Ευλογιά των πιθήκων: Πόσο μεταδοτική είναι και πόσο διαρκεί η νόσηση

Ευλογιά των πιθήκων: Πόσο μεταδοτική είναι και πόσο διαρκεί η νόσηση

Με φόντο τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων που εντοπίστηκαν και στη χώρα μας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μίλησε για τη μεταδοτικότητα, τα συμπτωματα που πρέπει να προσέχουμε, αλλά και την απομόνωση.

«Την ξέραμε ως ενδημική νόσο στην κεντρική Αφρική», είπε η γιατρός ενώ τόνισε ότι κολλάει πάρα πολύ πιο δύσκολα. Εξήγησε, όμως, ότι η νόσος κρατάει περίπου 4 εβδομάδες και μετά είναι σε αποδρομή, γι’ αυτό χρειάζεται καραντίνα για όσο διαρκεί.

Όπως είπε, ο ΕΟΔΥ κάθε Πέμπτη θα κάνει μια ενημέρωση για το πόσα κρούσματα υπάρχουν και την προσοχή που θα πρέπει να έχει ο κόσμος ειδικά στις μετακινήσεις του και τις διακοπές.

Τόνισε ότι δεν έχει τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού και πως το χαρακτηριστικό της νόσου είναι η διόγκωση των λεμφαδένων και τα εξανθήματα.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι με τα σωματίδια δια της αναπνευστικής οδού είναι ακόμα πιο σπάνια η μετάδοση.

Για όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο, επεσήμανε ότι «δεν κολλάς αν κάθεσαι δίπλα με τον άλλον, εκτός αν αγκαλιαστείς και φιληθείς».

Τα κυριότερα συμπτώματα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από την στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες). Αυτά μπορεί να είναι:

  • Πυρετός >38οC
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Ραχιαλγία / Οσφυαλγία
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
  • Ρίγος
  • Καταβολή δυνάμεων
  • Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους (π.χ. στοματικής κοιλότητας). Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών, των πελμάτων και των γεννητικών οργάνων. Οι δερματικές βλάβες αρχικά εμφανίζονται με τη μορφή κηλίδων (επίπεδες βλάβες) αλλάζουν σε βλατίδες (ανυψωμένες βλάβες) οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές βλατίδες κυστίδια (φουσκάλες με υγρό ), φλύκταινες (φουσκάλες με πύον ) και στη συνέχεια σε εσχάρες (κρούστες) που τελικά υποχωρούν μόνες τους. Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς.

Όσα πρέπει να ξέρετε για την ευλογιά των πιθήκων

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων;

Πρόκειται για ιογενή λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958, όταν δύο κρούσματα με συμπτώματα που έμοιαζαν με τα συμπτώματα της ευλογιάς, εμφανίστηκαν σε πιθήκους εργαστηρίου (απ’ όπου και το όνομα). Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής και μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με άγρια ζώα.

Πώς μπορεί να νοσήσει κάποιος από ευλογιά των πιθήκων;

Το νόσημα μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με μολυσμένα άτομα, τα ρούχα τους, τα σεντόνια τους ή τα σωματικά τους υγρά. Ο ιός εισέρχεται στο σώμα

  • μέσω δερματικών βλαβών (ορατών ή αόρατων) των βλεννογόνων (μάτια, μύτη, στόμα)
  • μέσω της αναπνευστικής οδού (βήχας , φτάρνισμα, παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο)
  • από δάγκωμα ή γρατζουνιά από μολυσμένο ζώο (κυρίως τρωκτικά)
  • σπανιότερα από κατανάλωση μολυσμένου ζώου που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή με την επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν;

Όλοι κινδυνεύουν να νοσήσουν κατόπιν έκθεσης στον ιό, ειδικά οι νεότερες γενιές που δεν έλαβαν το εμβόλιο της ευλογιάς, το οποίο σταδιακά σταμάτησε στη χώρα μας να χορηγείται μέχρι το 1980, καθώς η νόσος είχε εξαλειφθεί. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, καθώς και όσοι έχουν ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρες της Αφρικής όπου ενδημεί η νόσος.

Τι πρέπει να κάνω για να μην νοσήσω;

Απαιτείται η τήρηση των βασικών μέτρων ατομικής υγιεινής.

  • πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό τακτικά ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό
  • καταναλώνετε κρέας μόνο αν έχει μαγειρευτεί επαρκώς
  • μην πλησιάζετε άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων νεκρών ζώων
  • μην έρχεστε σε στενή επαφή και μην μοιράζεστε ρούχα με άτομα που δεν αισθάνονται καλά και παρουσιάζουν δερματικές βλάβες

Αν μολυνθώ κινδυνεύει η ζωή μου;

Η νόσος διαρκεί 2-4 εβδομάδες και είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη. Τα συμπτώματα είναι πιο ήπια από αυτά της ευλογιάς. Ωστόσο αναφέρεται ποσοστό θνητότητας περίπου 1%. Η σοβαρή μορφή της νόσου αφορά κυρίως ανοσοκατεσταλμένους, παιδιά και εγκύους.

Πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας;

Εάν έχετε ένα εξάνθημα με φυσαλίδες και:

  • έχετε επιστρέψει από τη Δυτική ή Κεντρική Αφρική τις τελευταίες 3 εβδομάδες
  • έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε ευλογιά των πιθήκων τις τελευταίες 3 εβδομάδες
  • έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε δερματικές βλάβες τις τελευταίες 3 εβδομάδες

Τι πρέπει να κάνω για να μην νοσήσω;

Απαιτείται η τήρηση των βασικών μέτρων ατομικής υγιεινής.

  • πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό τακτικά ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό
  • καταναλώνετε κρέας μόνο αν έχει μαγειρευτεί επαρκώς
  • μην πλησιάζετε άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων νεκρών ζώων

μην έρχεστε σε στενή επαφή και μην μοιράζεστε ρούχα με άτομα που δεν αισθάνονται καλά και παρουσιάζουν δερματικές βλάβες

Πόσο θα πρέπει να ανησυχώ για τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό;

Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό είναι χαμηλός.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter