Εύλογες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων

Εύλογες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων

Με μεγάλη καθυστέρηση, αφού πρόκειται για ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας, έφτασε τελικά στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟΑ για τη διαχείριση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων αλλά και υπό το βάρος διαμαρτυριών ότι προκαλεί δυσκολίες στους δημιουργούς και διευκολύνει τις ιδιωτικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Ψηφίστηκε την Τρίτη από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενώ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση το καταψήφισαν. Το ΜέΡΑ25 δήλωσε παρόν.

Προηγήθηκαν μεγάλες αντιδράσεις για την πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να «χαρίσει» σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις την «εύλογη αμοιβή» των καλλιτεχνών, αναγκάζοντας τη Λίνα Μενδώνη να κάνει δεκτή τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Τα ερωτήματα όμως δεν τελειώνουν εκεί. Το νομοσχέδιο έφτασε στη Βουλή με διετή καθυστέρηση, αλλά για τη δημόσια διαβούλευση δεν υπήρχε χρόνος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι υπάρχουν σημεία με επαχθείς όρους για τους δικαιούχους, ενώ εντοπίστηκαν άρθρα με αρκετές παραλείψεις και κενά. Η υπουργός Πολιτισμού στο τέλος της ομιλίας της ανέφερε πως όποιος από τους βουλευτές δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο ουσιαστικά στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των δικαιούχων. Πάγια τακτική της να πετάει το μπαλάκι στην εξέδρα. Η.Ζ.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter