Έξι σημαντικοί αριθμοί για την υγεία της καρδιάς σας

Έξι σημαντικοί αριθμοί για την υγεία της καρδιάς σας

Έξι μετρήσεις αποτελούν τη βάση για τον έλεγχο της καρδιάς. Οι περισσότερες είναι άμεσα διαθέσιμες στο ιατρείο, χρησιμοποιώντας απλά μέσα.

Δύο από αυτές αποτελούν εργαστηριακές εξετάσεις αίματος, οι οποίες είναι ευρέως διαθέσιμες. Συγκεκριμένα:

1. “Κακή” (LDL) χοληστερόλη

Η χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL) είναι μία κύρια αιτία αγγειακής νόσου. Είναι ο ένοχος πίσω από τη συσσώρευση χοληστερόλης και δημιουργίας στενώσεων στα αγγεία που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

2. Τριγλυκερίδια

Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα συνδέονται με στεφανιαία νόσο, ειδικά στις γυναίκες. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνεται αντιληπτό το πρόβλημα, παρά μόνο εάν εντοπιστεί σε εργαστηριακό έλεγχο.

Μετρήσεις που μπορούν εύκολα να γίνουν σε κάθε ιατρείο είναι:

3. Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) υπολογίζει την κατανομή του λιπώδους ιστού, ανάλογα με το ύψος και το βάρος. Όσο υψηλότερος είναι ο ΔΜΣ, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρτασης και σακχαρώδους διαβήτη. Ο συγκεκριμένος δείκτης δεν αφορά κατηγορίες πληθυσμού, όπως εγκύους και αθλητές, οι οποίοι εμφανίζουν ιδιαίτερα αυξημένη μυϊκή μάζα.

4. Περιφέρεια Μέσης

Ο λιπώδης ιστός, ο οποίος επικάθεται γύρω από τη μέση (κεντρική παχυσαρκία), καθιστά τη συσσώρευση αυτή επικίνδυνη για την καρδιά, σε σχέση με την κατανομή του λιπώδους ιστού γύρω από τους γοφούς (περιφερειακή παχυσαρκία). Γι’ αυτό η περίμετρος της μέσης σας είναι σημαντική παράμετρος αξιολόγησης της υγείας.

5. Πίεση αίματος

Ενώ σε νεότερη ηλικία η υπόταση είναι συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα στις γυναίκες, η αρτηριακή πίεση συχνά, αλλά όχι πάντα, αυξάνεται με την ηλικία. Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι σιωπηλή, αλλά αυξάνει τους κινδύνους εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών και άλλων παθήσεων.

6. Η γλυκόζη νηστείας

Όταν το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη ή να ανταποκριθεί καλά σε αυτή, η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα, καταστρέφοντας τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη αίματος νηστείας.

Πηγή: Runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter