Εξήντα χρόνων γίνεται σήμερα το Ελληνικό Πρόγραμμα της Deutsche Welle

Εξήντα χρόνων γίνεται σήμερα το Ελληνικό Πρόγραμμα της Deutsche Welle

Το Ελληνικό Πρόγραμμα της DW κλείνει φέτος τα εξήντα του χρόνια. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του «σταθερή επιδίωξή μας όλες αυτές τις δεκαετίες παραμένει η αξιόπιστη ενημέρωση του ελληνικού κοινού, μια διαφορετική ματιά στις διεθνείς εξελίξεις».

Στους περισσότερους Έλληνες «μιας κάποιας ηλικίας» το πρόγραμμα είχε γίνει γνωστό και η φήμη του ενισχύθηκε από τα χρόνια της δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974) όταν ήταν ανάμεσα στους λίγους σταθμούς που μεταδίδοντας ειδήσεις και σχόλια στα ελληνικά ενημέρωνε τους απανταχού Έλληνες για την πολιτική κατάσταση και τις κινήσεις κατά της χούντας.

Μεταδιδόταν βεβαίως από τα βραχέα, ανάμεσα σε πολλά παράσιτα που πρόσθετε το καθεστώς.

Η κεραία συχνά έπρεπε να στραφεί πολλές φορές προς διάφορες κατευθύνσεις «για να πιάσει» όσο γίνεται καλύτερα και να μπορείς να ακούσεις.

Η ιστορία ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου του 1964, όταν η Deutsche Welle εξέπεμψε την πρώτη ελληνική εκπομπή στα βραχέα στο πλαίσιο της διεύρυνσης των προγραμμάτων της σε ξένες γλώσσες. Τον καιρό της δικτατορίας (1967-1974) η εκπομπή απέκτησε τεράστιο ακροατήριο που συγκεντρωνόταν κάθε βράδυ στην μπάντα των βραχέων λόγω του συνεπούς αντιδικτατορικού χαρακτήρα της. Μέσα σε ένα καθεστώς λογοκρισίας μετατράπηκε σε φωνή ελευθερίας εγγράφοντας ένα θετικό κεφάλαιο στις μεταπολεμικές ελληνογερμανικές σχέσεις.

Ήταν μια σημαντική πηγή ενημέρωσης των Ελλήνων για θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, καθώς και βήμα των αντιπάλων της Χούντας των Συνταγματαρχών, μιας και στην Ελλάδα υπήρχε αυστηρή λογοκρισία, για επτά χρόνια (1967-1974).

Ο σημερινός διευθυντής της ελληνικής σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου θυμάται: «Ψάχναμε στην μπάντα των βραχέων να εντοπίσουμε την Deutsche Welle και τι πανδαισία όταν την πιάναμε! Διότι η Deutsche Welle είχε εκείνες τις επιβλητικές φωνές, διαφορετικές από αυτές που κυριαρχούσαν τότε στη δημόσια σφαίρα στην Ελλάδα. Ήταν κάτι υπέροχο. Τα βραχέα δεν υπάρχουν βέβαια πια, αλλά το συνειδησιακό αποτύπωμα παραμένει μέχρι σήμερα…»

Όπως ήταν φυσικό, η εκπομπή έγινε «κόκκινο πανί» για τη χούντα των συνταγματαρχών, οι οποίοι εξέταζαν ακόμη και το ενδεχόμενο να ιδρύσουν δικό τους ραδιοφωνικό δίκτυο στο εξωτερικό. Βεβαίως, το εγχείρημα θα ήταν δαπανηρό. Έτσι προτιμήθηκε μία …οικονομική λύση: Τα όργανα της χούντας επιχείρησαν να λοιδορήσουν την ελληνική σύνταξη της Deutsche Welle ως «αναξιόπιστη» και «ανθελληνική». Αποτελεί άλλωστε πάγια τακτική των ολοκληρωτικών καθεστώτων να ταυτίζονται με τη χώρα και, κατά συνέπεια, να θεωρούν ότι οποιαδήποτε κριτική στους κυβερνώντες συνιστά επίθεση εναντίον της ίδιας της χώρας.

Ο σημερινός ρόλος της Deutsche Welle

«Έχουμε έναν συμπληρωματικό ρόλο, κατά κάποιον τρόπο», λέει ο διευθυντής της ελληνικής σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου. «Παρουσιάζουμε σε ένα ελληνικό κοινό μια κεντρο-ευρωπαϊκή προοπτική των πραγμάτων. Όταν είσαι μέλος στην ΕΕ και ανήκεις στον Νότο, δεν είναι άσχημο να έρχεσαι σε επαφή με τις πολιτικές αποφάσεις, αλλά και την πολιτική κουλτούρα του Βορρά. Είναι ένας ρόλος επεξηγηματικός και συμπληρωματικός. Είναι και μια μικρή ψηφίδα στο μακρινό όνειρο της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής κοινής γνώμης εν τέλει, όπου ο Έλληνας θα ξέρει πώς σκέφτεται ο Γερμανός – αλλά και το αντίστροφο».

Διαβάστε επίσης: Deutsche Welle 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter