Ευανθία Ρεμπούτσικα: «Η σύγχρονη Ελλάδα θέλει σύμπνοια και ομόνοια»

Ευανθία Ρεμπούτσικα: «Η σύγχρονη Ελλάδα θέλει σύμπνοια και ομόνοια»

Η δημοφιλής μουσικοσυνθέτρια μιλάει για τη συνεργασία της με τον Γιώργο Περρή και εξηγεί από πού αντλεί έμπνευση

Τo όνομα της Ευανθίας Ρεμπούτσικα έχει συνδεθεί με μερικές από τις πιο γνώριμες μελωδίες του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού και κινηματογράφου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πρόσφατα μαζί με τον Αρη Δαβαράκη έγραψαν το τραγούδι «Ηλιοφάνεια» που ερμηνεύει ο Γιώργος Περρής, ένα κομμάτι γεμάτο φωτεινές μεσογειακές μελωδίες και ανέμελη καλοκαιρινή διάθεση. Μαζί η συνθέτρια και ο τραγουδιστής θα φέρουν την «Ηλιοφάνεια» σε επιλεγμένες πόλεις στην Ελλάδα, σε ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα που συνδυάζει συγκίνηση και συναίσθημα, γεμάτο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, κομμάτια από τον κινηματογράφο και ολοκαίνουργια τραγούδια από τη συνεργασία τους.

Αν αναλογιστείτε την πορεία σας, έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία χρόνια στον τρόπο που γράφετε ή αντιμετωπίζετε ένα νέο έργο;

Οσα χρόνια κι αν περάσουν θα γράφω μουσική έτσι όπως ξεκίνησα να γράφω για πρώτη φορά. Αρχισα να συνθέτω με αγάπη και με την ίδια αγάπη θέλω να προχωρήσω τις μουσικές μου, οτιδήποτε κι αν αφορούν: τηλεόραση, θέατρο, κινηματογράφο ή τραγούδι. Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαι ο αληθινός εαυτός μου και να βλέπω τα πράγματα με τη ματιά εκείνων των χρόνων.

Μεγάλο μέρος του κοινού θέλει να ταυτίζεται με τους στίχους σε ένα μουσικό κομμάτι. Πόσο εξοικειωμένο πιστεύετε ότι είναι το ελληνικό κοινό με την ορχηστρική μουσική;

Μέσα από την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια παίζοντας ορχηστρική μουσική εισπράττω την ίδια αποδοχή από το κοινό όπως εάν άκουγε ένα τραγούδι. Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπω το ελληνικό κοινό να συμμετέχει τόσο θερμά στις συναυλίες που δίνουμε με ορχηστρική μουσική και να επιδοκιμάζει τους εξαιρετικούς μουσικούς που με συνοδεύουν. Αυτό που στο εξωτερικό είναι δεδομένο χρειάστηκαν χρόνια για να το χτίσω στην ελληνική μουσική σκηνή, όπου η υποδοχή είναι τόσο μεγάλη ώστε μου δίνει δύναμη και έμπνευση να συνεχίζω, συνδυάζοντας τα τραγούδια με τα ορχηστρικά κομμάτια που έχω γράψει για ταινίες και τηλεόραση.

Τι μπορεί να σας ωθήσει να γράψετε έναν νέο δίσκο με τραγούδια σήμερα;

Μια καλή φωνή και ένας άνθρωπος με τον οποίο θα μπορούσα να συνεργαστώ και να μοιραστώ δυο κουβέντες. Σε σχέση με την παραπάνω ερώτηση, αυτό είναι σπάνιο φαινόμενο στους καιρούς μας. Και το λέω γιατί έχουν αναδυθεί καλλιτέχνες μέσα από προχειρότητες και συμφέροντα ενώ σίγουρα σε κάποια γωνιά υπάρχουν αναξιοποίητα ταλέντα που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Να σταματήσουμε να θρέφουμε καταστάσεις μόνο και μόνο για να περνάμε καλά οι οποίες δεν μας οδηγούν πουθενά.

Θεωρείτε ότι το να ζει και να δημιουργεί κάποιος στη σύγχρονη Ελλάδα είναι από μόνο του μορφή τέχνης;

Τα πράγματα σήμερα στην Ελλάδα είναι δύσκολα. Ομως το να καθόμαστε σε μια γωνία με το κεφάλι κατεβασμένο δεν επιτρέπεται. Ακόμη και σε πιο δύσκολες καταστάσεις μπορείς να καταφέρεις να δημιουργήσεις. Αν έχεις τη θέληση, τη δύναμη, το κουράγιο, το φως, τότε μπορείς να κατακτήσεις όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλο τον κόσμο. Η δουλειά και η ενεργοποίηση της δύναμής σου σε τέτοιες καταστάσεις, για κάτι που πραγματικά θέλεις και αγαπάς, μπορεί να κάνει θαύματα. Η σύγχρονη Ελλάδα όπως την εννοείτε θέλει σύμπνοια, ομόνοια και ομάδες που θα λειτουργήσουν υπέρ μιας καλής καλλιτεχνικής πορείας. Ετσι δυναμώνει και γίνεται πιο πλούσιο το πεδίο γύρω σου.

Τι πιστεύετε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως φάρμακο στο σύγχρονο δυτικό πάθος ενός προτύπου ζωής το οποίο φαίνεται να αναπαράγεται μόνο μέσα από την ευδαιμονία της απληστίας;

Σήμερα το εγώ μας υπερτερεί του κοινού συμφέροντος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνεννόηση μεταξύ μας. Η σύγχυση είναι μεγαλύτερη γιατί δεν υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων γύρω μας, και ιδίως στη χώρα μας, με τόσο μεγάλη ιστορία. Με αυτό εννοώ πως όλα αυτά τα χρόνια δεν χτίσαμε τη σωστή παιδεία. Παιδεία και πολιτισμό. Η Δύση μπορεί να έχει απορροφήσει πράγματα με μεγαλύτερη αξία αλλά εμείς δεν ξέραμε να τα διαχειριστούμε. Η κρίση είναι οικονομική και πολιτιστική. Το φάρμακο είναι να δουλέψουμε όλοι μας με τις σωστές επιλογές μας και να έχουν ποιότητα οι ιδέες μας.

Προτιμάτε να σας θαυμάζουν για το ταλέντο σας ή για τον χαρακτήρα σας; Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας σήμερα με λίγες λέξεις;

Δυσκολεύομαι πολύ να διαχωρίσω το ταλέντο από τον χαρακτήρα μου. Το ένα διαμορφώνει, τροφοδοτεί και στηρίζει το άλλο. Με τη μουσική μου εξομολογούμαι τις χαρές και τις λύπες μου, την καθαρότητα της ψυχής μου, την αγάπη μου για τον άνθρωπο, το πάθος μου για τη ζωή.

Ο κόσμος δείχνει να τα νιώθει όλα αυτά και να συμπαρασύρεται, δίνοντάς μου δύναμη να συνεχίσω.

Για ποια ταινία θα θέλατε ιδανικά να ξαναγράφατε από την αρχή το soundtrack;

Είναι σαν να με ρωτάτε αν ξαναέκανα παιδιά πως θα ήθελα να είναι. Ολες οι μουσικές μου είναι παιδιά μου. Τις αγαπώ και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να τις κρίνω, να είμαι αυστηρή μαζί τους, να τις εξελίξω. Ομως το να ξοδέψω κάτι που ξεριζώθηκε από την ψυχή μου και μπήκε σε νότες, όχι, δεν θα το έκανα. Προτιμώ να προχωρώ παρακάτω, γιατί για να έγιναν, για κάποιο σκοπό έγιναν.

Μιλήστε μας για τα σχέδιά σας και τις επερχόμενες δράσεις σας. Τι κρύβει η επόμενη μέρα;

Γράφω μουσική για κάποιες ταινίες, γράφω τραγούδια, ετοιμάζω συναυλίες με τον Γιώργο Περρή. Μια νέα συνεργασία με καινούργια τραγούδια για την οποία χαίρομαι πολύ. Επίσης συνεργάζομαι ξανά με την Ελλη Πασπαλά, με την οποία μας συνδέει φιλία πολλών ετών. Οσα χρόνια κι αν περάσουν, πάντα θα συναντιόμαστε σε μια σκηνή επάνω.

ΙΝFO

H Eυανθία Ρεμπούτσικα και ο Γιώργος Περρής ξεκινούν την καλοκαιρινή τους περιοδεία από το Αίθριο Θέατρο, Λ. Κηφισίας 219, την Τετάρτη 5 Ιουλίου στο Φεστιβάλ του Δήμου Αμαρουσίου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter