Εχθρική «αντιπολίτευση» κατά την κυβέρνηση Μητσοτάκη η Κομισιόν που ζητάει έλεγχο των αντιπλημμυρικών έργων

Εχθρική «αντιπολίτευση» κατά την κυβέρνηση Μητσοτάκη η Κομισιόν που ζητάει έλεγχο των αντιπλημμυρικών έργων

Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι έκθετη από τον Φεβρουάριο του 2022 ενώπιον της Κομισιόν για τη μη επικαιροποίηση των χαρτών επικινδυνότητας πλημμύρας και των χαρτών κινδύνων πλημμύρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζει τον έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών στη χώρα μας ως «αντιπολίτευση», ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος στο οποίο παραπέμπει επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Την περασμένη εβδομάδα, το documentonews.gr αποκάλυψε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποστείλει προειδοποιητική επιστολή που εκδόθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2022, με την οποία καλεί τη χώρα μας να επικαιροποιήσει τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας, «όπως απαιτείται από την οδηγία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας (2007/60/ΕΚ)». Παρά τα στοιχεία, την επιβεβαίωση εκ των ευρωπαϊκών θεσμών και τα εκκωφαντικά ερωτήματα της αντιπολίτευσης, ο Παύλος Μαρινάκης επέλεξε να στρίψει διά… της μη απάντησης τη Δευτέρας στα δημοσιογραφικά ερωτήματα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει τη χώρα μας πως έπρεπε να έχει επικαιροποιήσει τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας.  Σχετικό έγγραφο, σε επιστολή της, στις 9 Φεβρουαρίου του 2022, αναφέρει συγκεκριμένα όπως απαιτείται και από την Οδηγία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας σχετικού αριθμού πρωτοκόλλου.  Σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται και νομική διαδικασία για τη χώρα μας. Αν ισχύει, αν έχετε δεχθεί οχλήσεις από την Κομισιόν και τι απαντάτε;» ήταν τα ερωτήματα που θέσαμε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, ο οποίος όχι μόνο επέλεξε να μην απαντήσει, αλλά να σπεύσει να κατηγορήσει τους ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης.

«Εδώ έχουμε άλλη μια περίπτωση που ευρωβουλευτές της Αντιπολίτευσης ουσιαστικά στοχοποιούν δια της Κυβέρνησης τη χώρα. Δεν είναι μία διαδικασία η οποία ακολουθείται κατ’ εξαίρεση για την Ελλάδα και προφανώς τα πορίσματα στα οποία καταλήγουν οι ευρωβουλευτές αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τα πορίσματα στα οποία καταλήγει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι κάποιες συστάσεις που γίνονται σε όλες τις χώρες και μάλιστα η συμμόρφωση με τις συστάσεις αυτές προκύπτει από σχετική αναλυτική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μάλιστα, εκδόθηκε και ανακοίνωση της εκπροσώπου της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, της κυρίας Ασημακοπούλου» απάντησε ο Π. Μαρινάκης, με την απάντηση στα ερωτήματα να μένει… στο σκοτάδι.

Η «ανακοίνωση» της εκπροσώπου της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί ένα κείμενο που περισσότερο θυμίζει… αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, παρά δίνει ουσιαστικές απαντήσεις. Η Αν. Μ. Ασημακοπούλου επιτίθεται στους ευρωβουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τους για μία ακόμη φορά πως «συκοφαντούν τη χώρα μας στο εξωτερικό», με τα βέλη της να στρέφονται και κατά του ΠΑΣΟΚ. Στην ουσία, υποστηρίζει -όπως και ο εκπρόσωπος- πως πρόκειται για μία «συνήθη γραφειοκρατική διαδικασία ρουτίνας που αφορά όλες τις χώρες», υποστηρίζοντας παράλληλα πως «πουθενά δεν αναφέρεται από την Κομισιόν η πρόθεση να οδηγήσει την Ελλάδα στα Δικαστήρια της ΕΕ».

«Όπως και στην περίπτωση του φράχτη στον Έβρο, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτάσσουν το μικροκομματικό αντιπολιτευτικό τους συμφέρον, όπως τουλάχιστον οι ίδιοι το αντιλαμβάνονται, σε μία στιγμή που η χώρα μας αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή καταστροφή.  Οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουμε ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να στηρίξουμε τις προσπάθειες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να διασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την αποκατάσταση των συνεπειών αυτού του πρωτοφανούς φαινομένου, αλλά και για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη πρόληψη» αναφέρει επίσης η γαλάζια ευρωβουλευτής σε ένα ακόμη αντιπολιτευτικό κρεσέντο με στόχο την αντιπολίτευση.

Από την άλλη, στην απάντησή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο οποίο παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όχι μόνο δεν διαψεύδει την «αντιπολίτευση», αλλά επιβεβαιώνει τις κατηγορίες. Με τίτλο «τα πραγματικά δεδομένα για την αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας του 2018», το υπουργείο παραδέχεται τις καθυστερήσεις, και τις αποδίδει σε τεχνολογικό πρόβλημα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η σύντμηση του απαιτούμενου χρόνου για την ολοκλήρωση του έργου δεν ήταν εφικτή, λόγω της βελτίωσης της ψηφιακής ανάλυσης των τοπογραφικών δεδομένων του εδάφους και της απαιτούμενης επικαιροποίησης των όμβριων καμπυλών, οι οποίες αποτελούν το αναγκαίο υπόβαθρο για την ορθή εκτίμηση των ζωνών κινδύνου πλημμύρας, σε συνδυασμό με το χρόνο δημόσιας διαβούλευσης που απαιτείται».

Μάλιστα, όπως αναφέρει παρακάτω χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, έχουν δοθεί όλες οι σχετικές διευκρινίσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η ολοκλήρωση των επικαιροποιημένων Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας και των επικαιροποιημένων Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας αναμένεται έως τις 30/11/2023 και η ολοκλήρωση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για τις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας έως τις 15/7/2024, εντός μιας εξαετίας από την έκδοση των αρχικών χαρτών που έγινε τον Ιούλιο του 2018».

Σημειώνεται πως όπως αποκάλυψε το documentonews.gr την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού παρήλθε και η τελευταία προθεσμία, κινεί νομική διαδικασία κατά της Ελλάδας και άλλων κρατών που δεν συμμορφώθηκαν στην οδηγία. Η Ελλάδα, παρά τις προειδοποιήσεις δεν συμμορφώθηκε, αν και όφειλε να είχε κοινοποιήσει αρχικά τους χάρτες από τον Δεκέμβριο του 2019.

Ακόμη, η επιστολή αναφέρει ότι «οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας θα πρέπει να καλύπτουν τις γεωγραφικές περιοχές που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν, ενώ οι χάρτες κινδύνων πλημμύρας δείχνουν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με αυτά τα σενάρια πλημμύρας. Οι εν λόγω χάρτες αποτελούν τη βάση για την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter