Εξι στα έξι από τον πρωθυπουργό της εκτροπής

Εξι στα έξι από τον πρωθυπουργό της εκτροπής

Αδιάσειστες αποδείξεις παρακολουθήσεων που επιβεβαιώνουν πλήρως τις αποκαλύψεις του Documento

Εκτροπή. Παρακράτος. Καµόρα. ∆υστυχώς, καµία από αυτές τις λέξεις δεν µπορεί να αποδώσει στην ολότητά της την ντροπιαστική κατάλυση κάθε έννοιας δηµοκρατίας, δικαίου και λογικής στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη χώρα όπου ο πρωθυπουργός παρακολουθεί εκατοντάδες πρόσωπα, όπως τον αρχηγό του στρατού, πολιτικούς αρχηγούς, πρώην πρωθυπουργούς, υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δηµοσιογράφους, επιχειρηµατίες. ∆ικαίωµά του δεν είναι; Είναι άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης λοιπόν, ο µόνος πρωθυπουργός στη µεταπολίτευση που έθεσε υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ –από την πρώτη ηµέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας–, θέλησε να τους παρακολουθεί όλους. ∆εν είναι απλώς πολιτική διαστροφή. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλησε να γνωρίζει τα πάντα για τους πάντες. Επειδή, όπως φαίνεται, ήθελε να ελέγχει και να εκβιάζει τους πάντες. Και ακόµη και σήµερα, που έχει αποδειχτεί ότι αυτός είναι ο ιθύνων νους των… ρυπαρών δικτύων που έστησαν αυτό το πρωτοφανές κατασκοπευτικό δίκτυο, προβαίνει στην προσφιλή του τακτική: λέει αδιανόητα ψέµατα. Στήνει και πάλι αφήγηµα περί σκευωρίας. Και γιατί να µην το κάνει; Στο κράτος εκβιασµών που έχει χτίσει δεν έχει σηµασία η αλήθεια. Σηµασία έχει τι –δεν– θα πουν τα κανάλια, τα οποία έχει πριµοδοτήσει µε εκατοµµύρια ευρώ. Ακόµη κι έτσι όµως, οι χειρότεροι φόβοι του Κυρ. Μητσοτάκη από τη στιγµή που το Documento δηµοσίευσε την πρώτη λίστα µε τα πρόσωπα που παρακολουθούνταν γίνονται πραγµατικότητα: όλοι καταλαβαίνουν ότι µετατράπηκε σε εθνικό ωτακουστή. Κι έτσι ακριβώς θα τον καταγράψει η Ιστορία. Ως έναν πρωθυπουργό που ανάγκαζε όσους παρακολουθούσε να τον «καλύπτουν», να τον χειροκροτούν αµήχανα και να τον εξυµνούν. Ως έναν πρωθυπουργό που κρυβόταν στις σκιές. Ως τον πρωθυπουργό της εκτροπής.

Η περασµένη Τετάρτη ήταν ιστορική ηµέρα. Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από αίτηµα που είχε υποβάλει στον πρόεδρο της Α∆ΑΕ Χρήστο Ράµµο να προβεί η αρχή σε δειγµατοληπτικό έλεγχο αναφορικά µε έξι από τα πρόσωπα που το Documento είχε αποκαλύψει ότι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, έφερε στη Βουλή τα αποτελέσµατα αυτής της έρευνας. Το αποτέλεσµα αναµενόµενο, αλλά παρ’ όλα αυτά ανατριχιαστικό. Και οι έξι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. Συγκεκριµένα, πρόκειται για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ Χαράλαµπο Λαλούση, τον πρώην σύµβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο ∆ιακόπουλο, τον πρώην και τον νυν επικεφαλής της Γενικής ∆ιεύθυνσης Εξοπλισµών Θεόδωρο Λάγιο και Αριστείδη Αλεξόπουλο αντίστοιχα. Τα έξι αυτά πρόσωπα έρχονται να προστεθούν σε ακόµη πέντε που ήταν ήδη γνωστό ότι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, δηλαδή τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο και τους δηµοσιογράφους Θανάση Κουκάκη, Τάσο Τέλλογλου και Σταύρο Μαλιχούδη.

∆ηλαδή για έξι πρόσωπα ζητήθηκε δειγµατοληπτικός έλεγχος και ανευρέθηκε ότι όλα παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. Η περασµένη Τετάρτη λοιπόν ήταν αρχικά η µέρα –ακόµη µιας– δικαίωσης του Documento. Της εφηµερίδας η οποία εδώ και περίπου τρεις µήνες δηµοσιεύει –µε στοιχεία– ότι οι παρακολουθούµενοι από τον πρωθυπουργό ανέρχονται σε περισσότερους από εκατό. Της εφηµερίδας για την οποία την περασµένη Τετάρτη αποδείχτηκε ότι όλα όσα έγραψε ήταν για ακόµη µια φορά πραγµατικά. Αλλωστε, εφόσον ο δειγµατοληπτικός έλεγχος φανέρωσε ότι και τα έξι πρόσωπα τα οποία ελέγχθηκαν παρακολουθούνται, είναι προφανές ότι το ίδιο ισχύει και για όλα τα άλλα πρόσωπα που το Documento δηµοσίευσε ότι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση.

«Το κράτος παρακολουθεί τους πάντες»

Η δικαίωση του Documento είναι µια µεγάλη νίκη της ερευνητικής δηµοσιογραφίας. Και δυστυχώς αυτή δεν είναι µια αυτοαναφορική δήλωση. «∆εν έχετε αποδείξεις». «Ρυπαρά δίκτυα». «Μυθεύµατα». «Αισώπειοι µύθοι». «Ο Βαξεβάνης είναι εθνικός συκοφάντης». «Εβδοµαδιαίο σίριαλ αθλιότητας». «∆εν ντρέπεστε λίγο να λέτε ότι εγώ παρακολουθούσα τον Χατζηδάκη;». Αυτά είναι ορισµένα µόνο από όσα έχουν πει ο Κυρ. Μητσοτάκης και προβεβληµένα στελέχη της κυβέρνησής του αναφορικά µε τις αποκαλύψεις του Documento. Εδώ και τόσους µήνες ο Κυρ. Μητσοτάκης όχι µόνο δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί ή έστω να απαντήσει στα δηµοσιεύµατα της εφηµερίδας, παρά αρκέστηκε για ακόµη µια φορά να ηγηθεί µιας πρωτοφανούς επίθεσης εναντίον –κυρίως– του Documento και των δηµοσιογράφων του. Σήµερα δεν έχει τι να πει εναντίον του Documento, παρά ψελλίζει ότι δεν φέρει αυτός ευθύνη για τις παρακολουθήσεις.

Προφανώς όµως υπάρχουν πολύ σηµαντικότερα ζητήµατα στη δυσώδη αυτή υπόθεση από τη δικαίωση του Documento. Το σηµαντικότερο είναι ότι αποδείχτηκε πέραν πάσης αµφιβολίας πως εξελίσσεται µια άνευ προηγουµένου επίθεση στην ίδια τη δηµοκρατία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αποδείχτηκε ότι υπάρχει µια ξεκάθαρη εκτροπή, στην οποία οφείλουν να σταθούν απέναντι όλοι οι δηµοκρατικοί πολίτες. Αλλωστε τις τελευταίες ηµέρες στελέχη της κυβέρνησης όπως ο Αδωνης Γεωργιάδης και… σπουδαίοι αναλυτές όπως ο Αρης Πορτοσάλτε δίνουν ξεκάθαρη «γραµµή»: τα κράτη παρακολουθούν τους πάντες. Αν αποδεχτούµε ως νοµοτελειακή κανονικότητα αυτές τις παρακρατικές µεθόδους, τι µας περιµένει στο µέλλον;

Ο «προδότης» Ράµµος και ο «στρατηγός της σιωπής»

Ισως το στίγµα δίνει ακόµη µια φορά ο πρώην τηλεπωλητής νανογιλέκων και νυν υπουργός Ανάπτυξης: «Ο κ. Ράµµος έχει αγγίξει τα όρια της προδοσίας και όχι µόνο της νοµιµότητας». Καµία έκπληξη. Η Ν∆ έχει αποδείξει διαχρονικά –και ειδικά στην περίοδο διακυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη– ότι στρέφεται εναντίον όσων προσπαθούν να αποκαλύψουν µεγάλα σκάνδαλα. Κι έτσι τα πρόσωπα αυτά χαρακτηρίζονται «προδότες». Βέβαια, µιλάµε για το κόµµα που παρακολουθούσε ακόµη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για λόγους «εθνικής ασφαλείας». Τον πρόεδρο της Α∆ΑΕ, που σε αντίθεση µε πολλούς άλλους τιµά τον όρκο του δικαστή, δεν θα χαρακτήριζε προδότη;

Επειτα είναι οι παρακολουθούµενοι. Τα θύµατα αυτής της υπόθεσης. Ολοι αυτοί που πλέον έµαθαν κι επισήµως ότι βρίσκονταν –ή µήπως βρίσκονται ακόµη;– υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ του Κυρ. Μητσοτάκη. Ολοι αυτοί που είτε µένουν σιωπηλοί είτε υµνούν τον παρακολουθητή τους. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος, ο άνθρωπος που έχει δηλώσει ότι «πρώτα θα κάψουµε και µετά θα ρωτήσουµε όποιον πατήσει ελληνικό έδαφος», δεν έχει βγάλει άχνα τόσους µήνες που το Documento αποκάλυψε ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση. Αρκούνταν να διαδίδει ότι όλα αυτά είναι «µυθεύµατα».

Ολως παραδόξως, πριν από µερικές ηµέρες ανακοινώθηκε ότι η θητεία του «στρατηγού της σιωπής» ανανεώθηκε για ακόµη ένα χρόνο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης τον επιβράβευσε για τη σιωπή του. Σήµερα, που έχει διαπιστωθεί από την Α∆ΑΕ ότι παρακολουθούνταν επί δύο χρόνια, ο στρατηγός εξακολουθεί να παραµένει βουβός. Επί δύο χρόνια η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου υπέγραφε –ανά δίµηνο– διατάξεις βάσει των οποίων ο Κων. Φλώρος παρακολουθούνταν για «λόγους εθνικής ασφαλείας». Κι όµως, ο στρατηγός δεν αισθάνεται την ανάγκη να εκδώσει έστω µια τυπική δήλωση αγανάκτησης. Ποιος είναι ο λόγος που ο στρατηγός έχει αφήσει τον εαυτό του να καταστεί µια τραγική φιγούρα εντός του στρατεύµατος;

Το δράµα του Κωστή Χατζηδάκη

Φυσικά, πάντα υπάρχουν και χειρότερα. Στη συγκεκριµένη περίπτωση τα χειρότερα έχουν και ονοµατεπώνυµο: Κωστής Χατζηδάκης. Ο «στόχος 5046c» της ΕΥΠ. O υπουργός που βρίσκεται σε µια πρωτοφανή κατάσταση αυτοεξευτελισµού. Είναι αυτός που όταν το Documento αποκάλυψε ότι παρακολουθούνταν επί δύο χρόνια από την ΕΥΠ είχε δηλώσει πως αν βρεθούν στοιχεία και αποδείξεις της παρακολούθησης, θα πρέπει να υπάρξουν οι ανάλογες «πολιτικές συνέπειες». Οµως την περασµένη Πέµπτη –αφότου ο Αλ. Τσίπρας είχε προσκοµίσει τις αποδείξεις που ο υπουργός Εργασίας ζητούσε– ο Κ. Χατζηδάκης αποφάσισε να πιει µέχρι τέλους το πικρό ποτήρι της στήριξης του Κυρ. Μητσοτάκη.

Ετσι, από το βήµα της Βουλής ο φανερά έντροµος Κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Στην περίπτωσή µου είναι σαφές ότι ορισµένοι πράκτορες 000 ή κάποιοι Κλουζό αποφάσισαν να επιδείξουν το αστυνοµικό τους δαιµόνιο και να εξαντλήσουν τη φαντασία τους σε µένα». Αρα φταίνε κάποιοι… πράκτορες της ΕΥΠ που αυτοµόλησαν και αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τον Κ. Χατζηδάκη. Ο µόνος που δεν φταίει είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο άνθρωπος δηλαδή που δεν είναι απλώς ο πολιτικός προϊστάµενος της ΕΥΠ, αλλά αυτός που την είχε θέσει υπό την εποπτεία του από την πρώτη ηµέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Φαντάζει δύσκολο ένας πολιτικός να έχει τη στάση του Κ. Χατζηδάκη απλώς και µόνο για να κρατήσει τη θέση του. Ο,τι κι αν σηµαίνει η κατοχή της θέσης του υπουργού στην Ελλάδα που µαστίζεται από τη διαφθορά. Σε κάθε περίπτωση, εκφράζουµε την ειλικρινή µας συµπαράσταση στον υπουργό που αναγκάζεται να εξυµνεί τον άνθρωπο που τον παρακολουθούσε.

Ενα και το αυτό Predator και ΕΥΠ

Προκειµένου όµως να γίνει αντιληπτό το µέγεθος του σκανδάλου είναι απαραίτητη µια σύντοµη αναδροµή, που πλέον αποδεικνύει ξεκάθαρα τις άγαρµπες προσπάθειες του Κυρ. Μητσοτάκη να αποποιηθεί τις ξεκάθαρες ευθύνες του. Προσπάθειες οι οποίες από µόνες τους αποδεικνύουν την εµπλοκή του στο ελληνικό Watergate.

Το Documento δηµοσίευσε στις 6 Νοεµβρίου 2022 την πρώτη λίστα µε τα πρόσωπα που παρακολουθούνταν από το παράνοµο λογισµικό παρακολούθησης Predator. Το πρώτο που αξίζει να σηµειωθεί είναι ότι οι παράνοµες και οι «νόµιµες» παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ είναι αλληλένδετες. ∆ηλαδή η τακτική που ακολούθησαν: ο εκάστοτε στόχος να αρχίσει να παρακολουθείται µέσω νόµιµης επισύνδεσης από την ΕΥΠ. Αυτός είναι και ο λόγος που η παρακολούθηση πολλών προσώπων από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφάλειας» κράτησε µόλις δύο µήνες.

Αιτία είναι ότι το κύκλωµα ήθελε µέσω της «νόµιµης» επισύνδεσης να µάθει τις επαφές του εκάστοτε παρακολουθούµενου. Στη συνέχεια αναλάµβανε το Predator: στέλνονταν τα λινκ που περιείχαν το κακόβουλο λογισµικό στις κοντινές επαφές των στόχων –πολλές φορές στελνόταν και στους ίδιους– ώστε να υπάρχει πολύπλευρη και περισσότερο ασφαλής και κρυφή παρακολούθηση. Εποµένως, είτε σε παρακολουθούσε το Predator είτε η ΕΥΠ το αποτέλεσµα ήταν το ίδιο. Σε άκουγε ο πρωθυπουργός. Ουδέν κρυπτόν υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη.

«Ρυπαρά δίκτυα» από την κυβέρνηση

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης όταν το Documento δηµοσίευσε τη λίστα στις 6 Νοεµβρίου 2022 ήταν µονότονα προβλέψιµη: το Documento λέει ψέµατα. Σε αυτό το µήκος κύµατος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόµου χρησιµοποιεί εδώ και καιρό πολλές ίδιες λέξεις: «µυθεύµατα», «αερολογίες», «αισώπειοι µύθοι», «ρυπαρά δίκτυα» και «ουδέν σχόλιο» είναι µερικές µόνο από αυτές, οι οποίες σκοπό έχουν να απαλλάξουν τον πρωθυπουργό από κάθε ευθύνη.

Η απόδοση ευθυνών στο Documento δεν ήταν η µοναδική γραµµή άµυνας του κυβερνητικού εκπροσώπου, ειδικά εφόσον προτού η εφηµερίδα δηµοσιεύσει τις λίστες µε τα παρακολουθούµενα πρόσωπα είχαν επιβεβαιωθεί οι παρακολουθήσεις των Ν. Ανδρουλάκη και Θαν. Κουκάκη τόσο µέσω «νόµιµης» επισύνδεσης όσο και µέσω Predator. Ετσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχτισε στις 14 Νοεµβρίου µια νέα γραµµή άµυνας: «Η κυβέρνηση κατηγορηµατικά επαναλαµβάνει ότι δεν υπάρχει καµία κρατική αρχή ασφαλείας που να χρησιµοποιεί αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισµικά… Ο πρωθυπουργός έχει µιλήσει γι’ αυτό και στο παρελθόν, ότι η κυβέρνηση δεν µπορεί να γνωρίζει ποια πρόσωπα τίθενται σε διαδικασία νόµιµης επισύνδεσης. Ο πρωθυπουργός ενηµερώνεται µόνο όταν υπάρχουν ευρήµατα. Και τέτοιου είδους ενηµέρωση προς τον πρωθυπουργό δεν έχει υπάρξει µέχρι στιγµής».

Νόµιµες οι επισυνδέσεις, αλλά ο ίδιος δεν γνώριζε

Μάλιστα. Το Documento αποκάλυψε στις 15 Ιανουαρίου 2023 στοιχεία από τη «νόµιµη» παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρου. Του «στόχου 519c» της ΕΥΠ. Βάσει όσων αναγράφονται στην έκθεση της ΕΥΠ που γνωστοποιήθηκε στο Documento, «σύµφωνα µε εξωτερικές πληροφορίες ο στόχος προέβη σε αγορά κατοικίας στην περιοχή του Παπάγου έναντι 1.200.000 ευρώ, στο οποίο ποσό τα 600.000 ευρώ πληρώθηκαν “µαύρα”. Επιπλέον η κόρη του διαµένει στην Αγία Παρασκευή σε κατοικία έναντι 1.500 ευρώ, το οποίο προκαλεί ιδιαίτερο προβληµατισµό για τον τρόπο ζωής του στόχου και πληρωµής των εν λόγω κινήσεων».

Πλέον, µετά τις πρόσφατες εξελίξεις, τα όσα έχει αποκαλύψει το Documento δεν µπορούν να διαψευστούν. Εποµένως για ποιο πράγµα προσπαθεί να µας πείσει η κυβέρνηση; Οτι ο πρωθυπουργός που είχε υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ δεν έµαθε ποτέ για την επίµαχη έρευνα της ΕΥΠ; Η επί δύο χρόνια παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ δεν έφτασε ποτέ στο γραφείο του; Τότε για τα ευρήµατα ποιας «νόµιµης» επισύνδεσης ενηµερώνεται ο πρωθυπουργός; Ηταν άλλωστε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεµιστοκλής ∆εµίρης αυτός που είχε παραδεχτεί ενώπιον της Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι «απολύτως ενηµερωµένος από αυτόν για τις νόµιµες επισυνδέσεις της ΕΥΠ». Ας µην κοροϊδευόµαστε λοιπόν.

Μυστικές υπηρεσίες από την Αρµενία

Κοροϊδευόµαστε όµως. Γιατί ποιος µπορεί να ξεχάσει ότι προτού το Documento δηµοσιεύσει την πρώτη λίστα παρακολουθούµενων είχαν προηγηθεί εξωφρενικοί ισχυρισµοί από την πλευρά της κυβέρνησης αναφορικά µε την –επιβεβαιωµένη ήδη από τότε– παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη; Σύµφωνα µε όσα διέρρεαν τότε από κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τέθηκε σε παρακολούθηση έπειτα από σχετικό αίτηµα που υποβλήθηκε από ξένες µυστικές υπηρεσίες και συγκεκριµένα της Ουκρανίας και της Αρµενίας. Ο ισχυρισµός αυτός ήταν τόσο ακραίος που σύντοµα η κυβέρνηση διά στόµατος Κυρ. Μητσοτάκη αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη ήταν «πολιτικά λανθασµένη» αλλά «νόµιµη και τεκµηριωµένη».

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν θέλησε ποτέ να µας ενηµερώσει για τα ευρήµατα αυτής της παρακολούθησης. Χαµένοι από την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη ήταν ο τότε διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης ∆ηµητριάδης και ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, που εξωθήθηκαν σε παραίτηση από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Στόχος ήταν να αποδοθεί σε αυτούς το σύνολο της ευθύνης του σκανδάλου. Εις µάτην.

«Παρακολουθείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός»

Αργότερα η κυβερνητική γραµµή –διά στόµατος Γ. Οικονόµου– άλλαξε κι έγινε ακόµη πιο τραγελαφική: το Documento δεν γράφει ψέµατα, άρα παρακολουθείται και ο πρωθυπουργός. Ναι, δεν πρόκειται για πλάκα. Στις 7 Νοεµβρίου 2022 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι αν οι αποκαλύψεις του Documento «ευσταθούν, αν έχει φτάσει στο σηµείο να παρακολουθείται ο υπουργός Εξωτερικών, τότε µιλάµε για υποθέσεις κατασκοπείας. Εάν έχουµε φτάσει στο σηµείο να παρακολουθούνται µε Predator στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, κατά τη λογική του Σπίρτζη, παρακολουθείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αυτές είναι οι πραγµατικές διαστάσεις». Γιατί γελάτε, κύριοι;

Γιατί ποιος µπορεί να ξεχάσει τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυρ. Μητσοτάκης στον Νίκο Χατζηνικολάου στις 7 Νοεµβρίου 2022 κατά την οποία για ακόµη µια φορά επιτέθηκε στο Documento και παρίστανε τον ανήξερο για τις παρακολουθήσεις; Τότε µεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει «απίστευτο ψέµα» το δηµοσίευµα του Documento προσθέτοντας: «Ο κ. Βαξεβάνης είναι εθνικά επικίνδυνος». Στη συνέχεια προσποιήθηκε τον εξοργισµένο: «Υπάρχει κανένας που πιστεύει αυτά τα τριάµισι χρόνια στον ελεύθερό µου χρόνο, µε όσα έχουν συµβεί, ότι παρακολουθούσα τις συζύγους υπουργών; Είναι δυνατόν να πέφτει η πολιτική ζωή του τόπου τόσο χαµηλά; Να καταγράφεται αυτό χωρίς κανένα στοιχείο; Είναι ντροπή και αίσχος να εννοεί κάποιος ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών».

«Ουδέποτε παρακολουθήθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ»

Είναι όντως ντροπή και αίσχος. Ακόµη περισσότερο ντροπιαστικό όµως είναι ότι τον περασµένο ∆εκέµβριο διέρρεε από το Μέγαρο Μαξίµου ότι ο Κων. Φλώρος «ουδέποτε παρακολουθήθηκε». Την περασµένη Παρασκευή όµως ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε από το βήµα της Βουλής ότι οι παρακολουθήσεις και των έξι επίµαχων προσώπων –άρα και του Κων. Φλώρου– ήταν νόµιµες. Ναι, αλλά ο πρωθυπουργός διαρρηγνύει τα ιµάτιά του ότι αυτός δεν φέρει κάποια ευθύνη για τις παρακολουθήσεις και ότι δεν γνωρίζει τίποτε γι’ αυτές. Τελικά γνωρίζει ή δεν γνωρίζει;

Επίσης, ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι οι παρακολουθήσεις και η αποκάλυψή τους πραγµατοποιήθηκαν από «ρυπαρά δίκτυα». Αρα πώς είναι νόµιµες εφόσον δεν πραγµατοποιήθηκαν νόµιµα; Επίσης, εφόσον οι παρακολουθήσεις ήταν νόµιµες, ορθώς παρακολουθήθηκε ο Κ. Χατζηδάκης; Και τότε γιατί τον διατηρεί ακόµη στη θέση του υπουργού; Τι σηµασία έχει βέβαια η αναζήτηση ψήγµατος λογικής στα όσα λέει ο πρωθυπουργός; Εδώ έφτασε στο σηµείο να αµφισβητήσει τη γνησιότητα των προσώπων που περιλαµβάνονταν στον φάκελο που παρέδωσε ο Χρ. Ράµµος στον Αλ. Τσίπρα επειδή δεν αναγράφονταν ονόµατα. Είναι άλλωστε πολύ δύσκολο να διασταυρωθούν τα πρόσωπα βάσει του τηλεφωνικού τους αριθµού…

Μπλόκο στην έρευνα της Α∆ΑΕ

Πέραν όµως του εξευτελισµού –και– της κοινοβουλευτικής διαδικασίας υπάρχει και η εργαλειοποίηση της ∆ικαιοσύνης. Στις 7 Νοεµβρίου 2022 ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης συνάντησε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο και του ζήτησε να ενοποιηθούν όλες οι δικογραφίες για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, να σταµατήσει η εισαγγελική σαλαµοποίηση και να αναλάβει την έρευνα η Εισαγγελία Εφετών. Φωνή βοώντος εν τη ερήµω.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όχι µόνο δεν έδωσε σηµασία στις εκκλήσεις του Documento, αλλά παρείχε ασπίδα προστασίας στην κυβέρνηση. Συγκεκριµένα, κλιµάκιο της Α∆ΑΕ πήγε στον πάροχο Cosmote προκειµένου να διαπιστώσει αν ο Γ. Κύρτσος και ο Τ. Τέλλογλου βρίσκονταν υπό παρακολούθηση έπειτα από σχετικό αίτηµα που είχαν υποβάλει. Το κλιµάκιο της Α∆ΑΕ παρεµποδίστηκε από τη νοµική σύµβουλο της εταιρείας, η οποία κάλεσε τηλεφωνικά τον Ισ. Ντογιάκο ρωτώντας τον αν πρέπει να επιτρέψει την έρευνα. Βάσει όσων δήλωσε στη συνέχεια ο ίδιος ο Ισ. Ντογιάκος στο Documento, σε αυτό το τηλεφώνηµα εξέφρασε την άποψη ότι η έρευνα είναι παράνοµη αλλά δεν έδωσε επίσηµη γνωµοδότηση.

Απειλές προς το Documento

Οταν το Documento στη συνέχεια στηλίτευσε τη στάση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο Ισ. Ντογιάκος προχώρησε στο απίστευτο: απείλησε το Documento, το οποίο τον είχε στηλιτεύσει εξαιτίας της προσπάθειάς του να παρεµποδίσει τον έλεγχο της Α∆ΑΕ.

Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ισ. Ντογιάκος στις 17 ∆εκεµβρίου 2022 στην ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης ∆ικαστών και Εισαγγελέων: «∆εν είναι δυνατόν µια µερίδα του Τύπου εκµεταλλευόµενη έναν ουσιαστικά πλήρως αναποτελεσµατικό νόµο περί Τύπου να στρέφεται και να βυσσοδοµεί όποιον κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του δεν ενεργεί σύµφωνα µε τις επιθυµίες της, τις υποδείξεις της, ακόµη και τις επιταγές της. ∆εν είναι άξιοι κάποιοι να φέρουν τον κάποτε άκρως τιµητικό τίτλο και ιδιότητα του εκδότη εφηµερίδων ή περιοδικών. Κρατούν για τον εαυτό τους και µόνο ως επτασφράγιστο µυστικό το οικονοµικό τους υπόβαθρο µε βάση το οποίο έγιναν εκδότες. Στην πράξη υποβαθµίζουν την ιδιότητά τους αυτή και την ευτελίζουν υπογράφοντας ψευδή και συκοφαντικά δηµοσιεύµατα µε χυδαίο περιεχόµενο και λεξιλόγιο. Ισως όµως ένας εκτεταµένος φορολογικός έλεγχος σε αυτούς τους ολίγους αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά µε τις επαγγελµατικές τους δραστηριότητες…».

Η γνωμοδότηση Ντογιάκου

Τι να σχολιάσει κανείς για τον Ισ. Ντογιάκο, που απειλεί δηµοσιογράφους επειδή τόλµησαν να του ασκήσουν κριτική. ∆εν έφτανε όµως αυτό, αφού ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πήγε και ένα βήµα παρακάτω: µετά το αίτηµα που του υποβλήθηκε από την Cosmote εξέδωσε γνωµοδότηση βάσει της οποίας υποστηρίζει ότι η Α∆ΑΕ δεν έχει αρµοδιότητα να ενηµερώνει τους πολίτες εάν παρακολουθούνταν το τηλέφωνό τους για λόγους εθνικής ασφαλείας, προσπαθώντας παράλληλα µε αυτό τον τρόπο να υποσκάψει την ελεγκτική δραστηριότητα της Α∆ΑΕ. Μικρή σηµασία έχει να αναλυθεί το ότι η γνωµοδότηση Ντογιάκου δεν έχει καµία νοµική αξία, αφού ο ρόλος της Α∆ΑΕ, που είναι ανεξάρτητη αρχή, προβλέπεται ρητώς από το σύνταγµα. Σηµασία έχει ότι προκειµένου να υπερασπιστεί την κυβέρνηση ο Ισ. Ντογιάκος δεν δίνει καµία σηµασία στο ότι υποβαθµίζει τόσο βάναυσα τον θεσµικό του ρόλο.

Η γνωµοδότησή του Ισ. Ντογιάκου µπορεί να κριθεί χειρότερη ακόµη και από την εκπρόθεσµη τροπολογία που πέρασε σε άσχετο νοµοσχέδιο η κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2021, βάσει της οποίας η Α∆ΑΕ δεν δύναται να ενηµερώνει τους πολίτες εάν το τηλέφωνό τους παρακολουθούνταν. Μάλιστα η επίµαχη τροπολογία είχε αναδροµική ισχύ, ώστε το ερώτηµα που είχε υποβάλει στην Α∆ΑΕ ο Θαν. Κουκάκης αναφορικά µε το αν βρισκόταν παρακολουθούµενος να µείνει αναπάντητο.

Ο βασιλιάς είναι γυµνός

Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη χρησιµοποιεί κάθε βέλος που διαθέτει στην αντισυνταγµατική φαρέτρα της προκειµένου οι εγκληµατικές ευθύνες της σε αυτή την τόσο σκοτεινή υπόθεση να… γραφούν στο χιόνι.

∆υστυχώς όµως για τον Κυρ. Μητσοτάκη, η παράνοµη και εγκληµατική του δράση έχει πλέον αποκαλυφθεί. Μπορεί να πίστεψε όσα του έλεγαν οι αυλικοί του και να θεώρησε ότι όντως έχει τη δύναµη ενός µονάρχη ή ακόµη και του «βασιλιά Ηλιου», αλλά έκανε λάθος. Τραγικό λάθος. Ο λαός, σε αντίθεση µε ό,τι πίστεψε για τον εαυτό του ο Κυρ. Μητσοτάκης, έχει ξεµπερδέψει µε τις µοναρχίες. Και τώρα ο βασιλιάς είναι γυµνός. Φοράει µόνο τα ακουστικά του.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter