Ευλογιά των πιθήκων: Επείγουσα δράση από την Ευρώπη ζητάει ο ΠΟΥ

Ευλογιά των πιθήκων: Επείγουσα δράση από την Ευρώπη ζητάει ο ΠΟΥ

«Επείγουσα δράση» ζητάει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Ευρώπη κατά της ευλογιάς των πιθήκων, απέναντι στον τριπλασιασμό των κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί εδώ και δύο εβδομάδες στη γηραιά ήπειρο.

Σε ανακοίνωση, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να «αυξήσουν τις προσπάθειές τους τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες προκειμένου να αποτραπεί η ευλογιά των πιθήκων να εξαπλωθεί σε μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή».

«Μια επείγουσα και συντονισμένη δράση είναι επιτακτική εάν θέλουμε να αλλάξουμε κατεύθυνση στον αγώνα κατά της μετάδοσης της νόσου», εκτιμά ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, Χανς Κλούγκε.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του οργανισμού υγείας, η Ευρώπη έχει στο εξής περισσότερα από 4.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο εργαστήριο, δηλαδή τριπλάσια σε σχέση με τα μέσα Ιουνίου.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 90% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ανά τον κόσμο από τα μέσα Μαΐου, όταν η ασθένεια αυτή που ήταν μέχρι τότε ενδημική μόνο σε δέκα χώρες της Αφρικής, άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Επίκεντρο της νέας αυτής μεταδοτικής ασθένειας, η Ευρώπη μετρά ήδη 31 χώρες ή εδάφη που έχουν αναφέρει κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ είχαν θεωρήσει το Σάββατο τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων ως υγειονομική απειλή, της οποίας η εξέλιξη είναι πολύ ανησυχητική, χωρίς όμως να έχει φθάσει επί του παρόντος στη φάση της παγκόσμιας υγειονομικής ανάγκης.

Παρά την απόφαση αυτή, «η ταχεία εξέλιξη και ο επείγων χαρακτήρας αυτού του γεγονότος σημαίνει ότι η επιτροπή (των ειδικών) θα επανεξετάσει τη θέση της εντός ολίγου», αναφέρει ο ΠΟΥ Ευρώπης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter