταλανός σκηνοθέτης Αλμπέρτ Σέρα («Ο θάνατος του Λουδοβίκου ΙΔ΄»), που θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη σε ένα εξαιρετικό timing –λόγω των τελευταίων γεγονότων– και η Αγγλίδα δημιουργός Τζοάνα Χογκ («The souvenir») που θα παρουσιάσει το έργο της χωρίς να αποκλείονται αφίξεις-έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Στα αφιερώματα του φεστιβάλ ο The Boy επιλέγει δέκα ταινίες γεμάτες τρόμο, τρυφερότητα και χιούμορ για το αφιέρωμα «Μεγαλώνοντας στα 80s», ενώ οι νεότεροι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν το αναρχικό σινεμά του Γιουγκοσλάβου σκηνοθέτη Ντούσαν Μακαβέγεφ. Επίσης θα αποκαλυφθούν το πρωτοποριακό σινεμά του Γκρέγκορι Μαρκόπουλος και του Ρόμπερτ Μπίβερς μέσα από ένα αφιέρωμα με σπάνιες ταινίες.

Ελληνες και ξένοι σκηνοθέτες έχουν μάθει να συνυπάρχουν εδώ και χρόνια σε ένα δεκαήμερο που τα έχει όλα: προβολές ταινιών, συζητήσεις με το κοινό, masterclasses, συνεντεύξεις, εικαστικά δρώμενα, αφίξεις μεγάλων σταρ, ανακαλύψεις νέων ταλέντων, πάρτι, βραβεία, εντάσεις και τις καθιερωμένες πλέον ανατροπές (χωρίς εκπλήξεις δεν έχεις ζωντανό φεστιβάλ) στον καθημερινό προγραμματισμό.

Φέτος στο διεθνές πρόγραμμα παρατηρούμε μια καινοτομία: δίπλα στο παραδοσιακό Διεθνές Πρόγραμμα (14 ταινίες διαγωνίζονται φέτος υπό τον τίτλο «Overview effect») συναντάμε ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα, το Meet the Neighbors, που αποτελείται από δέκα ταινίες, ενώ ανάμεσά τους συναντάμε και δύο ελληνικές. Στο τμήμα συμμετέχουν νέοι δημιουργοί από τη νοτιοανατολική Ευρώπη με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους.

Στο ελληνικό τμήμα θα προβληθούν 26 μεγάλου μήκους και 17 μικρού μήκους ταινίες: 17 ταινίες σε πρώτη προβολή, πέντε ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρώτο φεστιβάλ του 1960, δύο ταινίες από δημιουργούς που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή, δύο ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα», μία ταινία που έχει ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά», καθώς και οι βραβευμένες 16 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Τέλος, στα υπόλοιπα προγράμματα ξεχωρίζουν οι καλύτερες βαλκανικές ταινίες στο ιδιαίτερα δημοφιλές τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια, το διαγωνιστικό τμήμα VR/Virtual Reality με τη συμμετοχή οκτώ φιλμ, το πρωτοποριακό σινεμά στο τμήμα Out of Competition και στους Ανοιχτούς Ορίζοντες, οι ριζοσπαστικές ταινίες στο Film Forward, οι Ειδικές Προβολές και τα μεταμεσονύχτια ραντεβού στη ζώνη Round Midnight.

Από τις παράλληλες εκδηλώσεις διακρίνουμε τον άγνωστο εικαστικό Νίκο Κούνδουρο σε μια έκθεση που περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια, μάσκες, επιστολές, ημερολόγια, σημειώσεις και προσωπικά αντικείμενα του Ελληνα δημιουργού. Επίσης, η πρωτότυπη έκθεση «Overview effect – Encountering the cosmos» περιλαμβάνει έργα νέων Ελλήνων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τις 14 ταινίες του διαγωνιστικού, ενώ τα 60 χρόνια του φεστιβάλ παρουσιάζονται σε μια έκθεση στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η οποία θα διατρέχει όλες τις δεκαετίες, τις στιγμές, τους ανθρώπους και τις τάσεις που καθόρισαν την πορεία και την εξέλιξή του, καθώς και τη δράση «Βρες το φεστιβάλ», όπου 120 φωτογραφίες από τις παλιές διοργανώσεις θα εκτεθούν σε καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ της πόλης και θα καλούν το κοινό να τις ανακαλύψει.

INF0

Από τις 31 Οκτωβρίου έως και τις 10 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Τα άχαστα φιλμ

01

«Τζότζο»

Η συγκινητική ταινία του Νεοζηλανδού Τάικα Γουατίτι είναι μια ανατρεπτική πολιτική σάτιρα –με τον Χίτλερ σε κεντρικό κωμικό ρόλο (!)– η οποία κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο και ήδη ακούγεται για τα ερχόμενα Οσκαρ.

02

«Sweet movie»

O Κόπολα κάλεσε τον Μακαβέγεφ να κάνει το «Αποκάλυψη τώρα», αλλά εκείνος προτίμησε το «Sweet movie» (1974) και τη συνεργασία με τον Μάνο Χατζιδάκι. Η προκλητική αφήγηση δύο ιστοριών που καταλήγουν σε αδιέξοδα έκανε μερίδα της κριτικής να αναφέρει πως ο Μακαβέγεφ τα χώνει εξίσου σε καπιταλισμό και σοσιαλισμό, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Οι σκηνές κοπρολαγνείας και παιδικής κακοποίησης επιβάρυναν την κακή

της φήμη.

03

«Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών»

Η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου μιλάει για μια κλειστή και νοσηρή επαρχιώτικη κοινωνία μέσω της αδιέξοδης ιστορίας μιας απίστευτης αστυνομικίνας την οποία υποδύεται εξαιρετικά η Αγγελική Παπούλια.

04

«Monos»

Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα το φιλμ του Βραζιλιάνου Αλεχάντρο Λάντις έρχεται πάνοπλο με τη σωρεία βραβείων που έχει συλλέξει στα ξένα φεστιβάλ, με κυριότερο εκείνο της καλύτερης ταινίας στο Σάντανς. Η ιστορία θα θυμίσει στους παλιότερους τον «Βασιλιά των μυγών».

05

«Winona»

Η πέμπτη ταινία του Αλέξανδρου Βούλγαρη, γυρισμένη σε 16 mm, είναι ίσως και η πλέον φιλόδοξη του ταλαντούχου σκηνοθέτη. Τέσσερις γυναίκες που πηγαίνουν για μπάνιο στην παραλία και «παγιδεύονται» από τον αισθησιασμό που γεννά το αθώο παιχνίδι με το νερό και το φως του ήλιου. Παίζουν οι Ανθή Ευστρατιάδου, Σοφία Κόκκαλη, Ηρώ Μπέζου και Δάφνη Πατακιά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter