Έξι στους δέκα Γερμανούς δεν θέλουν τον Βέμπερ – Επιμένει η Μέρκελ

Έξι στους δέκα Γερμανούς δεν θέλουν τον Βέμπερ – Επιμένει η Μέρκελ
Οι περισσότεροι Γερμανοί πολίτες δεν θα ήθελαν να δουν τον συμπατριώτη τους, τον Μάνφρεντ Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Civey δείχνει ότι το 59,1% των Γερμανών “μάλλον δεν θα στήριζε” ή “σε καμία περίπτωση” δεν θα στήριζε τον Βέμπερ για το κορυφαίο αξίωμα της Ευρώπης.

Πάνω από τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους της συντηρητικής συμμαχίας Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU), ποσοστό 75,8%, στηρίζουν τον Βέμπερ. Από την άλλη όμως, πάνω από τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Αριστερά και Εναλλακτική για τη Γερμανία) αντιδρούν στην υποψηφιότητά του.

Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε για λογαριασμό της γερμανικής εφημερίδας Augsburger Allgemeine και το περιθώριο λάθους της ανέρχεται στο 2,5%.

Στις ευρωεκλογές της Κυριακής το ΕΛΚ, με υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν τον Βέμπερ, αναδείχτηκε σε πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επιμένει η Μέρκελ 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ χαιρετίζει την απόφαση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Κοιοβουλίου να εγκρίνουν τη διαδικασία “Spitzenkandidat” για τα ανώτατα αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογραμμίζει την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Μέρκελ, που μιλούσε πριν από μια άτυπη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ, λέει πως τα κράτη μέλη πρέπει να αποδείξουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την «ικανότητα να δράσει» και να συμφωνήσουν για τον πρόεδρο της Επιτροπής πριν από την εναρκτήρια σύνοδο του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 2 Ιουλίου.

Ο Βέμπερ δεν είναι για όλους η προτιμώμενη επιλογή, παραδέχεται. Σημειώνει, όμως, πως οι εταίροι της στον μεγάλο [κυβερνητικό] συνασπισμό υποστηρίζουν την αρχή “Spitzenkandidat” ή των κορυφαίων υποψηφίων –ως των έγκυρων υποψηφίων που πραγματοποίησαν προεκλογική εκστρατεία πριν από τις ευρωεκλογές– αν και δεν υποστηρίζουν απαραίτητα τον Βέμπερ.

Για να διευθετηθούν αυτά τα ζητήματα, «έχουμε ακόμη πολύ χρόνο», σημειώνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter