Ευλογιά των πιθήκων: Άνδρας που ταξίδεψε στην Πορτογαλία το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα – Επί ποδός οι υγειονομικές αρχές

Ευλογιά των πιθήκων: Άνδρας που ταξίδεψε στην Πορτογαλία το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα – Επί ποδός οι υγειονομικές αρχές

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές και ειδικά ο ΕΟΔΥ μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος από την ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα.

Πρόκειται για έναν άνδρα που είχε πραγματοποιήσει ταξίδι στην Πορτογαλία, χώρα που μετρά ήδη 191 κρούσματα κυρίως σε άνδρες ηλικίας 19 έως 61 χρόνων.

Ο άνδρας μετέβη με συμπτώματα συμβατά με τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» όπου και νοσηλεύεται απομονωμένος σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες. Αμέσως μετά την εξέταση του ασθενή από τους γιατρούς εστάλη δείγμα για έλεγχο στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων. Ο αρχικός έλεγχος ήταν θετικός και στη συνέχεια το δείγμα εστάλη και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Παράλληλα, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών του ώστε να απομονωθούν όπως προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο του Οργανισμού όταν εντοπιστεί κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων. Η καραντίνα αλλά και η αυτοπαρακολούθηση των ατόμων του περιβάλλοντος του ασθενή θα διαρκέσει για 21 ημέρες. Το ίδιο διάστημα θα βρίσκονται σε εγρήγορση και οι επαγγελματίες υγείας του νοσοκομείου που τον εξέτασαν και τον παρακολουθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση και τους διεθνείς Οργανισμούς, ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Ο ΕΟΔΥ έχει προειδοποιήσει τις υγειονομικές μονάδες όλης της χώρας να δείχνουν προσοχή καθώς τα συμπτώματα μπορεί να εμφανισθούν ακόμη και 3 εβδομάδες μετά τη μόλυνση με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:

Πυρετός πάνω από 38οC
Κεφαλαλγία
Μυαλγίες
Ραχιαλγία / Οσφυαλγία
Διογκωμένοι λεμφαδένες
Ρίγος
Καταβολή δυνάμεων
Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους (π.χ. στοματικής κοιλότητας).

Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών, των πελμάτων και των γεννητικών οργάνων.

Οι δερματικές βλάβες αρχικά εμφανίζονται με τη μορφή κηλίδων (επίπεδες βλάβες) αλλάζουν σε βλατίδες (ανυψωμένες βλάβες) οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές βλατίδες κυστίδια (φουσκάλες με υγρό), φλύκταινες (φουσκάλες με πύον ) και στη συνέχεια σε εσχάρες (κρούστες) που τελικά υποχωρούν μόνες τους. Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς.

Έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter