Ένα προς ένα η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο λόγω ενεργειακής κρίσης – Ρεκόρ 20ετίας

Ένα προς ένα η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο λόγω ενεργειακής κρίσης – Ρεκόρ 20ετίας

Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του ευρώ και του αμερικανικού δολαρίου έχουν φτάσει στο ένα προς ένα, που σημαίνει ότι τα δύο νομίσματα έχουν πλέον την ίδια αξία.

Φόβοι για ύφεση

Το ευρώ έφτασε στο 1 δολάριο την Τρίτη, σημειώνοντας πτώση περίπου 12% από την αρχή του έτους. Οι φόβοι για ύφεση στην ήπειρο αυξάνονται, υποκινούμενοι από τον υψηλό πληθωρισμό και την αβεβαιότητα στον ενεργειακό εφοδιασμό που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία λάμβανε περίπου το 40% του φυσικού της αερίου μέσω ρωσικών αγωγών πριν από τον πόλεμο, προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και πρόσφατα μείωσε τη ροή στον αγωγό Nord Stream 1 προς τη Γερμανία κατά 60%. Ο κρίσιμης σημασίας αγωγός για την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχει κλείσει για προγραμματισμένη συντήρηση, που θα διαρκέσει 10 μέρες. Γερμανοί αξιωματούχοι, ωστόσο φοβούνται ότι ενδέχεται να μην ενεργοποιηθεί ξανά.

Οικονομική επιβράδυνση

Η ενεργειακή κρίση έρχεται παράλληλα με μια οικονομική επιβράδυνση, η οποία έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μειώσει επαρκώς την νομισματική κυκλοφορία για να μειώσει τον πληθωρισμό. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά από το 2011, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται στο 8,6%.

Ωστόσο, ορισμένοι λένε ότι η ΕΚΤ είναι πολύ πίσω από τα γεγονότα και ότι μια ανώμαλη προσγείωση είναι εντελώς αναπόφευκτη. Η Γερμανία κατέγραψε το πρώτο εμπορικό της έλλειμμα σε εμπορεύματα από το 1991 την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι τιμές των καυσίμων και το γενικό χάος της αλυσίδας εφοδιασμού αύξησαν σημαντικά τις τιμές των εισαγωγών.

Μια σειρά από επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής Fed, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα διατηρήσουν την πίεση στο ευρώ ενώ θα στείλουν τους επενδυτές προς το δολάριο ΗΠΑ ως ασφαλές καταφύγιο, λένε οι αναλυτές.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πολύ μπροστά από την Ευρώπη όσον αφορά την νομισματική πολιτική, έχοντας αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75%, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι θα υπάρξουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων αυτόν τον μήνα.

Ασφαλές καταφύγιο

Αυτή η ασφαλής καταφυγή στο δολάριο ΗΠΑ θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο ακραία εάν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ εισέλθουν σε ύφεση, προειδοποίησε η Deutsche Global FX Research.

Μια κατάσταση στην οποία το ευρώ θα διαπραγματεύεται κάτω από το δολάριο ΗΠΑ σε ένα εύρος από $0,95 έως $0,97 αποτελεί ένα ρεαλιστικό σενάριο, σύμφωνα με την Deutsche Global FX Research. «Αν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ διολισθήσουν σε μια (βαθύτερη) ύφεση το τρίτο τρίμηνο του έτους ενώ η Fed εξακολουθεί να αυξάνει τα επιτόκια», τότε η πίεση στο ευρώ θα εξακολουθήσει αμείωτη.

Αυτά είναι καλά νέα για τους Αμερικανούς που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, αλλά θα μπορούσαν να σημαίνουν άσχημα νέα για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter