Εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση ζητά το IPI για την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη

Εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση ζητά το IPI για την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη
Φωτογραφία: Instagram

Εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει το Διεθνές Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας (IPI), για την αποκάλυψη ότι ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης έπεσε θύμα παρακολούθησης από αγνώστους με τη χρήση του συστήματος Predator.

Σε ανάρτησή του το IPI αναφέρει:

«To IPI είναι ανήσυχο μετά τις αναφορές περί παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, με τη χρήση του σκαιού προγράμματος κατασκοπείας Predator, που έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία της Βόρειας Μακεδονίας, Cytrox. Θα απαιτήσουμε απαντήσεις από την ελληνική κυβέρνηση»

 

Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκάλυψε σήμερα το Inside Story, επί δέκα εβδομάδες τουλάχιστον, άγνωστοι μπορούσαν να ακούνε και να βλέπουν τα πάντα στο κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του οποίου έχουν δημοσιευθεί εκτός από το inside story και σε διεθνή μέσα όπως οι Financial Times και το CNBC.

Για την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του και την παραβίαση του κινητού του, ο δημοσιογράφος ενημερώθηκε στις 28 Μαρτίου 2022, όταν μετά από σχετικό αίτημα έλαβε επίσημη απάντηση από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Το Citizen Lab, ένα διεπιστημονικό εργαστήριο που εστιάζει την έρευνά του στο σημείο όπου τέμνονται οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η παγκόσμια ασφάλεια, έχει ως βασικό ερευνητικό σκοπό τον εντοπισμό ψηφιακών απειλών κατά μελών της κοινωνίας των πολιτών, όπως και την παρακολούθηση της εξάπλωσης της μισθοφορικής βιομηχανίας λογισμικών κατασκοπείας (spyware). Πριν από την παραβίαση του κινητού του Κουκάκη, είχε ανιχνεύσει τις παραβιάσεις –με το ίδιο ή με άλλα λογισμικά– δεκάδων κινητών δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών, μεταξύ άλλων από τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν ή την κυβέρνηση της Ουγγαρίας, που εν τέλει είχε παραδεχτεί ότι χρησιμοποιούσε το λογισμικό παραβίασης του τηλεφώνου, όπως άλλωστε και η γερμανική κυβέρνηση.

Ένα τέτοιο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε για να μολύνει και το κινητό του Θανάση Κουκάκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter