Εύβοια: Πέντε οι νεκροί από τις πλημμύρες – Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης (Photos & Videos)

Εύβοια: Πέντε οι νεκροί από τις πλημμύρες – Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης (Photos & Videos)

Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων από την κακοκαιρία που έπληξε τα Πολιτικά, το Μπούρτζι και τα Ψαχνά της Κεντρικής Εύβοιας το βράδυ του Σαββάτου. Στους πέντε οι νεκροί, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας, ενώ δύο άνθρωποι αγνοούνται.

Εξερχόμενος από την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Βασιλικού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις φονικές πλημμύρες στην Κεντρική Εύβοια, μεταξύ αυτών, ένα βρέφος 8 μηνών (το οποίο, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ επικαλούμενη πληροφορίες, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά μέσα από τα χέρια της μητέρας του), και δύο ηλικιωμένοι από τα Πολιτικά.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι οι άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαφύγουν από τα ορμητικά νερά, ενώ υπάρχουν και δύο αγνοούμενοι.

Τα πυροσβεστικά συνεργεία συνεχίζουν τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμών ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια, όπου σε πολλά σημεία το νερό έχει φτάσει πάνω απο 1,5 μέτρα.

Διαβάστε επίσης: Εύβοια: «Που είναι η Πολιτική Προστασία;» – Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι (Audio)

Πάνω από 495 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δέχτηκε κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων (Δ.Κ. Ψαχνών και Τ.Κ. Πολιτικών) και Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας και κυρίως στις περιοχές Μπούρτζι, Βασιλικό, Πολιτικά, Λευκαντί, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Ψαχνά και Χαλκίδα. Αναλυτικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 495 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί από οχήματα και οικίες 47 απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

Δείτε επίσης: Ψαχνά Ευβοίας: Σοκαριστικό βίντεο με το δρόμο να έχει μετατραπεί σε ποτάμι παρασέρνοντας αυτοκίνητo (Video)

Μέχρι τώρα έχουν απομακρυνθεί οκτώ άτομα με ελικόπτερο του ΠΣ από εναέριους διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ. Πρόκειται για μια οικογένεια από τα Πολιτικά Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Συνολικά το κέντρο της Πυροσβεστικής έχει δεχτεί πάνω από 150 κλήσεις για απεγκλωβίσεις ατόμων και συνεχίζει να λαμβάνει, παρά το γεγονός ότι έχει σταματήσει η βροχή.

H καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λήλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό.

Διαβάστε επίσης: Στενή Ευβοίας: Έπεσαν 300 χιλιοστά βροχής μέσα σε 8 ώρες

Οι πυροσβέστες εκτός των άλλων ειδοποιήθηκαν να απεγκλωβίσουν περίπου 30 άτομα από μια κατασκήνωση που είχαν καταφύγει πάνω σε μια πλατφόρμα, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν καθώς δεν κινδύνευσαν.

Σε πολλά σημεία χρειάστηκε να επέμβουν γερανοί προκειμένου να απομακρύνουν αυτοκίνητα, ακόμα και όχημα της αστυνομίας που παρασύρθηκε στην προσπάθεια να απομακρύνουν οι αστυνομικοί ένα κάτοικο της περιοχής.

Για την αντιμετώπιση των περιστατικών έχουν κινητοποιηθεί 72 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 26 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και 3 διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, προληπτικά έχουν κινητοποιηθεί εναέριοι διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ με 1 ελικόπτερο.

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία σε Χαλκίδα, Κύμη και το Κέντρο Υγείας Ψαχνών

Από την πρώτη στιγμή έχει τεθεί  ετοιμότητα το ΕΚΑΒ Ευβοίας και έχει ενισχυθεί προληπτικά με ασθενοφόρα από Θήβα & Αθήνα, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται τα νοσοκομεία σε Χαλκίδα και Κύμη, όπως και το κέντρο Υγείας Ψαχνών. ‪Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ βρίσκονται στην περιοχή έπειτα από εντολή του υπουργού Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤΦωτογραφίες: Eurokinissi

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter