Ευρωεκλογές 2024: Φιάσκο με την επιστολική ψήφο – Στον «αέρα» η διαδικασία αποστολής μέσω ΕΛΤΑ

Ευρωεκλογές 2024: Φιάσκο με την επιστολική ψήφο – Στον «αέρα» η διαδικασία αποστολής μέσω ΕΛΤΑ

Σε «ναυάγιο» οδεύει η διαδικασία της επιστολικής ψήφου η οποία ουσιαστικά λήγει αύριο λόγω της προβληματικής λειτουργίας των ΕΛΤΑ, με τη Νίκη Κεραμέως να καταγράφει ακόμη μία…επιτυχία στο ενεργητικό της.

Όσοι πολίτες επέλεξαν την επιστολική ψήφο για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα μπορούν να την αποστείλουν έως σήμερα και εφόσον έχουν κλείσει ραντεβού με υπάλληλο ταχυδρομικής εταιρείας. Αν δεν έχει συμβεί αυτό τότε μόνο έως αύριο θα μπορούν να παραδώσουν την ψήφο τους σε κάποιο υποκατάστημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Ωστόσο, πληθαίνουν οι καταγγελίες για κακές υπηρεσίες από τα ΕΛΤΑ ενώ είναι άγνωστο αυτή την ώρα αν θα μπορέσουν όλοι οι ψηφοφόροι που επέλεξαν την επιστολική ψήφο να εξυπηρετηθούν και να στείλουν την ψήφο τους, σύμφωνα με το mononews.gr.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές δεν υπήρχε η δυνατότητα παραλαβής της επιστολικής ψήφου από κούριερ διότι δεν υπήρχαν ραντεβού. Ετσι, αύριο θα πρέπει να σπεύσουν σε κάποιο υποκατάστημα για να την παραδώσουν.

Από τα ΕΛΤΑ, έχει κανονιστεί η παράδοση και παραλαβή των σχετικών επιστολών για το 85% από τους περίπου 202 χιλιάδες πολίτες που επέλεξαν την επιστολική ψήφο.

Τι θα γίνει, όμως, με το υπόλοιπο 15% της επιστολικής ψήφου που ακόμη δεν έχει διεκπεραιωθεί ενώ λήγει σε λίγες ώρες η προθεσμία;

Εχουν κλειστεί τα ραντεβού παραλαβής της επιστολής ψήφου κι αν όχι δεν θα υπάρξουν αύριο, τελική ημερομηνία, ουρές στα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ; Διότι 15% σημαίνει ότι περισσότερες από 31 χιλιάδες επιστολικές ψήφοι δεν έχουν παραδοθεί σε κάποιο κούριερ ή σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ.

Η απάντηση των ΕΛΤΑ

Σε ανακοίνωσή τους για το θέμα, τα ΕΛΤΑ αναφέρουν:

Διάψευση δημοσιεύματος

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαψεύδουν κατηγορηματικά πρόσφατα δημοσιεύματα συγκεκριμένου site – που αναπαράγονται σήμερα – στα οποία γίνεται λόγος για δήθεν προβλήματα στη διαδικασία της επιστολικής ψήφου από τα ΕΛΤΑ. Για την ορθή ενημέρωση των εκλογέων και την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ενημερώνουν:

Το έργο της επιστολικής ψήφου αφορά περίπου 200.000 πολίτες που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον, με τα ΕΛΤΑ να αναλαμβάνουν τη διανομή εκλογικού υλικού σε 100.000 από αυτούς (75.000 στο εσωτερικό και 25.000 στο εξωτερικό). Μέχρι σήμερα, το 96,5% παραδόθηκε στους εκλογείς εντός και εκτός συνόρων. Για το μεγαλύτερο μέρος των αποδεκτών έγιναν τουλάχιστον 2 προσπάθειες επίδοσης στη διεύθυνση που είχε δηλωθεί (η προδιαγραφή του έργου προβλέπει μία) και εστάλησαν μέχρι και 6 μηνύματα υπενθύμισης. Η διαδικασία περιελάμβανε απογευματινές επιδόσεις και διευρυμένο ωράριο καταστημάτων. Για το υπόλοιπο 3.5% που δεν επιδόθηκε μέχρι στιγμής ή δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τους εκλογείς, το εκλογικό υλικό, ακολουθώντας σχετική οδηγία του Υπουργείου Εσωτερικών, παραμένει ακόμα και σήμερα στα καταστήματα, από τα οποία μπορεί ο ενδιαφερόμενος να παραλάβει και μάλιστα κατά προτεραιότητα.

Το επόμενο βήμα της εκλογικής διαδικασίας είναι η παραλαβή της ψήφου από τους εκλογείς.  Δημιουργήθηκε ειδική πλατφόρμα – epistoliki.elta.gr – για κλείσιμο ραντεβού και παραλαβή από διεύθυνση που θα υποδείξουν, ενώ για όσους τους διευκολύνει και προτιμούν, υπάρχει η δυνατότητα κατά προτεραιότητα κατάθεσης στα καταστήματα, πολλά από τα οποία λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο. Η ενημέρωση των εκλογέων έγινε με ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο κατά την επίδοση και στη συνέχεια με υπενθυμιστικά μηνύματα και τηλεφωνική επικοινωνία από ταχυδρόμους για την επιβεβαίωση του ραντεβού.

Σημαντικό είναι ότι οι ψηφοφόροι ανταποκρίθηκαν πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα ποσοστό 85% των παραλαβών που έπρεπε να διεκπεραιωθούν από ΕΛΤΑ, να έχει ήδη ολοκληρωθεί από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και έτσι να αποφευχθεί φαινόμενο συνωστισμών για τις παραλαβές.

Υπογραμμίζεται ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, ωστόσο με μειούμενο βαθμό ανταπόκρισης των πολιτών, δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος όγκος έχει ήδη συλλεχθεί και παραδοθεί στο κέντρο συγκέντρωσης διαλογής ψηφοδελτίων επιστολικής ψήφου στο Περιστέρι. Για το υπόλοιπο, η διαδικασία παραμένει ανοιχτή είτε με ραντεβού στο epistoliki.elta.gr είτε στα καταστήματα του δικτύου.

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία είναι προσωπική και η διαδικασία της επιστολικής ψήφου δεν είναι δεσμευτική – καθώς δίνεται η δυνατότητα στους εκλογείς να ψηφίσουν με φυσική παρουσία την ημέρα των εκλογών ή να μην ψηφίσουν καθόλου. Ως εκ τούτου, το τελικό ποσοστό των παραληφθέντων ψηφοδελτίων θα διαμορφωθεί από τη βούληση των εκλογέων.

Δεν κατανοούμε τους λόγους της πρωτοφανούς επίθεσης στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, την οποία καταγγέλλουμε ως αήθη, δεδομένου ότι προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπεύθυνους του εν λόγω site.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter