Ευλογιά των πιθήκων: Τρεις ακόμα χώρες ανακοίνωσαν κρούσματα – Δυσοίωνες εκτιμήσεις από ΠΟΥ

Ευλογιά των πιθήκων: Τρεις ακόμα χώρες ανακοίνωσαν κρούσματα – Δυσοίωνες εκτιμήσεις από ΠΟΥ

Το Ισραήλ, η Ελβετία και η Αυστρία είναι οι πιο πρόσφατες χώρες που επιβεβαίωσαν κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των χωρών που ανέφεραν κρούσματα σε 15.

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Αυστρία επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Βιέννης που νωρίτερα έκαναν λόγο για “ύποπτο” κρούσμα. Πρόκειται για έναν 35χρονο άνδρα ο οποίος βρέθηκε θετικός στον ιό. Είχε μεταφερθεί νωρίτερα σε νοσοκομείο της πόλης, αφού εμφάνισε συμπτώματα όπως πυρετό και εξανθήματα.

Και οι άλλες δύο χώρες, Ισραήλ και Ελβετία, δήλωσαν ότι εντόπισαν από ένα μολυσμένο άτομο που ταξίδεψε πρόσφατα, αλλά το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ερευνά και άλλες ύποπτες περιπτώσεις.

Περισσότερα από 90 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στο πρόσφατο ξέσπασμα της νόσου στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι πιο συχνή σε απομακρυσμένες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Αυτό το ξέσπασμα έχει αιφνιδιάσει τους επιστήμονες, αλλά η ευλογιά των πιθήκων δεν τείνει να εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και ο κίνδυνος για το ευρύτερο κοινό εκτιμάται ότι είναι χαμηλός.

Τι εκτιμά ο ΠΟΥ

Νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων αναμένει να εντοπιστούν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική.

«Οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων γίνεται όταν υπάρχει στενή επαφή με ασυμπτωματικούς μολυσμένους ανθρώπους», επισήμανε ο ΠΟΥ.

Η ευλογιά των πιθήκων, μολυσματική ασθένεια που συνήθως έχει ήπια συμπτώματα, είναι ενδημική σε τμήματα της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής. Εξαπλώνεται μέσω της στενής επαφής, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να περιοριστεί σχετικά εύκολα, με απομόνωση και τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter