Εξώδικο οργανώσεων στη Frontex λόγω των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο

Εξώδικο οργανώσεων στη Frontex λόγω των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο

Οι οργανώσεις νομικής βοήθειας «Front-Lex» και «Legal Center Lesvos» απέστειλαν εξόδικο στη Frontex επικαλούμενες το άρθρο 256 της Σύμβασης για τη Λειτουργία της ΕΕ και το άρθρο 46 του κανονισμού.

Οι δύο οργανώσεις ζητούν την αναστολή ή ακόμη και τον τερματισμό της δραστηριότητας της Frontex στο Αιγαίο, λόγω των συστηματικών επαναπροωθήσεων προσφύγων, δίνοντας προθεσμία δύο μηνών για απάντηση από τη Frontex, ειδάλλως, σημειώνουν ότι θα προσφύγουν στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το άρθρο 46 του κανονισμού της Frontex την υποχρεώνει να αποσύρει τη «χρηματοδότηση κάθε δραστηριότητας της υπηρεσίας, ή την αναστολή / τον τερματισμό κάθε δραστηριότητας, εάν συμβαίνονυ σοβαρές ή πιθανόν συνεχιζόμενες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, ή υποχρεώσεων διεθνούς προστασίας που σχετίζονται με την εν λόγω δραστηριότητα».

Πλην των «Front-Lex» και «Legal Center Lesvos», διερεύνηση για τις επαναπροωθήσεις έχουν αιτηθεί εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και οργανώσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων, όπως το «Κέντρο για τη Δικαιοσύνη και Λογοδοσία για τη Συρία», καταφεύγοντας μέχρι και στη Χάγη ώστε να πραγματοποιηθεί ενδελεχής έρευνα για το ζήτημα των επαναπροωθήσεων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter