Εύψυχοι Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα

Εύψυχοι Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα

Εν αρχή, ο Ακιντζί. Τολμηρή δήλωση για την αιματηρή εισβολή στη Συρία, σάλος στην Τουρκία και σφοδρές αντιδράσεις στα Κατεχόμενα, με ύβρεις και απειλές εναντίον του. Μετά ο Σενέρ Λεβέντ, δημοσιογράφος της «Αφρίκα», της μόνης τουρκοκυπριακής εφημερίδας που στέκεται στον πλευρό του Μουσταφά Ακιντζί.

Φασίστας ο Ερντογάν, λέει ο Λεβέντ, τρομοκράτες η Τουρκία και τo ISIS κι όχι οι Κούρδοι της Συρίας… Ταυτόχρονα καταγγέλλει τη συμπεριφορά του ΑΚΕΛ και του τουρκοκυπριακού αριστερού κόμματος CTP, καθώς και του ΡΙΚ. Ελπίζω να συμφωνεί η Σόφη Κ. από τη Λευκωσία…

Αγαπητή Σόφη,

Δεν ξέρω τι γνώμη έχεις για τον Μουσταφά Ακιντζί, αλλά εμένα με εντυπωσίασε η στάση του. Δεν είναι και λίγο να καταδικάζει την εισβολή στη Συρία ένας Τουρκοκύπριος πολιτικός και να λέει ότι «Έστω κι αν την αποκαλούμε “Πηγή Ειρήνης”, αυτό που ρέει είναι αίμα και όχι νερό».

Εσύ που έζησες την εισβολή στην Κύπρο ξέρεις τι θα πει βαρβαρότητα και κατοχή. Στο σπίτι που γεννήθηκες, στην κατεχόμενη Γιαλούσα, τώρα κατοικούν έποικοι. Δυναστικοί ακόμη και για όσους Τουρκοκύπριους δεν συμμερίζονται τις πολεμικές ιαχές της Τουρκίας και την άποψή της για την εισβολή στην Κύπρο.

Εκεί, λοιπόν, στα Κατεχόμενα, κάποιοι εύψυχοι Τουρκοκύπριοι αντιστέκονται. Κι ένας από αυτούς είναι ο δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ της εφημερίδος «Αφρίκα». Είναι η μόνη μεταξύ των 19 εφημερίδων στα Κατεχόμενα που καταδίκασε την εισβολή στη Συρία και συμπαραστάθηκε στον υβριζόμενο Ακιντζί.

Ενα μνημειώδες κείμενο από τον τολμητία δημοσιογράφο της «Αφρίκα» Σενέρ Λεβέντ, που ρισκάρει ακόμη και τη ζωή του

Δεν ξέρω αν διάβασες πρόσφατο άρθρο του Λεβέντ για τον Ερντογάν και τους Κούρδους. Πρόκειται για μνημειώδες κείμενο από έναν τολμητία που ρισκάρει ακόμη και τη ζωή του. Ο ίδιος και η «Αφρίκα» έχουν δεχθεί επιθέσεις με βόμβες και σφαίρες. Στην ημερήσια διάταξη τα λιντσαρίσματα και οι απειλές, ειδικά μετά τις δηλώσεις Ακιντζί και τη γραμμή της εφημερίδος που φωνάζει «Κάτω τα χέρια από τη Συρία».

Ακου, σε παρακαλώ, τι λέει ο Σενέρ Λεβέντ για το ποιοι είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες στην περιοχή: «Δέχτηκε τρομοκρατία η Τουρκία ή είναι η ίδια ο πραγματικός τρομοκράτης; Οι Κούρδοι της Συρίας ουδέποτε προέβησαν σε τρομοκρατικές ενέργειες κατά της Τουρκίας.

Δεν είναι εκείνοι που έβαλαν τις βόμβες στην Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και στο Σουρούτς. Αντίθετα, αυτά τα έκαναν οι συμμορίες των βαρβάρων που προστατεύει χρόνια η Τουρκία και προσωπικά ο Ερντογάν. Οι πλιατσικολόγοι του Ισλαμικού Κράτους. Οι ψυχασθενείς που έγιναν γνωστοί για το ότι κόβουν κεφάλια».

Και παρακάτω, για τον αγώνα των Κούρδων εναντίον του ISIS, που είναι «οι πιο βάρβαροι τρομοκράτες»: «Τώρα ο τουρκικός στρατός πηγαίνει να δολοφονήσει αυτούς τους ηρωικούς αγωνιστές που καθάρισαν το Ισλαμικό Κράτος» (στον αγώνα αυτόν οι Κούρδοι είχαν 11.000 ανθρώπινες απώλειες).

Ομως εγκαλεί και κάποιους άλλους ο Λεβέντ. Το ΑΚΕΛ και το ΡΙΚ, για το οποίο λέει ότι στην επισκόπηση Τύπου δεν αναφέρει την «Αφρίκα». Οσο για το ΑΚΕΛ, σημειώνει τα εξής: «Ο μεγαλύτερος εχθρός της εφημερίδας μας στον νότο είναι το ΑΚΕΛ. Μας συκοφαντεί πάντα και συνεχίζει να μας συκοφαντεί. Μαζί με τον εταίρο του στην κατεχόμενη περιοχή. Εμείς παλεύουμε με την κατοχική Τουρκία και τον φασίστα Ερντογάν και εκείνοι εναντίον μας».

Γνωρίζεις βέβαια, Σόφη μου, ότι εταίρος του ΑΚΕΛ στα Κατεχόμενα, δηλαδή το κόμμα με το οποίο συνεργάζεται, είναι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), που χαρακτήρισε λάθος τη δήλωση Ακιντζί και στηρίζει την εισβολή στη Συρία!

Εκανα εκτενή αναφορά στο κείμενο του Σενέρ Λεβέντ γιατί με εντυπωσίασε και με συγκίνησε. Κι έτσι, αναπόφευκτα, δεν σου έγραψα για την τουρκική μπότα στην κυπριακή ΑΟΖ και για τις μελλοντικές εξελίξεις στο ανατολικό Αιγαίο.

Κράτα όμως τη δυσοίωνη πρόβλεψη του Ρώσου πρεσβευτή στην Ενωση. Οτι μετά τους Κούρδους οι Αμερικανοί θα εγκαταλείψουν τους Ελληνες. Φοβάμαι ότι σε λίγο καιρό οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες στα καθ’ ημάς…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter