Οι offshore του Θέμου

Εξωχώριος εκδότης στο... μισό μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ

Το 2007 οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ άρχισαν να ερευνούν τις offshore εταιρείες που την περίοδο εκείνη αναφερόταν ότι σχετίζονται με τον Θέμο Αναστασιάδη

Επρόκειτο για πέντε εταιρείες (Sea Chief Company Ltd, Eurosouth Limited, Franel Trading Limited, Blue Dream Shipping Company και Turnberry Ltd) με τις οποίες ο εκδότης του «Πρώτου Θέματος» φερόταν να διακινεί ποσά στους λογαριασμούς του. Το Documento σε παλιότερο δημοσίευμά του είχε παρουσιάσει αναλυτικά τις εξωχώριες του εκδότη και το πλέγμα των εταιρειών με τις οποίες συνδέονται.

Οι εταιρείες

Η Sea Chief Company Ltd, για παράδειγμα, συστάθηκε τον Μάρτιο του 2000. Με έδρα το Λονδίνο η συγκεκριμένη offshore εμφανίζεται να σταματά τη λειτουργία της το 2009. Από την έρευνα του ΣΔΟΕ είχε προκύψει ότι η Sea Chief Company Ltd τηρούσε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς στην BNP Paribas. Πρόκειται για την τράπεζα σε υποκατάστημα της οποίας ο κ. Αναστασιάδης κατέθεσε στις 20 και 23 Ιουλίου 2007 συνολικό ποσό ύψους 4.973.500 ευρώ σε δύο δόσεις των 2.487.000 ευρώ. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, το υπόλοιπο του δεύτερου λογαριασμού μεταφέρθηκε επίσης σε offshore. Λίγο πριν ο κ. Αναστασιάδης είχε προχωρήσει σε ανάληψη μετρητών ύψους 1 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το υπόλοιπο 1,5 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη κατάθεση μεταφέρθηκε σε offshore, με τη μόνη διαφορά ότι το όνομά της δεν αναφερόταν στο πόρισμά του ΣΔΟΕ.

Από τη Sea Chief Company Ltd επίσης οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ είχαν εντοπίσει εμβάσματα σε λογαριασμούς του κ. Αναστασιάδη. Τα χρήματα φέρονται να δόθηκαν για την αποπληρωμή δανείου που είχε συναφθεί για την αγορά σκάφους αναψυχής. Με τη συγκεκριμένη εταιρεία συνδέονται ακόμη πέντε offshore είτε ως «διευθυντές» είτε ως «γραμματείς». Πρόκειται για τις Atlas Maritime Services Limited, Fides Management Limited, Firebrand Limited, LCI Directors Limited και LCI Secretaries Limited.

Η Eurosouth Limited είναι μία ακόμη από τις εταιρείες που συνδέονταν με τον Θ. Αναστασιάδη. Συστάθηκε τον Μάιο του 2006 και διέκοψε τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2010. Από την έρευνα του ΣΔΟΕ είχε προκύψει ότι διατηρούσε λογαριασμό σε κατάστημα της Marfin Egnatia Bank. Η Eurosouth Limited απέκτησε και το σκάφος «Big Chief» από τη Sea Chief Company Ltd. Με τη Eurosouth Limited συνδέονται ακόμη τέσσερις offshore εταιρείες καθώς και ένα πρόσωπο κυπριακής καταγωγής. Πρόκειται για τις Chalfen Nominees Limited, Chalfen Secretaries Limited, Fenchurch Marine Services Limited, Fides και Stathi Kanaris που λειτουργούν ως «γραμματείς» ή «διευθυντές» της Eurosouth Limited.

Η Franel Trading Limited δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2003 με έδρα την Κύπρο και διέκοψε τη λειτουργία της τον Ιούλιο του 2013. Ως γραμματέας της εμφανίζεται η Dema Secretarial Limited και ως διευθύντρια η Ξένια Γεωργίου.

Η Blue Dream Shipping Company δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2002 με έδρα το Λουξεμβούργο, ενώ από τον Μάιο του 2014 έχει σταματήσει να λειτουργεί.

Τo εντυπωσιακό έχει να κάνει με την έρευνα που πραγματοποίησαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Αντικείμενό τους ήταν κατά πόσο ο εκδότης του «Πρώτου Θέματος» και νομικά πρόσωπα συμφερόντων του είχαν διαπράξει το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Ο έλεγχος αφορούσε τις δραστηριότητες του κ. Αναστασιάδη στην Ελλάδα, όχι όμως και στο εξωτερικό και το περιουσιολόγιο των offshore. Αν, για παράδειγμα, διακινήθηκαν ποσά ή έγιναν αγοραπωλησίες περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό μέσω των offshore αυτών, το κατά πόσο δικαιολογούνταν αυτά από τα εισοδήματα του κ. Αναστασιάδη δεν φαίνεται από τα πορίσματα του ΣΔΟΕ να εξετάστηκε.

Δεν ήταν όμως και το μοναδικό σημείο της έρευνας του ΣΔΟΕ που εγείρει ερωτηματικά. Οταν ο κ. Αναστασιάδης συνελήφθη από τελωνειακούς υπαλλήλους στα γαλλοελβετικά σύνορα είχε στην κατοχή του τρεις επιταγές συνολικής αξίας 1.100.000 ευρώ. Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, οι επιταγές δεν είχαν δηλωθεί στις γαλλικές αρχές. Ωστόσο, επειδή ήταν δίγραμμες έκριναν ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και δεν ασχολήθηκαν περισσότερο. Την περίοδο εκείνη δηλαδή ο εκδότης του «Πρώτου Θέματος» εμφανίζεται να διακινεί 6,3 εκατ. ευρώ (καταθέσεις BNP Paribas και Βαλάρντ) τα οποία δεν ήταν δηλωμένα. Οι έρευνες ωστόσο αντί να στραφούν στο σύνολο των ποσών που διακινεί, κατευθύνονται μόνο στις εν Ελλάδι δραστηριότητες των offshore και τις καταθέσεις στην BNP Paribas. Με τον τρόπο αυτό η έρευνα «σαλαμοποιήθηκε».

Ο λογαριασμός-φάντασμα στο Λονδίνο

Τα ερωτήματα για τον έλεγχο που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ στην περίπτωση του Θέμου Αναστασιάδη δεν σταματούν εδώ. Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, το 2009 ο εκδότης φέρεται να άνοιξε λογαριασμό σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στην οδό King William 75. Για τον λογαριασμό υπήρξαν αρχικά κάποιες αντιρρήσεις από τον υπεύθυνο κανονιστικής συμμόρφωσης της τράπεζας Γκάρι Χιούλετ. Ο υπάλληλος αναζήτησε στο διαδίκτυο το όνομα του κ. Αναστασιάδη. Οταν αντιλήφθηκε ότι ο συγκεκριμένος πελάτης είχε προβλήματα με τις ελληνικές αρχές, υποστήριξε ότι η υπόθεση χρήζει περαιτέρω έρευνας.

Παρά τις ενστάσεις του κ. Χιούλετ, ο λογαριασμός τελικά ανοίχτηκε. Σε αυτόν διοχετεύτηκαν αξιόγραφα αξίας 1 εκατ. ευρώ, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε offshore εταιρεία με έδρα την Κύπρο. Ηταν η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε ο συγκεκριμένος λογαριασμός, ο οποίος, αν και υπαρκτός, φαίνεται ότι για τις ελληνικές αρχές ήταν «αόρατος».

Το 2011 το ΣΔΟΕ συνέταξε δύο πορίσματα ελέγχου για τον εκδότη του «Πρώτου Θέματος», έπειτα από έρευνες τριών ετών για την υπόθεση των 5,2 εκατ. ευρώ. Σε αυτά παραθέτονταν οι τραπεζικοί λογαριασμοί που είχαν σχέση με τον κ. Αναστασιάδη. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός ωστόσο δεν υπήρχε πουθενά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πορίσματα του ΣΔΟΕ, ο εκδότης συνδεόταν με τέσσερις τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο ένας είχε ανοιχτεί το 2004 και ήταν σε ευρώ, με συνδικαιούχο τη σύζυγό του Βασιλική Παναγιωτοπούλου. Ο δεύτερος είχε ανοιχτεί το 2007 και ήταν σε δολάρια, επίσης με συνδικαιούχο τη σύζυγό του, ενώ υπήρχαν και δύο ακόμη αδρανείς τραπεζικοί λογαριασμοί. Ενας του 1999 και ένας του 1989 με συνδικαιούχο στον τελευταίο τη μητέρα του Αλίκη. Είναι άγνωστο γιατί ο συγκεκριμένος λογαριασμός που ανοίχτηκε στο Λονδίνο δεν περιλαμβάνεται στα πορίσματα του ΣΔΟΕ. Ή καλύτερα το γεγονός ότι δεν το συμπεριέλαβαν χρήζει περαιτέρω έρευνας από τις αρμόδιες αρχές.

Να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2017 σχηματίστηκε στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος δικογραφία αναφορικά με παράνομες διαγραφές προστίμων σε εταιρείες και επωνύμους από επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών την περίοδο 2012-13. Οπως είχε προκύψει από το 100σέλιδο πόρισμα του ΥΠΟΙΚ που διαβιβάστηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς και είχε αποκαλύψει το Documento, ο Θέμος Αναστασιάδης είχε ωφεληθεί για την υπόθεση των δύο σκαφών αναψυχής κατά 1.260.699,77 ευρώ, καθώς η επιτροπή είχε καταλήξει πως τα σκάφη «φαίνεται ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τον ελεγχόμενο, επομένως αφαιρείται ποσόν 916.116,67 ευρώ που αφορούν το τεκμήριο χρήσης σκάφους αναψυχής διαχειριστικών περιόδων 2004 -7ο/2007». 

Η χρυσοφόρα μπάμπουσκα του «Πρώτου Θέματος»

Εκτός από τους πλημμελείς ελέγχους του ΣΔΟΕ, εντύπωση προκαλούν όσα αναφέρει στο πόρισμά της η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε ΜΜΕ. Θέμος Αναστασιάδης, Τάσος Καραμήτσος και Μάκης Τριανταφυλλόπουλος κατάφεραν μέσα σε τρία χρόνια από μόλις 100.000 ευρώ που έδωσαν για την ίδρυση της εφημερίδας να βάλουν στην τσέπη τους 31 εκατ. ευρώ. Είναι ίσως από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις της περιόδου των παχιών αγελάδων που δείχνει πώς λειτουργούσαν τράπεζες και ΜΜΕ. Εκδότες μπορούσαν να αποκομίσουν εισοδήματα εκατομμυρίων ευρώ ρισκάροντας μόλις μερικές χιλιάδες ευρώ από την τσέπη τους.

Στην περίπτωση του «Πρώτου Θέματος» τα πράγματα έγιναν ως εξής: Οι τράπεζες έδιναν δάνεια εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες οι οποίες αρχικά ανήκαν και στους τρεις συνεταίρους και στη συνέχεια στους Τ. Καραμήτσο και Θ. Αναστασιάδη. Μέσω των εταιρειών αυτών αγόραζαν μετοχές του «Πρώτου Θέματος» στην ουσία από τους ίδιους. Διαδικασία που δεν έγινε μόνο μία φορά.

Τον Ιούνιο του 2005 ιδρύθηκε η εταιρεία εκδόσεων Πρώτο Θέμα – Εκδοτική ΑΕ, η οποία εξέδωσε την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Σε αυτήν ο Θέμος Αναστασιάδης κατείχε το 40%, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος το 40% και ο Τάσος Καραμήτσος το 20%, ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο ανερχόταν σε 100.000 ευρώ. Στις 23 Οκτωβρίου 2007 ιδρύθηκε η Αναπτυξιακή ΑΕ, με τους ίδιους μετόχους και τα ίδια ποσοστά. Στις 9 Νοεμβρίου 2007 η Τράπεζα Πειραιώς χορήγησε στην εταιρεία δάνειο ύψους 18 εκατ. ευρώ. Λίγες μετά, και συγκεκριμένα στις 22 Νοεμβρίου, η Αναπτυξιακή ΑΕ αγόρασε τις μετοχές των τριών συνεταίρων. Οι τρεις τους έλαβαν 18 εκατ. ευρώ για να πουλήσουν τις μετοχές τους στην εταιρεία στην οποία ήταν οι ίδιοι μέτοχοι. Από τα 18 εκατ. ευρώ ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος έλαβε τα 7,2 εκατ. ευρώ, ο Θ. Αναστασιάδης 7,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο Τ. Καραμήτσος έλαβε 3,6 εκατ. ευρώ.

Το 2008 το συγκρότημα Μπόμπολα απέκτησε το 70% των μετοχών της Αναπτυξιακής, λίγο αφού ξέσπασε η κόντρα Αναστασιάδη – Τριανταφυλλόπουλου. Συγκεκριμένα αγόρασε το 40% του Μ. Τριανταφυλλόπουλου, το 20% του Θ. Αναστασιάδη και το 10% του Τ. Καραμήτσου. Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 12.870.000 ευρώ. Από αυτά ο κ. Τριανταφυλλόπουλος έλαβε τα 7.380.000 ευρώ, ο κ. Αναστασιάδης τα 3.600.000 ευρώ και ο κ. Καραμήτσος τα 1.800.000 ευρώ.

Ο «γάμος» με την πλευρά Μπόμπολα όμως δεν ήταν όπως τον περίμεναν. Γρήγορα ανέκυψαν προβλήματα στη συνεργασία των δύο πλευρών. Θέμος Αναστασιάδης και Τάσος Καραμήτσος αποφάσισαν να αγοράσουν τις μετοχές που κατείχε η πλευρά Μπόμπολα. Αντί για χρήματα συστήνουν μία ακόμη εταιρεία, τη Νέο Θέμα ΑΕ. Μέσω αυτής λαμβάνουν δάνειο ύψους 18 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και αγοράζουν το ποσοστό της πλευράς Μπόμπολα. Το δανεικό μέσω τραπεζών χρήμα είχε κάνει και πάλι το επιχειρηματικό... θαύμα του.

Στο πόρισμα της εξεταστικής η όλη διαδικασία που ακολουθούν οι μέτοχοι του «Πρώτου Θέματος» περιγράφεται ως «μπάμπουσκα». «Οι αγοραπωλησίες μεταξύ τριών εταιρειών των ίδιων μετόχων πιστοποιούν ότι επιλέχτηκε το φαινόμενο των διαδοχικά αναδυόμενων εταιρειών (μπάμπουσκα)». Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι σύμφωνα με όσα περιγράφει το πόρισμα τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δανεικά κι αγύριστα προς τις τράπεζες ανέρχονται ακόμη και σήμερα σε 44 εκατ. ευρώ. Ο Θέμος Αναστασιάδης, αν και ελάμβανε με ευκολία δανεικό χρήμα και διακινούσε ποσά εκατομμυρίων ευρώ, τα αποπλήρωνε με δυσκολία. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.