Ευάγγελος Βενιζέλος: Από συγκυβερνήτης… ερημοσπίτης

Ευάγγελος Βενιζέλος: Από συγκυβερνήτης… ερημοσπίτης

Το μεγάλο πολιτικό αδιέξοδο του Βαγγέλη Βενιζέλου που γέρνει προς τη ΝΔ και θέλει να πάρει μαζί του το ΚΙΝΑΛ.

Την ισχυρή πιθανότητα να μην προτείνει η Φώφη Γεννηματά τη θέση τού επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΚΙΝΑΛ στον Ευάγγελο Βενιζέλο, που επανέρχεται το τελευταίο διάστημα, την είχε δημοσιεύσει το Documento ήδη από τον Νοέμβριο. Οπως γράφαμε τότε μάλιστα, η… «κλεισμένη» συμφωνία Γεννηματά – Βενιζέλου να είναι ο δεύτερος επικεφαλής στο επικρατείας του ΚΙΝΑΛ θεωρείται από πολλούς «καμένη» υπόθεση, ούτως ώστε να μη δοθεί σήμα συμπόρευσης με τη ΝΔ.

Και είναι γεγονός ότι η Φ. Γεννηματά έχει πλήρη συνείδηση του ρόλου που επιχειρεί να παίξει ο Ευάγγ. Βενιζέλος στη χάραξη στρατηγικής της παράταξης, κάτι άλλωστε που ο προκάτοχός της στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε καμία προσπάθεια να κρύψει με την ομιλία του στο πρόσφατο δεύτερο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ. Εκεί, πέρα από την αναμενόμενη επίθεση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βενιζέλος δεν χαρίστηκε ούτε στη Γεννηματά, κατηγορώντας την εμμέσως πλην σαφώς για μία ακόμη φορά για την τακτική της να μην τάσσεται υπέρ μιας μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ κυρίως.

Το ομολογημένο φλερτ

Στην ομιλία του μάλιστα δεν έκρυψε τη δική του προτίμηση, καθώς ανέφερε τρεις πιθανότητες: κυβέρνηση ΝΔ, κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού και οικουμενική («που θα νομιμοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε), για να καταλήξει σε ένα ηχηρό «όχι» σε όλες αυτές τις εναλλακτικές. Με λίγα λόγια και με απλή αριθμητική, βάσει των εναλλακτικών που έθεσε ο ίδιος το μόνο που μένει είναι μια νέα συγκυβέρνηση ΝΔ – ΚΙΝΑΛ.

Οσο για τις προθέσεις του ενόψει εκλογών, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συγκυβερνήτης του Αντώνη Σαμαρά σε σχετικά πρόσφατη συνέντευξή του ούτε λίγο ούτε πολύ μας έδωσε να καταλάβουμε οριστικά ότι… απαξιοί για τη μάχη σταυρού, καθώς θέλει για τον εαυτό του άλλο ρόλο. Δήλωσε μάλιστα ότι «το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα είμαι υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης στις ερχόμενες εκλογές» και ότι η δική του υποχρέωση απέναντι στη χώρα «είναι η ανάδειξη του προοδευτικού πόλου»! Τώρα πώς συγκροτείται ο προοδευτικός πόλος με τη ΝΔ μόνο ο ίδιος το ξέρει!

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πάντως, που εξαρχής κάλεσε όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος να δώσουν τη μάχη στις εθνικές εκλογές, δείχνει να έχει προ πολλού αποφασίσει να μη «στιγματιστεί» η πρώτη κάθοδος του ΚΙΝΑΛ σε εθνικές εκλογές –και μάλιστα μετά τον κύκλο εσωστρέφειας που πέρασε λόγω των αποχωρήσεων Ποταμιού και ΔΗΜΑΡ, ο οποίος θεωρείται ότι έκλεισε μετά την επιτυχή διεξαγωγή του συνεδρίου– από ό,τι θα σηματοδοτούσε η πρωτοκαθεδρία Βενιζέλου στο επικρατείας. Δηλαδή από την ταύτιση του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ και την προοπτική μιας νέας συγκυβέρνησης, όπως έγινε επί Βενιζέλου, που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε εκλογική κατάρρευση.

Πρόταση καμένη από χέρι

Το ενδεχόμενο να προτείνει η Φ. Γεννηματά τον Ευάγγ. Βενιζέλο για την προεδρία της Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά πιθανό. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παίξει τα προεδρικά παιχνίδια κανενός και θα προτείνει υποψήφιο από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Να μην ξεχάσουμε σε αυτό το σημείο και την… γκάφα της ΝΔ, που είχε σπεύσει διά της πρώην εκπροσώπου Τύπου της Μαρίας Σπυράκη να ενημερώσει ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προταθούν από τη ΝΔ στην επόμενη Βουλή ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Σημίτης» για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

Γεγονός είναι πάντως ότι σε κάθε περίπτωση μια τέτοια πρόταση από τη Φ. Γεννηματά προς τον Ευάγγ. Βενιζέλο είναι… καμένη από χέρι. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα την αποδεχόταν σε περίπτωση που δεν περάσει η δική του πρόταση για ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου ούτε και η ΝΔ –παρότι διοικείται ουσιαστικά από τον… παλιό καλό φίλο του Βενιζέλου, Αντ. Σαμαρά– καθώς, πέρα από τις τότε δηλώσεις της Μ. Σπυράκη, πολλά «γαλάζια» στελέχη αντιτίθενται σε μια τέτοια προοπτική.

Αυτό που εξετάζεται στη ΝΔ ωστόσο είναι κάποιου είδους μετεκλογική συνεργασία με τον Ευάγγ. Βενιζέλο, χωρίς φυσικά να ενταχθεί στο κόμμα. Και εδώ ακριβώς «κολλάει» το ενδεχόμενο η πολιτική πλατφόρμα Βενιζέλου, με την ονομασία Κύκλος Ιδεών, να μετατραπεί σε πολιτική κίνηση ή και κόμμα που θα συνεργαστεί μετεκλογικά με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη εάν ο τελευταίος κερδίσει τις εκλογές…

Συνομιλητές του Βενιζέλου εξάλλου εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να ηγηθεί κάποιας πολιτικής κίνησης, κάτι που ο ίδιος δεν αρνείται σε συναντήσεις και συνομιλίες του με στελέχη του ευρύτερου χώρου του κέντρου. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε το σχόλιο κύκλων της Χαριλάου Τρικούπη ως προς τις προθέσεις Βενιζέλου: «Ο Βαγγέλης θέλει να κρατήσει για τον εαυτό του τον ρόλο του εθνικού κεφαλαίου»! Και τι κεφάλαιο! Με PSI και… πανωτόκια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter